Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a tökéletes pizzaszósz titka!

default user icon
MME
Ha egy tökéletes házi pizzára vágysz, nem csak a tésztán múlik a végeredmény. A paradicsomos szósz minősége, ami a tetejére kerül alapként, egyáltalán nem mellékes, sőt! A receptek a pizzaszósz elkészítésének leírásakor általában beérik a hozzávalók felsorolásával, nem igazán foglalkoznak velük behatóan, pedig a lényeg a részletekben rejlik.

Ha magad szereted otthon összeállítani, majd megsütni a pizzatésztát, akkor a tökéletes eredményhez és ízvilág eléréséhez a következő lépés a pizza szósz elkészítése. Igazából ez sem bonyolult, csupán ismerned kell a titkokat. A legfinimabb pizza szószhoz a receptet Mark Moriarty séf szolgáltatja, aki nem mellesleg 2016-ban az S. Pellegrino Young Chef nevű szakácsversenyen bezsebelte a világ legjobb fiatal séfje címet. Hihetünk neki, nem igaz?

A sztárséf véleménye szerint a paradicsomszósz leginkább az ízes, friss paradicsomnak, a gazdag fűszerezésnek és természetesen a minőségi fokhagymának köszönhető. Ráadásul még egy igazán fontos érvet is szolgáltat, hogy miért ne vásároljunk boltit, hanem magunk készítsük ezt a tényleg nagyon finom szószt: az ugyanis nemcsak frissen fogyasztható, de le is lehet fagyasztani a következő felhasználásig. S bizony az időigényes sütés okán, ez nagyon fontos és praktikus információ mindenkinek. A fagyasztásnak köszönhetően később simán előkaphatsz belőle egy üveggel a mélyhűtőből, és a kiolasztást követően azonnal ráteheted a pizzatésztára.

S hogyan készül a tökéletes pizzaszósz? A séf receptjét természetesen megosztjuk veletek. Íme!

Mark Moriarty séf pizzaszósz receptjének Hozzávalói

  • 50 dkg datolya- vagy koktélparadicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ág kakukkfű
  • 2 csipet tengeri só
  • 1,5 evőkanál sherryecet (vagy balzsamecet)
  • 2-3 csipet porcukor
  • 0,5 evőkanál paradicsomszósz
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. 50 fokra (nem tévedés!) előmelegítjük a sütőt. Amíg melegszik, a paradicsomokat félbevágjuk, majd egy tepsibe pakoljuk őket. Ha ezzel megvagyunk, sózzuk, majd a cukrot is a tetejére szórjuk egyenletesen elosztva.
  2. A paradicsomdarabokra pakoljuk a fokhagymát, a friss kakukkfüvet is, aztán meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. Azért, hogy a paradicsom íze még intenzívebb legyen, 8 órán át sütjük, vagy inkább lassan pároljuk ezen az alacsony hőfokon.
  3. A 8 óra elteltével a tepsit kivesszük a sütőből, a kakukkfű szárait eltávolítjuk úgy, hogy a fűszert előtte visszamorzsoljuk a sült paradicsom tetejére. Ezután a tepsi tartalmát turmixgépbe tesszük a megtisztított fokhagymákkal együtt.
  4. Ezután nincs más dolgunk, mint pépesíteni, közben pedig a kóstolást követően ízlés szerint sózhatjuk, ha szükséges. Végül a sherryecettel együtt készre turmixoljuk.

Nézd meg videón, hogyan készül a MME konyhájában a házi paradicsomszósz

Ha egy jó pizzatésztára is szükséged lenne

Kemence nélkül is fantasztikusan finom pizzát süthetsz otthon, ha tudod a módját. Beavatunk minden titokba, és ezentúl nem kell attól tartanod, hogy hidegen hozza a futár. 

Ha a kelt tészta készítése nem áll tőled távol, akkor a házi pizzatésztát is simán kirázod a kisujjadból. Bármennyire is furcsa, de sokan úgy tartják, hogy valamilyen különleges képességre van szükség ahhoz, hogy saját házi tésztát készíts. Pedig bárki, aki csak egy picit is jártas a konyhában, nyugodtan nekiláthat, az alábbi recepteknek köszönhetően pedig biztosan sikered lesz.

NÉGYSAJTOS PIZZA >>>

Használd az alábbiak valamelyikéhez a fent bemutatott paradicsomos pizzaszószt, és akkor soha többé nem fogod rendelni, de még az előrecsomagolt bolti alapokat is nagy ívben kerülni fogod. Ezek után pedig nincs más dolgod, mint ízlés szerint kiválasztani a számodra megfelelő feltétet, majd élvezni a végeredményt.

KEMENCÉS PIZZA, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI >>>

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss