1. cseréld le a majonézt avokádóra!
Minden szendvicsnek jót tesz némi krémes réteg, a margarinon/vajon kívül, amit többnyie a cukorban és zsírban igen gazdag majonéz vagy ketchup testesít meg, ám ez a fogyókúrázóknak kifejezetten tiltott tétel. De, csupán ezért, nem kell lemondani a tökéletes szendvicsről akkor sem, ha diétázol: helyettesítsd a majonézt avokádópürével! Egy fél avokádó 4,6 gramm rostot tartalmaz, ami, egyes kutatások szerint, 40 perccel késlelteti az éhségérzet megjelenését. Ha ez nem lenne elég, a benne lévő vitaminok (A, D, K és E) és "jó zsírok" miatt mindenképpen érdemes leváltani a hagyományos szendvicsönteteket avokádóra.
2. Adj bulgurt a salátádhoz!
Csak egy bögre kell ebből a csodagabonából a szokásos vegyes salátádhoz, és máris 8 gramm rostot vittél be a szervezetedbe! Órákra eltelít , úgy, mint ha 2-3 szelet pirítóst ropogtattál volna a sala mellé, ám ez mindössze 150 kalóriát tartalmaz. Ha nem vagy bulgur rajongó, quinoa, köles vagy hajdina is tökéletesen megteszi!
3. Pattogatott kukoricázz!
Ha mindenképpen a hagyomás ropogtatni valók közül kell választani, akkor a csipsszel szemben a pattogatott kukoricát részesítsd előnyben! Persze, nem a vajban és sóban tocsogó, és főleg nem a cukorszirupba forgatott változatra gondolunk, hanem a forró levegőn - nem mikróban! - kipattogtatott, natúr popcornra! 3 bögrényi ebből a finomságból, és máris 3,5 grammnyi rostot elfogyasztottál, ami, bőven tartalmaz polifenolokat is, amelyek arról híresek, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.
4. egyél minél több hummuszt!
Humusz és zöldség - a legjobb párosítás! Egy-egy csík rostban és vitaminban gazdag zöldség tökéletes kísérője ennek a krémes, fehérjében gazdag csicseriborsópürének, amiből 2 evőkanál 2,5 gramm rostot tartalmaz. A humuszban az is jó, hogy rendkívül sokoldalú: nem csak mártogatósnak használhatod, salátaöntetnek, vagy akár szendvicskrémnek is kitűnő!
5. Csempéssz chia magot és lenmagot a müzlidbe!
Egy evőkanál lenmag nem elég, hogy 2,8 gramm rostot tartalmaz, de ráadásul az Omega-3 zsírsavban leggazdagabb növény a világon, ami köztudottan csökkenti a gyulladások, a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát. Testvére, a chia mag szintén nagyon hasznos, ami számos kiváló élettani hatása mellett 5 gramm rostot tartalmaz evőkanalanként! Süthetsz velük péksüteményeket, adagolhatod salátához, sőt a chia magból készíthetsz pudingot is, vagy hozzádobhatod a reggeli müzlidhez.
6. Adj hozzá mandulát!
A müzlidet vagy az egyéjszakás zabkásádat jelentősen feldobja 2-3 evőkanál vékonyra/apróra szeletelt mandula , ami a napi rostbevitel 15%-át fedezi, és kellemesen édessé varázsol minden fogást - ráadásul vasban és magnéziumban igen gazdag, így a kiegyensúlyozott mindennapok záloga is egyben!
7. Egyél babot!
Akár hiszed, akár nem, a bab az egyik legmagasabb rosttartalmú hüvelyesünk! 20 deka 19 gramm rostot tartalmaz, emellett tele van izomépítő proteinnel, ami a zsírégetésben nagy segítségedre lehet. Csak főzd meg és pürésítsd, vagy fogyaszd egészben, salátákhoz keverve, vagy sült húsokhoz, köretként!