Diós kocka II.

60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 20 x 30 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg zsír (vagy 15 dkg vaj)
  • 8 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál tejföl
  • reszelt citromhéj
  • csipet só
  • A diós töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojásfehérje
  • őrölt fahéj
  • reszelt citromhéj
  • Valamint:
  • ízlés szerint lekvár az elősütött tészta megkenéséhez

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (vagy vajat), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy kevés tejfölt tehetünk hozzá.)

Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. (Én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe.)

Előmelegített sütőbe tegyük be, majd közepes hőfokon 15 perc alatt süssük elő a tésztát.

A töltelékhez a darált diót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, ízlés szerint őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd óvatosan, apránként keverjük hozzá a diós keverékhez.

Az elősütött tésztát kenjük meg ízlés szerint lekvárral, majd óvatosan kenjük a tetejére a diós-habos masszát.

Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 15 perc alatt süssük szép aranybarnára. Ezután vegyük ki a sütőből, majd a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral szórjuk meg, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss