Csokoládés karamell

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 evőkanál jóféle keserű kakaópor
  • 13 dkg kristálycukor
  • 1 dl habtejszín
  • 105 gramm cukorszirup
  • késhegynyi só
  • fél kiskanál ecet
  • 1-2 dkg vaj a fölvágáshoz
  • A díszítéshez:
  • mandula, mogyoró, cukorgyöngyök, amit szeretnénk

Elkészítés

Elkészítés: Egy püspökkenyérformát vagy más négyzet alakú edényt sütőpapírral szépen kibélelünk, hogy a széle túlérjen a forma peremén, mert így könnyebb lesz kiemelni a karamellt.

A vajat egy kisebb, vastag aljú lábasba tesszük és felolvasztjuk - nem forrósítjuk. Ha fölolvadt, hozzáadjuk a kakaóval vegyített cukrot, összekeverjük, beleöntjük a tejszínt, a cukorszirupot és a sót is. Kevergetve fölforraljuk, közben az ecettel ízesítjük, majd addig forrósítjuk tovább, míg 122 fokos nem lesz.

A sütőpapírral bélelt formába simítjuk, hagyjuk, míg egy kicsit megszilárdul, de mielőtt teljesen megkeményedne a kilógó sütőpapír segítségével kiemeljük, majd megvajazott élű késsel kockákra vágjuk, és kedvünkre díszítjük.

Melegen tartva összetapadnak, tegyünk közéjük sütőpapírt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss