Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szeptemberi gasztroprogramok

Az idei szeptember fesztivál szempontból igazán kényeztető lesz. A boros programoktól kezdve, a méznapon át, a szilvaünnepig szinte minden napra jut valamilyen gasztronómiai vonatkozású program az országban. Gyerünk, kóstoljuk meg az őszt!

2011. szeptember 01-04. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged

A Szegedi híd alatt, illetve a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén fakanállal és bográccsal felfegyverkezve megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.
www.halfesztival.hu


2011. szeptember 02-03. Kanizsai bor- és dödöllefesztivál, Nagykanizsa

A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el. A kulturális programokkal kísért gasztronómiai fesztivál során profi és amatőr főzőcsapatok mérhetik össze tudásukat dödölle és más tájjellegű ételek készítésében. A fesztivál fontos részét képezi a meghirdetett főzőverseny. A rendezők célja a dödölle és más tájjellegű ételek elkészítésének hagyományainak ápolása és megőrzése.
www.kanizsaikultura.hu

2011. szeptember 02-04. SzeptEmber Feszt, Budapest

A rendezvény nevéhez híven igazi gasztronómiai élményekben lesz részük a látogatóknak. Lesz hal, vad s mi szem szájnak ingere, hiszen a Pörköltek Terén 30-féle pörköltet kóstolhatnak meg, melyeket neves éttermek mesterszakácsai készítenek el. A desszertről sem lehet lemondani, mivel a Rétesvonatban folyamatosan sülnek a helyszínen húzott tésztából, frissen készített rétesek. A kínálatban szereplő 35-féle rétes között megtalálható a hagyományos túrós, meggyes rétesektől egészen a puliszkás-gyümölcsös, káposztás-szarvasgombás különlegességekig szinte minden. És ezzel még nem ér véget az ínyenceknek szóló ajánlat. A koktélbárban a SzeptEmber Feszt hivatalos koktélját ihatják, Bor- és Sajtkörút mind a 10 állomását is meglátogathatják vagy éppen a Magyar Grillbajnokság versenyzőitől gyűjthetnek tapasztalatokat.
www.szeptemberfeszt.hu


2011. szeptember 03. Szüreti csirkepaprikás-főző fesztivál, Bóly

Az immár hagyományosnak mondható Szüreti Csirkepaprikás-főző Fesztivál idén 13. alkalommal kerül megrendezésre Bólyban. A környéken élők bizonyára ismerik a híresen jó szüreti csirkepaprikást, melyet a bólyiak hosszú lével és ún. "kanalas galuskával" készítenek. Igazi szüret nincs is e nélkül a paprikás nélkül. E hagyomány népszerűsítésére rendezik meg az egyre népszerűbb főzőversenyt, melyre tavaly már 150 pályázó jelentkezett. Egy pályázó 10 vendég részére főz, tehát legalább 1500 vendég figyeli izgatottan, mi készül a bográcsban. De hogy a többi nézelődő se unatkozzon, a réten színes programokkal, borkóstolással, kézműves kirakodó vásárral várják őket. Lehetőség van arra is, hogy a nézelődők is megízlelhessék a csirkepaprikást.
www.boly.hu


2011. szeptember 03-04. Borünnep, Szentendre

A Borünnepen – amely, mintegy előfutára a 20. budavári borfesztiválnak – minden a legjobb, kézműves borokról, kapcsolódó gasztronómiáról és borászati teendőkről szól. A múzeum Észak-magyarországi falu tájegységének portáit, utcáit a borsátrak veszik birtokukba és kínálnak az egész Magyarország területéről származó borokra felépített számtalan borkóstoló útvonalat. A borsétában kifáradt testnek és léleknek az egészségpiac ad enyhülést, ahol a legfinomabb sajtok, fűszerek, húsok és édességek kóstolhatók.
www.skanzen.hu

2011. szeptember 04. Birka- és slambucfőző örömnap, Hajdúszoboszló

A régió egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye minden év szeptemberében várja az érdeklődőket. Ez az alkalom nem hasonlítható más főzőversenyhez. Nem is verseny, mert itt minden bográcsban a legízletesebb étel rotyog. A jó hangulatról a szervezők és a résztvevők gondoskodnak. A nagy találkozások napját látványos kulturális program kíséri.
www.hajduszoboszlo.com


