Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tuti, hogy eddig te is rosszul főzted a teát

default user icon
MME
A tea elkészítése nem egy bonyolult művelet, ám mégis van három olyan buktató, amin sokan elbotlunk. Bármennyire is hihetetlen, de a briteknek van egy teaszakértője, aki azokra a hibákra világít rá, amit jobb elkerülni, ha valóban finom teát szeretnék kortyolgatni.

A britek közszolgálati csatornája, a BBC egyik műsorában megkereste a téma elismert szakemberét, hogy tanítson meg minket a helyes teafőzésre. Dr. Stuart Farrimond a filterestea-készítést vette górcső alá, ugyanis mint mondja, az emberek 96 százaléka ilyet fogyaszt.

A három hiba, amit mindenki kerüljön el

1. Kerüljük a műanyag és papír ötvözésével készült styrofoam poharakat, amiket egyébként a legtöbb vendéglátó egység is használ elvitel esetén. A gond ezzel ugyanis az, hogy olyan anyagot tartalmaznak, ami elvonja a tea ízéért felelős molekulákat, ezzel pedig gyakorlatilag már az elején elintéztük kedvenc lélekmelegítőnket.
A szakember azt javasolja, hogy minden esetben bögrét használjunk ha teát innánk, ha pedig tehetjük, az is inkább piros legyen. A színválasztás sem véletlen. Pszichológiai kutatások bebizonyították, hogy a tea sokkal édesebbnek hat, ha piros bögréből isszuk.

2. A második fontos tényező a víz, amiben a filtert áztatjuk. Ne használjunk csapvizet, mert az ízmolekulák reakcióba lépnek a vízben található kalciummal. Ezt a folyamatot kiválóan szemlélteti az a pillanat, amikor hab képződik a tea tetején. Nos, ilyenkor oda koncentrálódik az összes íz.
Sokkal ízletesebb lesz a teánk, ha szűrt vizet használunk, mert kevesebb benne a kalcium és a magnézium is.

3. A harmadik szabály pedig az, hogy a teafiltert legalább 5 percig hagyjuk ázni. Farrimond szerint így sokkal intenzívebbek lesznek az ízek, ráadásul a teából is több antioxidáns oldódik ki.

Ha esetleg kételkednétek a hármas szabályban, akkor próbáljátok ki a teát a megszokott formában elkészítve, aztán a szakértő által javasolt formában. Csukott szemmel is meg lehet állapítani, hogy melyik a jobb.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek