hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cseresznyés-mogyorós pitetorta

MME MME
90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 1 kg kimagozott cseresznye
  • 15 dkg barnacukor
  • 3 evőkanál keményítő
  • 10 dkg darált földimogyoró
  • + 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a szobahőmérsékletű, puha vajat a cukorral kézi robotgép segítségével összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, és további fél percig keverjük. A lisztet is beleszórjuk, és csak éppen addig keverjük, amíg a tészta összeáll – ha szükséges, 1 evőkanál jeges vizet adhatunk hozzá. Enyhén lisztezett felületen kézzel összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük kb. 30 percig.

A tészta 2/3 részét lisztezett felületen köralakúra nyújtjuk, akkorára, hogy a piteformát ki tudjunk bélelni vele.

A kimagozott cseresznyét összekeverjük a barnacukorral, a keményítővel és a durvára darált mogyoróval, és a tésztán egyenletesen elosztjuk.

A maradék tésztából ízlés – és kézügyesség szerint különféle díszítéseket készíthetünk a pite tetejére, szélére. A tésztadíszítést tojással megkenjük. Kevés kristálycukorral megszórjuk, mely szépen a tésztára karamellizálódik majd, ettől jó ropogós lesz.

200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton sütjük 10 percig, majd mérsékeljük a hőt 160 fokra. További 30-35 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz a piténk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss