Darázsfészek

MME MME
4 4.4/5
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 65 dkg liszt
  • 2 tojás
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • A tetejére:
  • 5 dkg margarin
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 dl tej
  • 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés

Előkészítés: Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral fölfuttatjuk. A maradék tejjel, a cukorral, a liszttel, a tojással és 1 kk. sóval alaposan kidagasztjuk. Letakarva, langyos helyen, 1 órán át kelesztjük, közben egyszer finoman átgyúrjuk.

Elkészítés: A töltelékhez a puha vajat a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a diókrémet, és mint a bejglit szokás, felcsavarjuk. A margarint felolvasztjuk, belemártjuk a kést, és a tésztát 12 egyforma szeletre vágjuk. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A szeleteket egymás mellé állítgatjuk benne. Olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és fél órán át pihentetjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A kalácsot kb. 20 percig sütjük a sütőben. A cukrot elkeverjük a tejben, megkenegetjük vele a kalácsot, és további kb. 20 percig sütjük. A sütőből kivéve, még melegen meghintjük a vaníliás cukorral.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 434 kcal

Ezek is érdekelhetnek

Friss