2011. szeptember 03-04. Budafoki pezsgő- és borfesztivál, Budapest

Európa egyik jelentős történelmi borkultúrával rendelkező „kisvárosa” a miénk, ahol műemlékeink, rendezvényeink büszkén viselik ennek sajátos jegyeit. Sok kilométeres pincerendszer húzódik Budafok-Tétény alatt, palackozó üzemeket, pezsgőérlelő pincéket, művészien faragott hordókat és kellemes találkahelyeket rejtve hatalmas gyomrukban. Szerencsés adottságaink mellé kitűnő borokat és minőségi programokat kínálnak a szervezők. A boron kívül illatos sajtok csábítanak, a lacikonyha különleges étkeket kínál, de aki a kenyérlángosra vagy éppen a kürtőskalácsra éhezne rá, az sem fog csalódni.  A fesztiválon kiállítások, koncertek, gyermekprogramok, kézműves foglalkozások is várják az oda érkezőket. A rendezvény a Savoyai téren kezdődik, szőlőáldás, látványos felvonulás, a bor- és pezsgőrendek díszes öltözéke, a szőlőskoszorús lovas kocsi teszi teljessé a megnyitót. Ezután az Oroszlános udvarban és a téren is benépesül a színpad, kinyitnak a helyi borászok standjai, a Kossuth Lajos utcában pedig a színes, minőségi kézműves vásár csalogatja az érdeklődőket. A vendégek a pincesétára indulhatnak gyalogszerrel is vagy akár az omnibuszt is választhatják.
www.budafokiborfesztival.hu


2011. szeptember 07-11. Budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál, Budapest

A Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, és készítőik. Az érdeklődők idén is ellátogathatnak a Vinagora sátorba, ahol szakemberek segítségével ötven perces turnusokban hat bort bírálhatnak professzionális módszerekkel és egy órára maguk is borbírává válhatnak. Az öt nap alatt megkóstolt borok közül a résztvevők bírálatai alapján eldől, melyik bor nyeri el a „Fesztivál Bora” címet. A Borfesztivál idén is különleges gasztronómiai kínálattal készül a hazai minőségi alapanyagokra és a Vendégország ízeire, tájegységek gasztronómiájára épülő kínálatával. Régi receptúrák újragondolva, kézműves hagyományőrző termékek és eleven bisztró konyha egyszerre a Budai Várban. A Vendégország udvarban a Francia Kapcsolat séfjeinek interpretációjában kóstolhatjuk Franciaország ételeit. Hagyományos, kézzel húzott rétesek, kemencében sült kenyérlángosok, klasszikus kürtőskalács, szőlőcsősz pecsenyéje, finomságok mangalicából, magyar, francia és spanyol juh-, kecske-, és tehéntejből készült sajtok, sonkakülönlegességek, házias füstölt ínyencségek várják a látogatókat.
www.aborfesztival.hu


2011. szeptember 09-10. Bükki boros-vadas napok, Miskolc

A gasztronómiai fesztiválon a mesterszakácsok étlapjáról válogatva vadas ínyencségeket, a „Borudvarban” kitűnő egri és tokaji borokat fogyaszthatnak a vendégek. A vállalkozó kedvűek főzőversenyen mérhetik össze tudásukat, amely értékelését elismert mesterszakácsok végzik. Az egész napos programról - a szőlőpréselés, kádártánc-bemutató és népművészeti vásár mellett - neves előadók gondoskodnak.
www.diosgyorivar.com


2011. szeptember 09-10. Noszvaji pincenapok és kemencében készített ételek napja, Noszvaj

A szőlőtermesztéshez, borászathoz kapcsolódó programok mellett gasztronómiai területre is elkalandoznak a szervezők: a kemencében készíthető ételek területén mérhetik össze tudásukat a környékbeli településekről és a településünkről benevezett csapatok. A sütés-főzés mellett feladatuk a szüret hangulatához illő tálalás, terítés is. Fontos szerep hárul Noszvaj lakóira is, hisz eredeti környezetben, falusi portákon, a régi kemencék felhasználásával rendezik a versengést.
www.noszvaj.hu


2011. szeptember 09-11. Bioétel- és borfesztivál, Hajdúszoboszló

Magyarország egyedülálló gasztronómiai eseménye, melyen bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek, finomságok kóstolása közben kiváló magyar pincészetek boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok egészítik ki.
www.hajduszoboszlo.com


2011. szeptember 10. Bezermeni vigasságok, Hajdúböszörmény

A Hajdúböszörmény mezővárossá nyilvánításának évfordulója alkalmából, a városnapjához kapcsolódva, hagyományteremtő jelleggel írtak ki versenyfelhívást a szervezők, profik, amatőrök és szakácstanulók számára. A résztvevők feladata idén is a Hajdúság és környékére jellemző magyar őshonos állatok húsából készült népi ételek elkészítése és bemutatása.
www.bezermenivigassagok.hu


