Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyümölcs - hússal, sajttal, salátával

Sárgadinnye. Egyik nyári kedvencünk. Édes, illatos, zamatos, ehetjük reggel, délben, este, étkezések előtt, után, között. Nem így az olaszok. Szerintük a sárgadinnye szinte kizárólag azért terem, hogy előételként, pármai sonkával együk.

Alma sajttal. Gyermekkorom óta egyik kedvencem. Családi örökség, egyik nagybácsim gyakran emlegetett mondása volt, hogy a természet csak majdnem tökéletes. Egy pici hiányzik csak a tökélyhez, mégpedig az, hogy a fán minden alma mellett egy darab sajtnak is kellene nőnie. Itáliában mindig csodálkoztak rajtam, ha sajtot almával ettem, szinte csodabogárnak számítottam ezzel a szokásommal. Az olaszok sajtot (abból is főleg parmezánt) kizárólag körtével esznek, más gyümölcsről szó sem lehet. A hetvenes években készült híres filmben, A nagy zabálásban  is esznek (sok más egyéb között) parmezánt körtével.

Aki még nem próbálta, tegye meg: egy vegyes salátába - és itt nem a mi szokásos ecetes vízben úszó salátánkra gondolok, hanem mondjuk egy görög salátába a jégsaláta, uborka, paprika, paradicsom, retek, répa, káposzta  és esetleg fetasajt, kemény tojás stb. mellé tegyen egy kis körtét, epret vagy almát (lehetőleg zöldet, savanyút). Nagyon feldobja a gyümölcs az ilyen vegyes salátát.

Másik - egyre gyakrabban szereplő - gyümölcsös kombináció ínyenceknek a mangó-avokádó-rák saláta. Nagyjából egyforma mennyiséget veszünk ezekből, a rák persze nem kell, hogy homár legyen, fagyasztott aprókák valók ide. Összekeverjük, majonézt adunk hozzá, ízesítjük, és kész a finom előétel. Szépen lehet adagonként talpas koktél poharakban tálalni.

Elsőre talán szokatlan gyümölcsöket nyersen sós ételekkel kombinálni, de érdemes kipróbálni. Új ízkombinációkat teremthetünk, amitől a vendégek általában először meghökkennek, aztán megkóstolják, és szinte mindenkinek ízlik. Tessék nyugodtan kísérletezni!

Most csak a nyers gyümölcsök hideg ételekkel való társításáról írtam. Legközelebb a gyümölcsökkel való hússütésről lesz szó.

Ezek is érdekelhetnek

Friss