Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az allergia nem betegség, hanem egy mélyben meghúzódó ok tünete

Az allergia az egyik leginkább félreértelmezett jelenség. Ennek oka, hogy az orvostudomány a tüneteit betegségként kezeli, azokra kínál hosszabb-rövidebb ideig eredményesnek tűnő terápiákat. A probléma nem ez, sokkal inkább az, hogy a valódi okok feltárására nem fordít elegendő figyelmet. Márpedig az allergia nem betegség, hanem egy mélyben rejtőző ok tünete.

Ahhoz, hogy az allergiát megértsük, képzeljünk el egy fát. Van gyökere és törzse, amelyből kihajtanak az ágai. Az allergia esetében az orvostudomány jelenleg csupán a fa ágait vizsgálja, mellőzve a törzset, ami az allergiára való hajlam, és a gyökeret is, ami a valódi kiváltó ok. A fa ágait vizsgálva csak arra jöhetünk rá, hogy MIRE allergiás az illető. A gyökerek vizsgálata adná meg a választ arra, hogy MIÉRT allergiás.

„Ha az interneten rákeresünk az allergia szóra, azt olvashatjuk, hogy valamilyen anyaggal szemben kialakuló túlérzékenységről van szó. Ez a megközelítés meglehetősen félrevezető. Ugyanis azt sejteti, hogy az allergiát valamilyen külső tényező, mint például a házipor, kutyaszőr, macskaszőr, valamelyik növény virágpora, más szóval pollenje vagy valamilyen más ingerlő anyag okozza. De gondoljunk bele, ha így volna, akkor minden ember allergiás lenne”, avatott be dr. Lenkei Gábor, a Cenzúrázott Egészség című könyv szerzője.

Az immunrendszer olyan, mint egy profi rendfenntartó erő

Az immunrendszernek valójában nagyon kevés feladata van. Az a világ, amelyben működik, túlnyomórészt a testünk saját anyagaiból, saját sejtjeiből, a test működését segítő barátságos baktériumokból, és semleges, teljes mértékben ártalmatlan dolgokból áll. Csak nagyon ritkán találkozik valódi fenyegetést jelentő ellenségekkel, rendbontókkal. A jól működő immunrendszer egy olyan készenléti rendőrségként képzelhető el, amelynek csak rendkívüli esetekben kell tennie valamit. Vagy egy olyan tűzoltósághoz is hasonlíthatjuk, amely mindig készenlétben áll, de csak nagyon ritkán van valódi feladata.

„Az immunrendszer úgy működik, mint egy profi rendfenntartó erő. Védi, óvja, segíti a sajátjait, együttműködik a barátokkal, szövetségesekkel, figyelmen kívül hagyja a semleges, ártalmatlan dolgokat, felismeri a rendbontó elemeket, és nagyon gyorsan, határozottan felveszi velük a harcot. De csak és kizárólag velük veszi fel. Az immunrendszer legfontosabb képessége a különbségtevő képessége. Allergiáról akkor beszélünk, ha ez a képesség sérül, és a szervezet olyan ártalmatlan dolgokkal is harcba száll, amelyeket egyszerűen figyelmen kívül kellene hagynia”, részletezte Lenkei doktor.

Nem az immunrendszer gyengítése a hosszú távú megoldás!

Az allergia kezelésére jellemzően háromféle eljárást alkalmaznak. Mindenekelőtt az allergének elkerülését javasolják, ami rövid távon segíthet, de nem jelent valódi megoldást. Hiszen, ha nem kezeljük a kiváltó okokat, akkor az allergia által sújtott illetőnek komoly esélye van arra, hogy idővel egyre több dologra lesz allergiás. Végül egy kis túlzással teljesen el kellene szigetelődnie a valós világtól és űrhajós szkafanderben kellene élnie.

„Az embereket nem elszigetelni kell, hanem vissza kell tenni a sínre a kisiklott immunrendszert. El kell érni, hogy az normálisan viselkedjen, és ne reagáljon olyan dolgokra, amelyekre eleve nem lenne szabad reagálnia”, mutatott rá a szakember.