2011. szeptember 10-11. Badacsonyi szüret, Badacsonytomaj

A fesztivál vendégei megismerhetik a régió történelmi, kulturális tradícióit, a borkészítést, gasztronómiai hagyományokat. A rendezvény fő műsorszáma a szüreti felvonulás vasárnap, amelyen a hagyományos ökrösfogat mellett felvonulnak környékbeli települések képviselői lovaskocsikkal, táncegyüttesek, borrendek. Persze a hagyományőrző résztvevők sem hiányoznak a vidám társaságból, csakúgy mint a nyolcvanéves szereléssel vonuló badacsonytomaji tűzoltók és a borokat kínáló önkéntesek hada. Az ország leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása a 71.számú fő közlekedési útvonalon zajlik. Gasztronómiai, borászati programok, kézműves vásár, kulturális programok, szabadtéri élő koncertek várják a kikapcsolódni vágyókat.
www.badacsonyiprogramok.hu


2011. szeptember 10-11. Királyi vásár, Budapest

Első ízben kerül megrendezésre Budapest népszerű design-utcájában, a Királyi Vásár, mely a bolhapiac és tájak, illetve mesterségek vására mellett vonzó kulturális és zenei programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az eseményre több mint 150 vásározót várnak, a legkülönbözőbb portékákkal, emellett pedig a hazai és nemzetközi gasztronómiai különlegességek kedvelőit is változatos étel- és italkínálattal csalogatják majd a belvárosi helyszínre, mely a történelem folyamán mindig is a kereskedők utcája volt. Így most felidézve eredeti funkcióját és nyüzsgő hangulatát, Budapest egyetlen belvárosi bolhapiacaként invitálja szeptember 10-11-én a hazai és külföldi látogatókat.
www.kiralyutcadesignutca.hu/kiralyivasar


2011. szeptember 10. Debrői hárslevelű szüreti napok, Feldebrő

Szőlőszentelés, folklór műsorok, lovasbemutató lesz a fesztiválon. A nagyszabású szüreti felvonuláson a helyi és a környező települések népviseletbe öltözött felvonulói (lovasok, lovas kocsik, hintók) végigjárják az utcákat. A vendégek megkóstolhatják az országban másodikként védett eredetűvé nyilvánított híres Debrői hárslevelű bort. A szervezők szüreti bállal zárják a napot.
www.feldebro.hu


2011. szeptember 16-17. Kaposvári mézfesztivál, Kaposvár

A regionális méhésztalálkozó, a Mézlovagrendek felvonulása és mindenfajta mézes-mázas kulináris élvezet várja az érdeklődőket a Zselici Méhész Egyesület és a Zselici Méz Lovagrend rendezvényén Kaposvárott a város központjában a Kossuth téren. A Kaposvári Mézfesztivál ideje alatt lesz mézvásár, méhészeti termékek: mézeskalács, viaszgyertya, propoliszos készítmények vására, de méhészeti eszközök kiállítása és szakvására is. Mindemellett zenés produkciók szórakoztatják a nagyérdeműt.
www.kaposvar.hu

2011. szeptember 16-17. Szüreti fesztivál, Balatonfüred

A borosgazdákból, borrendekből, néptáncosokból, lovas kocsikból, huszárokból, mazsorettekből álló menet a városi fúvószenekar vezetésével szombaton délután végigvonul a településen a Huray utcától a Vásárcsarnok mögötti parkolóig, ahol színes folklórműsor és utcabál várja az érdeklődőket. Alkalom nyílik megkóstolni Balatonfüred és környékének ízletes borait.
www.balatonfured.info.hu

2011. szeptember 16-18. Édes napok fesztivál, Budapest

A fesztiválra a szervezők meghívják az édesipar nagyjait, a kézműves csokoládé és édesség manufaktúrákat, a gyártókat, kereskedőket Magyarországról és külföldről egyaránt. Olyan rendezvénnyel készülnek, amelyen a kiállítók az ismert és szeretett, kereskedelmi forgalomban megtalálható édességeken kívül különlegességeket, ritkán látható és élvezhető finomságokat, valamint külön erre az alkalomra készített édességeket is bemutatnak majd. A fesztiválon megjelennek a csokoládék „barátai” is, mint a gyümölcsök, magvak, kávé, vanília, vagy akár a szörpök, mézek, de a finom borok és más italok.
www.edesnapok.hu


2011. szeptember 17. Balassi-kard borseregszemle, Szekszárd

A reneszánsz költőt idéző szeptemberi vetélkedésen ezúttal a kadarkákról dönti el a zsűri, hogy melyik érdemli meg a Balassi-kard Kadarka címet. Az immár hagyományos lebonyolítás szerint a hegyközség választ ki tizenkét bort a helyi termelők kínálatából, és a testület elé már ezen csúcsborok kerülnek. A legjobbat vakkóstolással választja ki a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának néhány tagjából, és a hegyközségnek a seregszemlén nem induló borászaiból álló grémium. A győztes bormester a Balassi-kard Kadarkával ajándékozza meg az irodalmi díjjal februárban Budán kitüntetendő magyar költőt és külföldi műfordítót.
www.preshaz.eu


2011. szeptember 17-18. Őszi ászok fesztivál, Ráckeve

A borászok, horgászok, vadászok, lovászok, galambászok és nyulászok, valamint idegenforgalmászok ünnepe. A fesztivál első napján hagyományos szüreti felvonulás és bál, míg a második napon horgászverseny, halászléfőző verseny veszi kezdetét, mely közben hagyományos ételeket vásárolhatnak az érdeklődők. Ezen kívül kistérségi idegenforgalmi kiállítás, kirakodóvásár, népi kézműves foglalkozás, gyermekműsorok, táncbemutatók, vásári mulatságok, játékos vetélkedők színesítik a programot.
www.akmk.hu


2011. szeptember 17-18. Máté-napi aszúünnep, Sárospatak

A kétnapos fesztivál névadója Szepsi Laczkó Máté, akinek az aszúbor receptjének fennmaradását köszönhetjük. Iskolai éveit a Református Kollégiumban töltötte, majd a Lorántffy család udvari papja lett, de lelkipásztor szerepe mellett jelentős borászati kutatásai és tanulmányai is napvilágot láttak. A programban szerepel szüreti felvonulás, zenés családi programok, kirakodóvásár és borkóstolási is.
www.ujbastya.hu


2011. szeptember 17-18. Szőlő- és borünnep, Pásztó

Pásztó város leglátványosabb hagyományőrző rendezvénye a hagyományos helyi szüreti népszokások megőrzése és bemutatása. Az öntevékeny csoportok szakmai kapcsolatainak bővítése. Az érdeklődő közönség számára bepillantást nyújt a kézművesség, a borkultúra, a hagyományőrzés világába úgy, hogy a színpadi és a felvonulás keretében bemutatott műsorszámok mellett részese lehet egy tartalmas, igényes szórakoztató programnak.
www.pasztoimuvkozpont.blogspot.com


2011. szeptember 24. Fehérvári vigasságok és lecsófesztivál, Székesfehérvár

Igazi vásári forgatag a Belvárosban! Szeptemberben a Fő utcán népi iparművészek vására várja az egész családot a már hagyományosnak számító Fehérvári Vigasságokon. Mindezt a Lecsófesztivál teszi még hangulatosabbá, amely évről évre egyre nagyobb tömegeket vonz. Több száz bográcsban készül a lecsó, mindenkinek jut a kóstolóból!
www.szekesfehervar.hu


2011. szeptember 23-24. Soproni kékfrankos szakácskirály-választás, Sopron

Ötödik alkalommal kerül megrendezésére a kétnaposra bővült PannoMánia - Soproni Kékfrankos Szakácskirály Választás és Utcafesztivál Sopronban, ezúttal - a XIX. sz-i filoxéra járvány után elterjedő amerikai szőlőoltványok nyomán - amerikai hangulatban. Boros, mesés programok, bográcsfőzés, játékok, bolondos vásári forgatag, program kavalkád, malacsütés, grill és bogrács ételek, boros gazdák, kézművesek, gyermek programok, utcabál szórakoztatják a nagyközönséget.
www.hotelsopron.hu


2011. szeptember 24-25. Etyeki kezes-lábos fesztivál, Etyek

Az idei fesztiválra újra eljönnek a legjobb kiállítók, akik hagyományos módszerekkel, természetes alapanyagokból állítják elő termékeiket. A látogatók kóstolót kapnak a legkülönfélébb sajtokból, mézekből, lekvárokból, sokféle húskészítményt és pékárut ízlelhetnek meg és természetesen kinyitnak az etyeki pincék is. Az etyeki borászok vendégül látják Magyarország legjobb borászai közül azokat, akik dűlőszelektált gazdálkodást (is) folytatnak.
A különleges gasztronómiai élmények mellett igényes kulturális programokról is gondoskodnak. Több színpadon folyamatosan váltják majd egymást a hamisítatlan népzenét játszó muzsikusok.
www.keze-labos.hu


2011. szeptember 29 - október 02. Móri bornapok, Mór

Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálunk rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. A bornapokhoz kapcsolódóan évente felváltva nemzetközi fúvós, illetve néptánc fesztivál színesíti a programot. Az idei fesztivál a néptánc jegyében zajlik.
www.moribornapok.hu


2011. szeptember 30 - október 02. Ráczalmási tökfesztivál, Ráczalmás

A Rácalmási Tökfesztivál az elmúlt években a tökfesztiválok sorában az ország legnagyobb rendezvényévé fejlődött. Tökkompozíciók, tökfaragások, gasztronómiai fesztivál, tök és rácalmási ételspecialitások, kultúrműsorok, ének, zene, tánc
www.faluvedok.uw.hu

Ezek is érdekelhetnek