Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Szeretem a halakat, talán ez már kiderült a korábbi témák kapcsán is. Főleg a ragadozókat (ez áll amúgy minden élőlényre). Hát a pangasius is ilyen.
A hölgyek közül már biztosan sokan felfigyeltek egy reklámra, ahol egy medence partján ülő bikinis hölgy ecseteli: "A férjem nápolyi, a kocsim bolognai, a masszőröm római…" Nos, bizonyára sok hölgy vágyik az olasz férfiak társaságára, de Hölgyeim, akkor tartsák meg ez a jó szokást a mozzarella esetében is!
WM
A téli zöldségkínálat egyik mostohagyereke a kelbimbó. A télen főszezonját élő, a brokkolival és a káposztával másod-unokatestvéri rokonságban álló apró zöldséget általában ritkán tudják jól elkészíteni, így méltatlanul kevés szerephez jut a háztartásokban. Pedig hihetetlenül egészséges és nem utolsó sorban finom.
SB
Salátába, vendégváró falatokhoz, desszerthez is használhatjuk, valamint nincs igazi olasz pesto sem fenyőmag nélkül.
A tél sajnos nem bővelkedik a friss, harsanóan zöld, gazdag ízű zöldségekben, még ha ezt próbálják meg velünk elhitetni a boltokban felbukkanó bágyadt narancssárga paradicsomok, az ízetlen, éretlenül behozott padlizsánok, avokádók.
Emlékszem, gyerekkoromban minden ősszel felhangzott az utcánkban a Kruuuuuuumpliiiiit vegyeneeeeeeeek, s ilyenkor a házban lakó asszonyok lesiettek az úttesten lassan araszoló platós autóhoz, hogy megvegyék télire a 50 kg krumplit.
Ennek a nagyon egészséges és különleges gyümölcsnek a magjai savanykásak, mint a ribizli. Érdemes télvíz idején gránátalmamagokkal díszíteni desszertjeinket, ízesíteni salátáinkat vagy húsokkal együtt fogyasztani, hiszen annyira sokoldalú gyümölcs.
Pistuc
Az ünnep közeledtével sokan újra felforgatják az asztalfiókot a nagymama reszketős kézzel írt süteményreceptjeiért, mások az agyoncelluxozott szakácskönyveket meg a netet böngészgetik desszertötletért. Van egy krapek, aki az ünnep hevében ötletelni kezd, de olyan szinten, hogy az ismerősei hátast dobnak tőle. Az illetőt Pistucnak hívják...
Mozzarella
Spagetti szénégető módra. Hogy honnan a név, senki nem tudja pontosan, illetve - mint ilyenkor szokás - sokak pontosan tudják, hogy csak úgy igaz, ahogy ők tudják.
Ősi élelmiszerünk. A legrégebbi természetes gyógyhatású finomságok egyike. Ez jusson eszedbe, ha a kiskanaladról aranysárgán csurdogáló mézre nézel vagy a forró mézes-citromos teádat kortyolgatva pikáns, édes ízt érzel.
Kilója fajtától függően több tízezer vagy több százezer forint is lehet. Kiképzett kutyákkal vagy sertéssel lehet a legkönnyebben megtalálni. Már az ókori görögök és a rómaiak is fogyasztották, mint delikáteszt, de használták gyógyszerként, afrodiziákumként is. Brillat-Savarin szerint ez a konyha gyémántja. Mátyás királynak is nagy kedvence volt.
Mit is jelent a csőben sütés? Tulajdonképpen semmi mást, mint hogy egy tepsibe fektetett étel felső rétegét barnára pirítjuk a sütőben. Más néven gratinírozunk. Ami meg a csőben sütés etimológiai eredetét illeti, gyaníthatóan a mediterrán országokban használt, fedeles cserépedény formájára utal maga a szó.
Sósan vagy édesen, pecsenyével, fűszeres mártással, töltelékben vagy akár édes tejben is remek. Nem tartalmaz zsiradékot, cukrot, sót, viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint.
Lehet előétel, de ha többfélét készíthetünk, a teljes szilveszteri menü állhat finger foodból. Nem is kell evőeszközt kitenni, esetleg kis tányérokat és szalvétát előkészíthetünk, tálalással nem kell foglalkozni. Adjunk mellé bólét - és teljes az önkiszolgálás. Így a házigazda is vígan bulizhat.
Sokan nem szeretik a csirkeszárnyat. Kicsi, nem laktató, kevés a hús rajta, nem lehet finoman elkészíteni, csak levesbetétnek jó. Ezek a leggyakrabban elhangzó érvek. Pedig a csirkeszárny kiadós, sőt: olcsó. És rengeteg módon elkészíthető.