Van, aki paprikás csirkének, van, aki csirkepaprikásnak hívja, de bárhogy is nevezzük, tény, hogy nem sok finomabb étel van a világon, ami ilyen sűrű, krémes szafttal és omlós hússal csábít. Nyáron uborkasalátával vagy kovászos uborkával a legfinomabb, köretnek leginkább a nokedli passzol hozzá, de tarhonyával vagy főtt tésztéval is isteni! Mutatjuk a legjobb receptjeinket, de elöljáróban következzen néhány jótanács ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény.
5 tipp, hogy tökéletes legyen a csirkepaprikás:
- A szárnyat és a combot érdemes bőrrel és csonttal együtt főzni, mert az ezekből felszabaduló kollagéntől és zsírtól tartalmas lesz a szaft.
- A hús súlyának kb. 20%-a legyen vöröshagyma. Aprítsd finomra, és hagyj neki elég időt, hogy teljesen puhára párolódjon.
- Megfelelő lesz a sűrűsége és teljesen szétfő benne a hagyma, ha az ételt bőrös-csontos csirkehúsból főzöd, és fedő alatt lassan rotyogtatod, amíg a hús megpuhul. Selymesebbé teheted a szaftot, ha átpasszírozod vagy botmixerrel összeturmixolod. Krémesebb és lágyabb szaftot kapsz, ha habaráskor a tejföl kb. 1/3-át tejszínnel helyettesíted. A felénél többet ne adj hozzá, mert akkor elfedi a tejföl savanykás ízét.
- A húst gyenge-közepes tűzön, fedő alatt párold, és kevergesd, amíg puhulni kezd. A vége felé már óvatosan forgasd, mert széteshet. Akkor van kész, amikor a hús láthatóan elválik a csonttól. Nagyobb húsdarabok esetén ez 1-1,5 órába is beletelhet.
- A nokedlit csak akkor forgasd az ételbe, ha biztosan elfogy, mert nokedlivel együtt csak másnapig áll el. Illik hozzá a párolt rizs, a főtt tészta és a tarhonya is.