Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
WESSELY MÁRTA
Karácsony
MME
Újabb édességdömping vár a család legkisebb tagjaira. A mikuláscsomagok jelentős része azonban nem jó minőségű - és sok esetben magával a mennyiséggel is komoly probléma van.
Desszert
A húsvéti asztal szinte megköveteli a maga édes, kelt tésztáját. A legtöbben kalácsot sütnek az ünnepre, de ha van kedvünk, akkor érdemes tovább kalandozni a kelt tészták világában, s más finomságokat is sütni.
Zöldség
Az ínséges tél után a tavasz megannyi csábító finomsággal vár minket. A március és az április már a karalábé, a medvehagyma, a spenót, a sóska és a retek uralmáról szól. Ezekkel az alapanyagokkal rengeteg finomság elkészíthető, íme néhány ötlet, hogy mi mindenhez használhatók a tavaszi zöldek!
A karácsonyi előkészületek egyik előfutára az aprósütemény. Ez az, ami a Mikulás virág és az adventi koszorú beszerzését követően a legelőször elkészül a konyhánkban. Csendben bízunk benne, hogy fémdobozba rejtve akár karácsonyig is kihúzza, de aztán úgyis minden adventi vasárnap a konyhában talál minket, ahol épp a következő adag kekszet sütjük.
A méz tipikusan a téli, karácsonyi időszak édesítésére van kitalálva. Ahogy beütnek a mínuszok, úgy kapjuk elő a mézes csuprokat és az esti teába már szép aranyló sugárban csöpög a méz az aprócska fa buzogányokról. Az ünnep közeledtével aztán egyre több mézet kíván a konyha is, hiszen a karácsony elképzelhetetlen mézes finomságok nélkül.
PR
Kevesen tudják, de a lencse igen régóta az emberiség egyik legfontosabb tápláléka. Az apró, kavicsra emlékeztető hüvelyes már több mint 10.000 éve szolgálja a javunkat, lát el értékes és nélkülözhetetlen tápanyagokkal.
Alapételek
Az első tökfőzeléket, a friss fejes káposztából készített lucskos káposztát, a savanyú uborkában gazdag hideg nyári leveseket varázsütésre életre kelti a kapor. Ám desszertekhez, salátákhoz is kitűnő választás!
A nápolyi végigkísérte a gyerekkorunkat. A különféle krémekkel töltött ostyák a mai napig többféle kivitelben és több név alatt is szerepelnek a boltok polcain. Hogyan is született ez az édesség? Miért is nevezik nápolyinak?
Az édes és ropogós habcsók lehet pici, nagy, karika, csokis és kókuszos, kerülhet karácsonyfára, de még macaron vagy mesés Pavlova torta is válhat az édes tojásfehérjéből!
Praktikus
Amikor az ember megkezdi önálló életet, egy saját garzon birtokbavételével, a beszerzendő dolgok listáján tisztes mennyiségű konyhai cuccnak is szerepelnie kell. De mik az elengedhetetlen eszközök? Mi az, ami első körben csak felesleges kiadás? Mivel érünk rá megvárni a második gyerek születését, s mi az, ami valóban jó, ha a kezünk ügyébe akad?
Húsvét
Nyúl, tojás, sonka, édes péksütemények - a világ így várja a tavaszt. A nemzetközi nagy tavaszvárás jegyében kis kitekintés, ki hogyan és milyen finomságokkal ünnepli a tavaszi napfordulót.
Ha van, amit az osztrák konyhából érdemes átemelni, akkor az a császármorzsa. A Ferenc József által rajongásig szeretett desszert méltó zárása lehet egy vasárnapi ebédnek, de hét közben is megérdemelhetünk egy-egy serpenyőnyi smarnit.
Bár sokféle módon felhasználhatjuk a friss, zamatos epret, nem meglepő módon ez a gyümölcs a legtöbb esetben valamilyen édességben, desszertben végzi. Most krémes, habos megoldásokat mutatunk!
Gyümölcs
Az eper egyet jelent a napsütéssel, a jó idővel, amit már február végétől várunk. Aztán egyszer csak itt a jó idő, megérkeznek a hazai szabadföldi eprek és végre indulhat a tobzódás, a nyersen falt szemek mellett születhetnek a különféle epres fogások.
A tavaszi zöldségdömping egyik legizgalmasabb alakja a spárga. Vonzó sípjaival mégis kevesen barátkoznak, s ez nem csak az általában magas árának köszönhető, hanem annak is, hogy nem mindenki tudja pontosan, hogy hogyan is kell a spárgát megpucolni és elkészíteni.
