Téli gezemice leves

45 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 40 dkg apró kockára vágott leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller)
  • petrezselyem
  • fél dl olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma apró kockára vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 nagyobb krumpli kis kockára vágva
  • ételízesítő
  • bors
  • pici pirospaprika
  • liszt
  • A grízgaluskához:
  • 1 tojás
  • búzadara
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: A forró olajra öntjük az apró kockára vágott zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, kb. 10 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, és azzal is jól átpirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát, megszórjuk 1 csapott evőkanál liszttel, átforgatjuk kicsit, majd felöntjük hideg vízzel (rögtön sózzuk, hogy a letapadt liszt feloldódjon). Ízesítjük őrölt borssal, ételízesítővel, hozzátesszük a krumplit és a zöldborsót. Ha felforrt, megszórjuk pici pirospaprikával.

Amíg készre fő (kb. 10 perc), elkészítjük a grizgaluskát: a tojást kis tálban villával habosra verjük, pici sóval, borssal ízesítjük, és annyi búzadarát teszünk hozzá, hogy sűrűbb nokedlitészta állagú legyen. Hagyjuk kb. 5 percig pihenni, majd a forró levesben melegített kiskanállal fél kanálnyi adagokban a kész levesbe szaggatjuk. (A pihentetés alatt megkeményedik a massza, és így lesz tökéletes az állaga a levesben.) Lassú tűzön kb. 5 perc alatt a többszörösére duzzad.
A végén friss petrezselyemmel ízesítjük, díszítjük.

Megjegyzés

Ebben a téli hidegben egy jó kis húsos második fogás előtt könnyű melengető...
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss