Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tápióka, kasszáva, manióka

A bioélelmiszerboltokban gyakran megfordulók talán nagyobb eséllyel találkoztak már a tápiókagyönggyel, mint azok, akik csak a helyi közértben vásárolnak, de manapság nem kell Malájziáig mennünk egy jó tápiókapudingért.

Tápióka, kasszáva, manióka

 

A kasszáva, manióka, mandióka ugyanaz, ezek a tápióka névváltozatai. Egy íztelen, szagtalan, színtelen terményről van szó, mely nem kifejezetten finom önmagában. A kutyatejfélék családjába tartozik, latin neve: Manihot esculenta.

 

Ez a keményítőt és proteint tartalmazó élelmiszernövény Amerika trópusi részein őshonos. Földünk élelmiszer-ellátottság szempontjából legkritikusabb övezeteiben a lakosság mindennapi alapélelmiszere. Zsenge hajtása és levele spenótpótlóként használható fel. Ez utóbbi a gyökérnél sokkal értékesebb, sok fehérjét, vitamint és ásványi anyagokat tartalmazó eledel. 

 

 

Mérgező is lehet

 

A maniókát valószínűleg a maják termesztették elsőként a Yucatán-félszigeten. Azóta a Föld szinte minden trópusi vidékén termesztik gumós gyökeréért, amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek.

 

A legtöbb maniókafajtában különböző mennyiségű cianidot képező cukorszármazék fordul elő, ennek eltávolítására a gumókat reszelik, préselik és hevítik. A megmaradó mérget, a hidrogén cianidot, a természeti népek dárdákhoz és nyilakhoz használják. A feltűnő levélzetű fajták termete az alacsony lágyszárútól a dúsan ágas, 1 m magas cserjetermetűn át a karcsú, el nem ágazó, 5 m magas fáig terjed. Némelyek alkalmazkodtak a száraz, szikes talajhoz, mások a folyóparti savanyú mocsarak talajához.

 

 

A közel 160 maniókafaj mindegyike Amerika trópusi vidékeinek napfénykedvelő növénye. Az Észak-kelet Brazíliában honos Manihot Glazioviiból kaucsukot nyernek. Maniókából készítik a különleges nyugat-afrikai zselészerű fufut vagy a jamaicai bami-kását. A dél-amerikai indiánok szeszes italokat erjesztenek maniókából, a Yucatán-félszigeten lisztjéből kasszávakenyeret sütnek. Az őrlésnél lecsurgó folyadékból leülepedett keményítő a tápióka alapanyaga.

 

Tápiókapehely, gyöngy és granulátum

 

 

A tápióka a kasszáva (manióka, mandióka) gyökeréből kivont, szárított keményítőlisztből készül. A pudingok fő alapanyaga, de használják levesek, mártások sűrítésére. Zselatinizált kb. 2 mm-es granulátum. A feldolgozás során a keményítőszemcsék a hő hatására kis, szabálytalan csomókká alakulnak, s ezekből további sütéssel készül a tápiókapehely.

 

Tápiókagyöngy készítéséhez a még nedves tésztát szitán átmorzsolják. Főleg Ázsiában, de a világon egyre több helyen elterjedt a boba ital, melyhez szintén tápiókagyöngyöt használnak. A különböző szemcseméretekben forgalomba hozott granulált tápiókát a tápiókapehely megőrlésével nyerik. Főzés hatására a tápióka halvány, áttetsző kocsonyává duzzad. Ázsiában a manióka a XIX. században terjedt el.

 

Thaiföldön kókuszból és tápiókából pudingot készítenek, tésztájából pedig golyókat gyúrnak, megszárítják, és kásaként fogyasztják. A vietnámiak vékony, palacsintaszerű ételt készítenek lisztjéből.

 

 

A háztartási feldolgozás leggyakoribb terméke a kasszávakorpa. Ennek Nyugat-Afrikában legismertebb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott formája a gari, Dél-Amerikában pedig a farinha de mandioca. Lényegében ebbe a csoportba tartozik a Kongó vidékén készített áztatott kasszáva is. A kasszávaliszt a kasszávakorpa további feldolgozáson átesett, finomított változata.


 

Receptek tápiókagyönggyel >>>

 

Különleges gyöngy: a tápióka >>>

 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

hajducsenge
Budapesten, a Govinda étterem boltjában lehet tápióka gyöngyöt kapni, én is ebből csináltam pudingot (Vigyázó Ferenc u., Bazilika mögött)
imolah
Én a barátomat látogattam meg idén nyáron Amszterdamban, aki olyan részén lakott a városnak, ahol mindenféle népcsoport élt együtt (Bijlmer). Mi ott egy kis gyorsétteremben ettünk Telo-t, ami előbb vízben megfőzött majd hasábokra vágva olajban kisütött *cassave*, manióka volt. Telo Bakkeljauw-ként pedig egy igencsak fűszeresen elkészített tengeri hallal kínálták. Azóta itthon is csináltam ily módon maniókát, de kezdek kifogyni a holland készletből, és eddig sehol nem találtam fagyasztott állapotban boltban.. ha valaki tudna segíteni megköszönném(:
m.lele
Akkoezt a lisztérzékenyek is ehetik. Végre egy pudding nekik is... Ez legalább is nem gabonafélének látszik.
hobnobsxxxxxxxxxxxxx
és a tápiókaliszt milyen? jó vele sütni?
zsizsezsika
én már ettem tápiókapudingot és nagyon ízlett.Érdekes zselészerű gyöngyöcskék voltak benne,amitől olyan érdekes!
kodriagi
már sokszor láttam tápiókát a bioboltban, de soha nem tudtam, mire lehet használni. Jó volt ez a cikk nagyon! Köszönöm!
anna.^^
de jó nagyon tetszik.=D

Magazin