Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Májas pástétom

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 8 személyre:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája + 1 tojássárgája kenéséhez
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg sovány darált sertéshús
  • 20 dkg zsírosabb darált sertéshús
  • 2 evőkanál + 1 evőkanál ételízesítő
  • 2 dkg vaj
  • fél lebőrözött csirkemell
  • 20 dkg szárnyas máj
  • 1 evőkanál brandy
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 citrom
  • fél csomag zselatin (5 g)
  • fél dl vörösbor

Elkészítés

Előkészítés: A tészta hozzávalóit tálba tesszük, és kb. 1 dl vízzel, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és fóliába csomagolva 2 óra hosszára hűtőbe tesszük.
Elkészítés: A sovány és zsírosabb sertéshúrt apró lyukú darálón még egyszer ledaráljuk. Megszórjuk a Delikáttal, borssal, és hidegre tesszük. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és a máj mindkét oldalát hirtelen megsütjük benne. Szalvétára kiszedjük, sózzuk, borsozzuk. A forró vajban hirtelen megsütjük a csirkemellet mindkét oldalát, és a máj mellé tesszük. A darált húshoz adjuk a brandyt, a tejszínt, belereszeljük a citrom héját, és összedolgozzuk. A tégla alakú sütőformát vajjal kikenjük. A gyúródeszkát beszórjuk liszttel, és a tészta 2/3 részét kb. 4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, hogy a sütőforma alját és oldalát befedje. A maradék tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a pástétom tetejét betakarja. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tésztával bélelt formába belesimítjuk a massza egyharmadát, rátesszük a csirkemellet, befedjük a massza második harmadával, majd rárakjuk a csirkemájat, és befedjük a maradék húsmasszával. A tetejére tesszük a kinyújtott tésztalapot, szorosan összenyomkodjuk az oldalán lévő tésztával. A felesleget lecsipkedjük, összegyúrjuk, kinyújtjuk, és díszítést készítünk a tetejére. A tésztába két kb. 1 cm-es “kéményt\\" készítünk, hogy sütés közben a gőz távozhasson, és ne repedezzen meg a teteje. A tésztát megkenjük a tojással. Betesszük a sütőbe, 15 percig sütjük, befedjük alufóliával, amelyet a két “kéménynél” kilyukasztunk. Mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, (gázsütő 2. fokozat), és kb. 1 óra alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd ha teljesen kihűlt betesszük formával együtt a hűtőbe. A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint három evőkanál hideg vízben elkeverjük. Felforralunk 1 dl vízben 1 evőkanál Delikátot, és a zselatinhoz keverjük. Hozzáöntjük a bort, kb. 10 percre hidegre tesszük, majd beleöntjük a pástétomba a “kéményeken\\" keresztül. Legalább 20 órára visszatesszük a hűtőbe. Kiborítjuk a formából, szeletelve, salátákhoz kínáljuk.

Megjegyzés

1 adag: 1932 kJ/460 kcal - MME

Ezek is érdekelhetnek