Vannak olyan alap fűszernövények, amelyek termesztésével, gondozásával kevés munka van, és szinte mindennap használjuk őket. Ilyen a fent említettek mellett az oregánó vagy a rozmaring. Ám van néhány az otthon termeszthető gyógynövények közül, amelyeket a napi sütés-főzés során szinte elő sem veszünk, de azért nem kellene lemondani róluk.
1. Kapor
Sokoldalú gyógynövény, amelyet az ókori Rómában a szerencse szimbólumának tartottak. A leheletfrissítőként és természetes színezőként is használt kapor jó társnövénye a kakukkfűnek, elriasztja a kártevőket és kellemes zöld színe megnyugtatja a szemet. Jól használható savanyúságokhoz, de más ételek pácolásához is érdemes kipróbálni. Enyhén csípős profiljával feldobja a legunalmasabb tojássalátát is, de jól illik az uborkasalátához, a burgonyasalátához, a tésztaételekhez és a csirkés fogásokhoz is. Kiegészíti a halat, és jól helyettesíti az édesköményt. Hasznos anyagai könnyen elillannak a sütés-főzés során, így mindig a főzés végén add az ételhez.
2. Zsálya
A zsályának már a látványa is melenget, az ételek ízét pedig mélyebbé, tartalmasabbá teszi. Évezredek óta használják a konyhában: jól illik sós ételekhez, húsokhoz, kolbászokhoz, de az édesebb ételekhez is. Szószokhoz, levesekhez tökéletes. A zsálya mélyebb, földesebb ízű, édeskés-csípős, citrusos. A gyógyításban sokoldalúan használható: többek között gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, vízhajtó, fertőtlenítő, sebgyógyító, csökkenti a lázat, vércukorszint-szabályozó, de a koleszterinszintre is jótékonyan hat, és elpusztítja a káros mikroorganizmusokat, gombákat.
3. Majoránna
Meglehetősen alulértékelt gyógynövény. Enyhén földes, borsos és édes ízű fűszernövényt. Ha oregánót és bazsalikomot is tartalmazó ételt készítesz, de kevésbé fűszeres ízekre vágysz, egyszerűen cseréld le az oregánót majoránnára. A majoránna jól illik a sertés-, szárnyas- és halételekhez, valamint a tészta- vagy burgonyás ételekhez készült szószokhoz. Olajba, vajba vagy ecetbe merítve is használható. És miért jó, ha a majoránnát rendszeresen fogyasztod? Nos, vízhajtó, fájdalomcsillapító, antibakterális, antivirális hatású
4. Citromfű
Meglepően ritkán használjuk a konyhában, pedig enyhén citrusos ízvilágot kölcsönöz az ételeknek, miközben a gyömbérhez hasonló, enyhén csípős és füves felhangot ad. Határozott íze nem mindenkinek jön be, de az ázsiai, vietnámi vagy thai ételek elképzelhetetlenek nélküle. Egyébként mehet sós és édes ételekhez egyaránt, legyen só salátákról, levesekről, teáról vagy koktélról. Jól passzol a marha- és a sertéshúshoz is.
A citromfű enyhíti a szorongást, jótékonyan hat az emésztésre, szabályozza a pajzsmirigyműködést, javítja a kognitív funkciókat.
5. Levendula
Ragyogó színe és bódító illata miatt a konyhakert éke. A testápolástól kezdve a főzésig számos területen használható: még a szúnyogok távoltartásában is segít. Erős, földes ízvilágú, jól illik a tartalmas húsokhoz, gazdag krémekhez. Italokkal is remekül párosítható: ízesítheted vele az olajat, ecetet, adhatod limonádéhoz, koktélokhoz.
6. Kamilla
Jól ismert gyógynövény, amit enne ellenére kevesen termesztenek otthon. Gyulladáscsökkentő hatását a kamazulén vegyületet tartalmazó illóolaja fejti ki. Mivel képes enyhíteni a gyulladást, láz, megfázás és torokfájás esetén is remek választásnak bizonyul. Csökkenti a szem körüli duzzanatot, ápolja a bőrt, a hajat. A konyhában remekül használható például saláták ízesítésére.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
- ÜLTESS FŰSZERNÖVÉNYEKET! 7 TIPP A GONDOZÁSUKHOZ ÉS FELHASZNÁLÁSUKHOZ>>>
- 9 TÖKÉLETES FŰSZERHELYETTESÍTŐ, AMELLYEL SPÓROLHATUNK IS>>>
- ÍGY HELYETTESÍTHETED A FRISS FŰSZERNÖVÉNYT SZÁRÍTOTTAL>>>