További módszerként említette az immunterápiát, amikor megpróbálják hozzászoktatni a szervezetet az allergénhez. Ez azonban évekig tart és kétséges a kimenetele.

„Gyakran alkalmazott kezelés az immunrendszer reakcióinak elnyomása, gyengítése, a tünetek puszta enyhítése. Valaha dolgoztam olyan belgyógyászati klinikán, amelynek az immunbetegségek kezelése volt a fő profilja. Az alkalmazott terápia lényege az immunrendszer gyengítése, elnyomása volt. De nap mint nap láttam, hogy ha enyhítettük vagy megszüntettük az immunrendszer elnyomását, akkor a tünetek újra kiújultak. Ezt neveztük a betegség ismételt fellángolásának. Az immunrendszer reakcióinak gyengítése, elnyomása csak átmeneti, törékeny megkönnyebbülést eredményezett”, tudtuk meg dr. Lenkei Gábortól.

Az immunrendszer a barátunk!

Már a múlt század elején bebizonyították, hogy az egészségromlás és a következményes betegségek egyik legfontosabb oka a minőségi éhezés. Az elfogyasztott táplálék mennyisége ugyan elegendő, de nagyon hitvány minőségű, mivel nem biztosít elegendő vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet. Az immunrendszer „kommandósai” viszont nagyon színvonalas ellátást igényelnek. Olyan ez, mint amikor egy szolgáló sereg nem kapja meg a neki járó színvonalas ellátást, zsoldot, ezért fellázad. Kivonja magát az irányítás alól, és elkezd a saját feje után menni, butaságokat csinálni.

„Nem az allergia a valódi probléma, az csak tünet. Tünete valamilyen fel nem tárt, kezeletlenül hagyott kiváltó oknak, például a kiéheztetett, és ezért ügyetlenkedő immunrendszernek. Én azt vallom, nem az a megoldás, hogy tovább gyengítjük, lekaszaboljuk az immunrendszert, vagy megpróbáljuk elfojtani a tüneteket, hanem az, hogy kellő támogatással helyreállítjuk a higgadtságát és magabiztosságát. Az immunrendszer nem az ellenségünk, hanem a barátunk. Kezeljük barátként!”, hangsúlyozta Lenkei doktor.

Hozzátette még, hogy a gondolatai, javaslatai kizárólag az „egyszerű” allergiában szenvedőknek szólnak. Azoknak az embereknek, akiknek olyan étel- vagy egyéb allergiájuk van, amely súlyos, életveszélyes állapotot, anafilaxiás sokkot is okozhat, mindenben a kezelőorvosuk tanácsát kell követniük.

Tapasztalatai azt igazolják, hogy ha megszüntetjük a minőségi éhezést, más szavakkal megetetjük az immunrendszer sejtjeit vitaminokkal és ásványi anyagokkal, akkor az allergiák megszelídülnek, nagyon gyakran meg is szűnnek.

Számos levelet kap elégedett emberektől, akik végleg le tudtak számolni az allergiás tüneteikkel.

Többek között ez a visszajelzés érkezett: „Negyvenéves férfi vagyok, több éve küzdök a tavaszi és őszi allergiával. Saját kezembe vettem a sorsom, és kutatni kezdtem a neten, hátha jutok valamire. Így találtam Lenkei doktor weblapjára, ahol a vitaminokról írt értekezése megragadott. Gondoltam, egy próbát megér, hátha ez segít. Az allergiám a vitamin szedésének megkezdése után rövid időn belül elmúlt. Azóta is tünetmentes vagyok.”

„Egy lehetőséget kínálok az embereknek, eldönthetik, hogy kívánnak-e vele élni. A receptet megtalálják a könyveimben. Legelőször a Cenzúrázott egészségben tettem közzé. Ha valakit érdekel, lapozza fel a könyvet, és használja egészséggel”, zárta gondolatait dr. Lenkei Gábor.

Az orvos könyvei elérhetők több mint 300 könyvtárban, ezek listáját megtalálja a www.drlenkei.org oldalon. Ugyanitt akár bele is lapozhat a könyvekbe, és megkeresheti az imént említett receptet.

(X)

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss