Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 SOS tipp, hogy kevesebb cukrot egyél

default user icon
MME
Egy kis cukor a kávéba, pár szelet süti, és néhány pohár üdítő - talán észre sem veszed, hogy jóval több cukrot viszel be a szervezetedbe, mint amennyi ajánlott. Ezekkel a trükkökkel viszont villámgyorsan lecsökkentheted a cukoradagodat úgy, hogy szinte észre sem veszed!

1. Figyelj oda az arányokra!

Az őszi-téli időszakban kevésbé érezzük magunkat aktívnak, mégis egész nap az evésen jár az eszünk. Neked is ismerős a helyzet, ugye? Ráadásul a magyar konyhában ilyenkor a zsírosabb, nehezebb fogások a legnépszerűbbek! Azonban az egyoldalú táplálkozás hosszú távon egészségügyi következményekhez vezethet, ezért érdemes odafigyelned arra, hogy minden főétkezésnek legalább a felét zöldségek, gyümölcsök tegyék ki. Egy kalóriadúsabb ebéd után például uzsonnára és vacsorára inkább a kímélőbb fogások  - például egy könnyed csirkés saláta - mellett dönts.

2. Óvatosan a nassolással!

Egy kis csoki, egy kis mogyoró, egy kis üdítő - hiába figyelsz oda a főétkezésekre, ha közöttük folyamatosan nassolsz. Sokszor hajlandóak vagyunk elfelejteni, hogy minden elfogyasztott falat és korty beleszámít a napi kalóriabevitelbe. Az élelmiszercímkéken viszont minden infót megtalálsz, ezeket áttanulmányozva pedig simán el tudod dönteni, hogy belefér-e délután egy kis csoki vagy egy cukormázas fánk. 

3. Viszlát, cukor!

A magyar édesszájú nemzet - legyen szó túrós tésztáról, palacsintáról vagy szilvás gombócról, tuti, hogy neked is hiányérzeted van, ha nem szórod meg őket egy kis porcukorral. A napi ajánlott hozzáadott cukorfogyasztás legfeljebb a teljes kalóriabevitel 10%-a, kb. 12 teáskanálnyi cukor. Ebbe pedig beletartozik minden, az ételek, italok elkészítéséhez felhasznált cukor, méz vagy szirup.

4. Hidratálj és figyelj a kalóriákra!

Az ételek mellett az folyadékbevitel mennyisége és minősége sem mindegy. Naponta legalább 8 pohárnyi folyadékot igyál, ebből pedig minimum 5 pohár víz legyen. Bár sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, de az italoknak is lehet magas kalóriatartalma.

5+1 EGÉSZSÉGES ALTERNATÍVA CUKOR HELYETT>>> 

NO CUKOR! 15 BOMBAJÓ DIÉTÁS ÉDESSÉG A PALACSINTÁTÓL A SAJTTORTÁIG>>> 

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA TÚL SOK CUKROT ESZEL!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss