Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Savarin tokajis gesztenyemézzel és szederraguval

MME MME
1 5/5
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 6 tojássárgája
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg puha, de nem folyós vaj
  • Valamint:
  • 2 dl tokaji aszú
  • 5 evőkanál gesztenyeméz
  • 20 dkg szeder

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet a száraz élesztővel, pici sóval és a narancs héjával összekeverjük. A langyos tejben felolvasztjuk a porcukrot. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojások sárgáját, a narancs levét és a cukros tejet, elkeverjük, végül a vajat is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk.

A Savarin-formát kivajazzuk, beleöntjük az egyneművé kevert tésztát, elegyengetjük. 20-25 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Közben a tokaji aszút felmelegítjük (de ne forrjon), hozzáadjuk a gesztenyemézet, és gyöngyözve 8-10 perc alatt besűrítjük. Nem szabad forrnia most sem.

A szedret tányérra tesszük, és a forró tokajis méz harmadával meglocsoljuk.

Ha megsült a tészta, kivesszük a sütőből, megszurkáljuk kötőtűvel, a tokajis méz felét rálocsoljuk, megvárjuk, míg beszívja, majd tálra borítjuk, és ezt az oldalát is meglocsoljuk a maradék tokajis szósszal.

Körberakosgatjuk a szederrel, és így tálaljuk. Tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.

Megjegyzés

Őszi Balázs receptje. További fotókat, érdekességeket a - MME

Ezek is érdekelhetnek