Az amerikaiak alapdesszertje, a cobbler csak kicsit más, mint az angolok népszerű morzsasütije, a crumble. Mindkettő friss nyári gyümölccsel az igazi, ami a saját levében párolódik-karamellizálódik a sütőben. Ha az egyiket kedveled, akkor a másikat is imádni fogod.
ISTENI ÉS EGYSZERŰ: A MORZSASÜTI - ÍGY LESZ TÖKÉLETES A CRUMBLE! >>>
A kettő között lényegében csupán annyi a különbség, hogy crumble esetén rámorzsolunk, klasszikus cobblernél pedig rákanalazunk a töltelékre valamicske nem túl édes tésztát, ami enyhén ropogósra sülve nagyszerűen kiegészíti a szaftos gyümölcsöt.
A cobbler sztorija
A nálunk csak nemrég divatba jött desszertet állítólag európai telepesek találták ki Amerikában, amikor a rendelkezésükre álló kevés alapanyagból próbáltak meg az óhazában megszokott ételeikhez hasonlókat előállítani. Háromszáz évvel ezelőtt a pionírok egy eredetileg háromlábú öntöttvaslábost használtak, amelyben nemcsak főzni, hanem sütni is tudtak, ha izzó parazsat tettek a fedelére. A dutch ovennek nevezett alkalmatossággal együtt a benne készített egyszerű gyümölcsös pite is elterjedt szerte az USA-ban. A „holland edény” máig tartó népszerűségét érzékelteti, hogy ez Texas, Utah és Arkansas hivatalos állami főzőedénye.
Mi kell a cobblerhez?
Az epertől a szilváig bármiből készülhet. Cukorból csak mértékkel adj hozzá! Nem árt bele egy kevés étkezési keményítő, ami megfogja a lédús alapanyag által engedett szaftot. Szinte minden gyümölcsöt feldobhatsz fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, gyömbérrel vagy vaníliával, valamint némi rummal, likőrrel, továbbá kísérletezhetsz ízben harmonizáló zöldfűszerekkel, pl. rozmaringgal, bazsalikommal, korianderrel. A tésztát cukor- és gluténmentesen is összeállíthatod, az alatta rejtőzködő tölteléket pedig aprított diófélékkel és aszalt gyümölccsel gazdagíthatod.
Kínáld melegen vagy langyosan, és egy gombóc vaníliafagyival tedd fel az i-re a pontot!
Vegán cseresznyés cobbler
4 adaghoz magozz ki 30 dkg cseresznyét és oszlasd el egy kikent tűzálló tálban. A tésztához vegyíts el 1/2 bögre gluténmentes rizspelyhet 3/4 bögre gesztenyeliszttel, 1 csipet sóval, valamint 1 tk őrölt fahéjjal, és dolgozd össze 3 púpozott ek kókuszzsírral. Kanalazd foltokban a gyümölcsre, takard le, és süsd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig, majd takarás nélkül további 15 percig.
5 inspiráló változat cobblerre NYári gyümölcsökkel
A sokféleképpen variálható gyümölcsös desszerttel gyorsan és fáradság nélkül csillapíthatod a család édességvágyát. A cobbler partira is ideális.