A húsvéti kencék alfája és omegája a tormakrém, amelyet ugyan megvehetünk a boltban, de ha van egy kis időnk, akkor mi magunk is pikk-pakk elkészíthetünk.
Nagyon szeretem a sajttortát. Egyszerű, tartalmas, igazán sokat nem kell vele pepecselni és nehéz elrontani, arról nem beszélve, hogy előre elkészíthető, így vendégvárásra is tökéletesen alkalmas.
Diéták
A zöldségekből és gyümölcsökből álló zöldturmix hihetetlen vitaminforrás, és bármilyen meglepő: nagyon finom.
Világkonyha
Az amerikai gasztronómia bemutatása szinte lehetetlen küldetés. A számtalan bevándorló nemzet saját konyhája az új hazában is tovább élt, sőt tovább is fejlődött, így számtalan új fogás jött létre. Arra azonban érdemes vállalkozni, hogy kiválogassuk néhány tipikusan amerikai fogást, amit akár el is készíthetünk a Super Bowlra készülődve.
A Meyer citrom elképesztően népszerű a januári-februári hónapokban. Megmutatjuk, miért.
Az utóbbi néhány évben a magyar zöldségesek kínálatában is megjelent a kopasz barackba oltott ringlóra emlékeztető datolyaszilva. A khakiként ismert gyümölcs ebben a téli időszakban üde színfoltja lehet a konyhánknak, és lágy ízével az egész családot leveheti a lábáról.
Grill és kerti parti
Évek óta a nyár slágerei a különféle aromákkal gazdagított, viszonylag visszafogott alkoholtartalommal bíró sörök, amelyek népszerűsége évről évre nő, köszönhetően az egyre szélesedő termékskálának.
Ajánló
A nyári időszakban az egy-két napos miniszünidők tervezésekor érdemes körülnézni, hogy merre milyen piknikekkel, kóstolókkal, főzőversenyekkel várják a vendégeiket a különféle fesztiválok. A június igen gazdagra sikeredett, sörfesztiválok, boros programok és ínyencségeket felvonultató események is várnak ránk.
Az eper egyik legjobb helye a házi készítésű süteményekben van. A megszokott, bevált finomságokon kívül érdemes kipróbálni néhány izgalmas, újszerű epres jóságot is.
A tavaszi savanyúságverseny egyik esélyes versenyzője a rebarbara, egészen addig, amíg a piacon szembe nem találjuk magunkat egy tálcányi egressel. A latin elnevezésben is a savanyúságával fémjelzett (Ribes uva crispa) gyümölcsöt azonban nem szabad leírni, kis odafigyeléssel, jó társítással könnyedén megszelídíthető, s többféle formában is asztalra tehető.
Egészséges
A chia mag az utóbbi egy-két év slágerterméke, igazi szuperélelmiszer, amellyel könnyebb az élet, több rost jut a szervezetünkbe, és még a bikiniszezonra vágyott alak éhezésmentes elérésében is segít.
Ahogy megjelenik az eper, rögvest a nyomában az első málnák is ott piroslanak a zöld bokrokon. Az illatos, érett gyümölcsöt számtalan formában felhasználhatjuk a konyhában, még az sem számít, hogy több a magja, mint ildomos lenne. Természetesen a málnát a legtöbb esetben valamilyen édes fogásba komponáljuk bele, de ettől függetlenül érdemes végigfutni a teljes étlapon, mert nyáridőben itt is, ott is találkozhatunk egy-egy málnás fogással.
A portugál gasztronómia egyik meghatározó eleme egy aprócska sütemény, amely évszázadok óta változatlan népszerűségnek örvend. Nem véletlenül.
A tavasz csalhatatlan jele, hogy egyre több friss zöldség az asztalunkra. A különféle főzelékek és zöldséglevesek mellett, a kevert saláták is egyre nagyobb szerepet kapnak. A primőrökön kívül számtalan egyéb kiegészítővel gazdagíthatók ezek a saláták, azonban a végső összekovácsoló erő, a sokféle zöldet valóban salátává tevő kiegészítő, az öntet, illetve az olaj mibenléte szintén meghatározó.
Ahogy virágba borul a természet és zöldbe fordulnak a fák, az is erdőbe, mezőre vágyik, akit egyébként nem nagyon vonz a kirándulás. Teljesen érthető módon, a séta mellett a megfelelő táplálkozás is fontos része ezeknek a tavaszi kirándulásoknak, amiket, alapvetően, a piknik köré is szervezhetünk.