Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 étel, amiből minél többet eszel, annál könnyebben lefogysz!

Egyél kevesebbet, és gyorsabban lefogysz - így hangzik a sokak által hangoztatott alaptézis, ami azért nem teljesen fedi valóságot, hiszen nem mindegy, hogy mi az, amiből kevesebbet eszünk. Például magas rosttartalmú ételekből nem, hogy kevesebbet, hanem épp, hogy sokkal többet kellene egy diéta során enni. Például ebből a hétből, ugyanis eltelítenek, energetizálnak, így csak jóval később leszel éhes és fáradt, mint ha üres kalóriákat vagy szénhidrátot ennél. Eláruljuk, hogyan tudod ezt a legegyszerűbben megvalósítani!
1. cseréld le a majonézt avokádóra!

Minden szendvicsnek jót tesz némi krémes réteg, a margarinon/vajon kívül, amit többnyie a cukorban és zsírban igen gazdag majonéz vagy ketchup testesít meg, ám ez a fogyókúrázóknak kifejezetten tiltott tétel. De, csupán ezért, nem kell lemondani a tökéletes szendvicsről akkor sem, ha diétázol: helyettesítsd a majonézt avokádópürével! Egy fél  avokádó 4,6 gramm rostot tartalmaz, ami, egyes kutatások szerint, 40 perccel késlelteti az éhségérzet megjelenését. Ha ez nem lenne elég, a benne lévő vitaminok (A, D, K és E) és "jó zsírok" miatt mindenképpen érdemes leváltani a hagyományos szendvicsönteteket avokádóra.

2. Adj bulgurt a salátádhoz!

Csak egy bögre kell ebből a csodagabonából a szokásos vegyes salátádhoz, és máris 8 gramm rostot vittél be a szervezetedbe! Órákra eltelít , úgy, mint ha 2-3 szelet pirítóst ropogtattál volna a sala mellé, ám ez mindössze 150 kalóriát tartalmaz. Ha nem vagy bulgur rajongó, quinoa, köles vagy hajdina is tökéletesen megteszi!

3. Pattogatott kukoricázz!

Ha mindenképpen a hagyomás ropogtatni valók közül kell választani, akkor a csipsszel szemben a pattogatott kukoricát részesítsd előnyben! Persze, nem a vajban és sóban tocsogó, és főleg nem a cukorszirupba forgatott változatra gondolunk, hanem a forró levegőn - nem mikróban! - kipattogtatott, natúr popcornra! 3 bögrényi ebből a finomságból, és máris 3,5 grammnyi rostot elfogyasztottál, ami, bőven tartalmaz polifenolokat is, amelyek arról híresek, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

4. egyél minél több hummuszt!

Humusz és zöldség - a legjobb párosítás! Egy-egy csík rostban és vitaminban gazdag zöldség tökéletes kísérője ennek a krémes, fehérjében gazdag csicseriborsópürének, amiből 2 evőkanál 2,5 gramm rostot tartalmaz. A humuszban  az is jó, hogy rendkívül sokoldalú: nem csak mártogatósnak használhatod, salátaöntetnek, vagy akár szendvicskrémnek is kitűnő!

5. Csempéssz chia magot és lenmagot a müzlidbe!

Egy evőkanál lenmag nem elég, hogy 2,8 gramm rostot tartalmaz, de ráadásul az Omega-3 zsírsavban leggazdagabb növény a világon, ami köztudottan csökkenti a gyulladások, a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát. Testvére, a chia mag szintén nagyon hasznos, ami számos kiváló élettani hatása mellett 5 gramm rostot tartalmaz evőkanalanként! Süthetsz velük péksüteményeket, adagolhatod salátához, sőt a chia magból készíthetsz pudingot is, vagy hozzádobhatod a reggeli müzlidhez.

6. Adj hozzá mandulát!

A müzlidet vagy az egyéjszakás zabkásádat  jelentősen feldobja 2-3 evőkanál vékonyra/apróra szeletelt mandula , ami a napi rostbevitel 15%-át fedezi, és kellemesen édessé varázsol minden fogást - ráadásul vasban és magnéziumban igen gazdag, így a kiegyensúlyozott mindennapok záloga is egyben!


7. Egyél babot!

Akár hiszed, akár nem, a bab az egyik legmagasabb rosttartalmú hüvelyesünk! 20 deka 19 gramm rostot tartalmaz, emellett tele van izomépítő proteinnel, ami a zsírégetésben nagy segítségedre lehet. Csak főzd meg és pürésítsd, vagy fogyaszd egészben, salátákhoz keverve, vagy sült húsokhoz, köretként!

Ezek is érdekelhetnek

Friss