A tésztához egy keverőtálba mérjük a langyos vizet, a langyos növényi italt, a mézet. Belemorzsoljuk az élesztőt és pár perc alatt felfuttatjuk.
A felfuttatott élesztőhöz adjuk a lisztkeverékeket, a porcukrot, az olvasztott margarint és egynemű tésztát gyúrunk belőle. Egy fóliával letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük 15-20 percet.
A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk. Egy kisebb méretű (kb. 10x18 cm) kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral. Nedves kézzel golyókat formázunk a tésztából és az előkészített formába tesszük, majd újra lefóliázzuk és szobahőmérsékleten 35-40 percet kelesztjük.
A megkelt kalács tetejét lekenjük felvert tojás és víz keverékével (tojás allergia esetén olvasztott margarinnal.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percet, majd lekenjük a tetejét cukros vízzel és sütjük további 10 percet.
A sütőből kivett kalácsot ismét lekenjük cukros vízzel, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és így hűtjük legalább langyosra.
Nézd meg a tej- és gluténmentes kalács elkészítését videón is