Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

613 csodás mag: a gránátalma

default user icon
SB
Ennek a nagyon egészséges és különleges gyümölcsnek a magjai savanykásak, mint a ribizli. Érdemes télvíz idején gránátalmamagokkal díszíteni desszertjeinket, ízesíteni salátáinkat vagy húsokkal együtt fogyasztani, hiszen annyira sokoldalú gyümölcs.
A gránátalma

Igazi mediterrán növény, díszcserje formában is kapható, de itthon is árusítják a kertészetek, mint 5-8 méterre megnövő gyümölcsfát. Gyönyörű piros virágai nyáron nyílnak, és a fa ősszel hozza kemény héjú gyümölcsét. A gránátalma sárgás, vastag héja alatt fehér hártyában ülnek az apró piros magok, melyek savanykás, különleges, ribizliszerű ízükkel hódítanak. Egyes források szerint a magok száma mindig 613, de ezt már tudományos kutatások is megcáfolták. Egy-egy nagyobb példányban, akár ezer körül is lehet a magok száma.
Manapság már Afrikában és Amerikában is termelik, de őshazája Közép-Kelet Ázsia.

Termékenységi szimbólum

Mint más apró magú gyümölcsök, a gránátalma is mint termékenységi szimbólum vonult be a köztudatba. A görög mitológia egyenesen Aphroditének, a szerelem istennőjének tulajdonítja. Szinte minden világvallás jelentőséget tulajdonít a gránátalmának.

Az egészség almája

Érelmeszesedés? Magas vérnyomás? Cukorbetegség? Fogyasszunk sok gránátalmát, hiszen több más jó tulajdonsága mellett csökkenti a vér koleszterinszintjét. Már a rák egyik gyógyszerének is kikiáltották, bőr- és prosztatarák esetén is képes volt csökkenteni a rákos sejtek számát. Tény, hogy antioxidáns tartalma a vörösborral és a zöld teával vetekszik.

Gránátalma a világban

A Közel-Keleten savanyúság készül belőle. Indiában a burokkal együtt megszárított magvakat fűszerezésre használják, ez a anardana. Chutney-k és curryk ízesítésére is használják. Örményországban és Izraelben járva a gránátalmabort is megkóstolhatjuk.

Hogyan fogyasszuk?

Tálaláshoz vágjuk félbe a gyümölcsöt, és kiskanállal szedjük ki a magokat. Ha negyedeljük, és mindenkinek adunk egy kanalat, a vendégek maguknak is kiszedegethetik a keserédes magokat, de ez kicsit veszélyes, mert a gránátalma fröcskölésre hajlamos. Sokan a magokat víz alatt szedik ki, ennek a módszernek mindenképpen előnye, hogy így elkerülhetjük, hogy a piros lé ránk fröccsenjen. Bár a gyümölcs viszonylag drága, hűtőben akár hetekig eltarthatjuk és használhatjuk. Szuper jól megy a gránátalma salátákhoz, színe és zamata feldobja a legegyszerűbb zöldsalátát is.
Koktélok ízesítéséhez is ajánljuk a gránátalma levét, de nagyon jó egyszerűen hideg vízzel és citrommal keverve is. Mártás is készülhet belőle húsokhoz, halakhoz. A leggyakrabban díszítésre használják az izgalmas magokat. Héjából szörpöt is csinálnak. Illatszernek sem utolsó. Leve festékalapanyag is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss