Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
WM
A lándzsa formájú, halvány levelekkel bíró, enyhén kesernyés, gazdag aromájú saláta csak a mostanában jelent meg a magyar piacokon, zöldségeseknél. Az endívia jó alternatíva lehet a téli időszak szűk zöldségkínálatában, s egyedi ízével sokak kedvencévé válhat.
A magyar konyha megkerülhetetlen zöldsége, igaz, jóformán csak a húslevesbe használjuk. Holott a zeller rendkívül egészséges, igen sokféleképp elkészíthető, s a gyökerén kívül, a szárán át a leveléig felhasználható.
Habliliom
Talán egyike a mindenkori toplistás villásreggeli-fogásoknak, de gazdag változatai könnyű ebédként vagy vacsoraként is igen kedveltek – húsvét közeledtével pedig sok terített asztalon lehet helye az omlettnek vagy másként: tojáslepénynek.
MME
A fasírt az egyik leggyakrabban előforduló étel az itthoni otthoni asztalokon. Mindenkinek megvan a saját receptje, amit nagy valószínűséggel anyukájától, nagymamájától tanult, esetleg időközben valamelyest attól eltért, variált rajta, de mindenképp bázisként használja az otthoni verziót.
Az eredetileg Közép-Amerikából származó, termesztését és népszerűségét tekintve azonban viszonylag fiatal kultúrnövény igazi hazai szezonja a nyár végén van. A piaci standok kínálatában - szerencsés esetben - a sárga és zöld példányok egyaránt szép számmal megtalálhatók.
Mozzarella
Sárgadinnye. Egyik nyári kedvencünk. Édes, illatos, zamatos, ehetjük reggel, délben, este, étkezések előtt, után, között. Nem így az olaszok. Szerintük a sárgadinnye szinte kizárólag azért terem, hogy előételként, pármai sonkával együk.
Vééégre tavasz van! Igen, ez most már biztos, színesedik a piac, és végre annyi zöldséget és gyümölcsöt ehetünk, amennyit csak akarunk. De akarunk mi egyáltalán zöldséget enni?
Nem csak salátát készíthetünk céklából. Érdemes felfedezni a sült céklában rejlő lehetőségeket is. Például száraz sherryvel, kevés zellerrel és kis tejföllel szenzációs leves varázsolható belőle. A rákocska már csak hab a tortán!
Ha keresni kellene az évben néhány olyan napot, mikor az étkezés igazán középpontba kerül a családban, a karácsonyi ünnepeknél kevés egyértelműbb időszak kínálkozna erre. Ilyenkor szinte lehetetlen ellenállni a finomabbnál finomabb fogásoknak, s az ünnepek alatt bizony jóval gyakrabban térül-fordul mindenki az étkezőasztal körül.