WESSELY MÁRTA

Gasztronómiai újságíró, tanácsadó

„Informatikus mérnök végzettségem ellenére az utóbbi évtizedben mint gasztronómiai újságíró tevékenykedem. Szeretem az ízeket, az izgalmas textúrákat, nyitott vagyok minden konyhára.” Márti az egyszerűen elkészíthető, házias és modern hangvételű receptek, étteremkritikák és a világkonyha szerelmese.

WESSELY MÁRTA

Gasztronómiai újságíró, tanácsadó

„Informatikus mérnök végzettségem ellenére az utóbbi évtizedben mint gasztronómiai újságíró tevékenykedem. Szeretem az ízeket, az izgalmas textúrákat, nyitott vagyok minden konyhára.” Márti az egyszerűen elkészíthető, házias és modern hangvételű receptek, étteremkritikák és a világkonyha szerelmese.

Receptek

Cikkek

Wessely Márta

Világkonyha

Hogyan főzzünk ázsiait otthon? Ázsia ízei 3 lépésben, egyszerűen!

Míg régebben csak néhány kínai étteremben próbálhattad ki Ázsia ízeit, ma a már könnyedén készíthetsz kedvedre akár otthon is ázsiai fogásokat. Mutatjuk, hogyan. ...

0

Wessely Márta

Gyümölcs

Mire jó a Meyer citrom? Így használd fel a téli szezon kedvenc citrusát!

A Meyer citrom elképesztően népszerű a januári-februári hónapokban. Megmutatjuk, miért. ...

0

WM

Zöldség

Lencse - legyen a kedvenced!

Kevesen tudják, de a lencse igen régóta az emberiség egyik legfontosabb tápláléka. Az apró, kavicsra emlékeztető hüvelyes már több mint 10.000 éve szolgálja a javunkat, lát el értékes és nélkülözhetetlen tápanyagokkal. ...

0

Gyümölcs

Datolyaszilva: lágy ízével az egész családot leveszi a lábáról!

Az utóbbi néhány évben a magyar zöldségesek kínálatában is megjelent a kopasz barackba oltott ringlóra emlékeztető datolyaszilva. A khakiként ismert gyümölcs ebben a téli időszakban üde színfoltja lehet a konyhánknak, és lágy ízével az egész családot leveheti a lábáról. ...

1

Tésztaféle

Fussili, penne, spagetti: melyik tésztához milyen mártás passzol?

Az olasz konyha soha nem megy ki a divatból. Nem is csoda, hiszen izgalmas, színes, ízes és illatos fogásokkal van tele, amelyeknek egy jelentős részét mi magunk is könnyen és gyorsan elő tudjuk állítani. ...

0

Grill és kerti parti

Gyümölcsös sörök - nyárra hangolva

Évek óta a nyár slágerei a különféle aromákkal gazdagított, viszonylag visszafogott alkoholtartalommal bíró sörök, amelyek népszerűsége évről évre nő, köszönhetően az egyre szélesedő termékskálának. ...

0

Ajánló

Meggyfesztivál és hamburger nap: a legjobb júniusi gasztroprogramok

A nyári időszakban az egy-két napos miniszünidők tervezésekor érdemes körülnézni, hogy merre milyen piknikekkel, kóstolókkal, főzőversenyekkel várják a vendégeiket a különféle fesztiválok. A június igen gazdagra sikeredett, sörfesztiválok, boros programok és ínyencségeket felvonultató események is várnak ránk. ...

0

Alapételek

5 indok, hogy megszeresd a kaport!

Az első tökfőzeléket, a friss fejes káposztából készített lucskos káposztát, a savanyú uborkában gazdag hideg nyári leveseket varázsütésre életre kelti a kapor. Ám desszertekhez, salátákhoz is kitűnő választás! ...

0

Világkonyha

4 szuper epres finomság, amit ki kell próbálnod!

 Az eper egyik legjobb helye a házi készítésű süteményekben van. A megszokott, bevált finomságokon kívül érdemes kipróbálni néhány izgalmas, újszerű epres jóságot is. ...

0

Gyümölcs

Savanyú, mégis imádjuk! Így használd fel az egrest

A tavaszi savanyúságverseny egyik esélyes versenyzője a rebarbara, egészen addig, amíg a piacon szembe nem találjuk magunkat egy tálcányi egressel. A latin elnevezésben is a savanyúságával fémjelzett (Ribes uva crispa) gyümölcsöt azonban nem szabad leírni, kis odafigyeléssel, jó társítással könnyedén megszelídíthető, s többféle formában is asztalra tehető. ...

0

Egészséges

3 finomság, amibe eddig nem tettél chia magot, pedig kellene

A chia mag az utóbbi egy-két év slágerterméke, igazi szuperélelmiszer, amellyel könnyebb az élet, több rost jut a szervezetünkbe, és még a bikiniszezonra vágyott alak éhezésmentes elérésében is segít. ...

0

Gyümölcs

Nem csak süteménybe vagy szörpnek jó - így használd fel a málnát!

Ahogy megjelenik az eper, rögvest a nyomában az első málnák is ott piroslanak a zöld bokrokon. Az illatos, érett gyümölcsöt számtalan formában felhasználhatjuk a konyhában, még az sem számít, hogy több a magja, mint ildomos lenne. Természetesen a málnát a legtöbb esetben valamilyen édes fogásba komponáljuk bele, de ettől függetlenül érdemes végigfutni a teljes étlapon, mert nyáridőben itt is, ott is találkozhatunk egy-egy málnás fogással. ...

0

Világkonyha

A portugál süti, amit muszáj elkészítened!

A portugál gasztronómia egyik meghatározó eleme egy aprócska sütemény, amely évszázadok óta változatlan népszerűségnek örvend. Nem véletlenül. ...

0

Alapételek

Az 5 legjobb olaj, amit a salátádra önthetsz!

A tavasz csalhatatlan jele, hogy egyre több friss zöldség az asztalunkra. A különféle főzelékek és zöldséglevesek mellett, a kevert saláták is egyre nagyobb szerepet kapnak. A primőrökön kívül számtalan egyéb kiegészítővel gazdagíthatók ezek a saláták, azonban a végső összekovácsoló erő, a sokféle zöldet valóban salátává tevő kiegészítő, az öntet, illetve az olaj mibenléte szintén meghatározó. ...

0

Praktikus

5 könnyű lépés: így készíts eperkrémet!

Bár sokféle módon felhasználhatjuk a friss, zamatos epret, nem meglepő módon ez a gyümölcs a legtöbb esetben valamilyen édességben, desszertben végzi. Most krémes, habos megoldásokat mutatunk! ...

0

Praktikus

Együnk a szabadban! A legjobb piknik falatok, a főételtől a desszertig

Ahogy virágba borul a természet és zöldbe fordulnak a fák, az is erdőbe, mezőre vágyik, akit egyébként nem nagyon vonz a kirándulás. Teljesen érthető módon, a séta mellett a megfelelő táplálkozás is fontos része ezeknek a tavaszi kirándulásoknak, amiket, alapvetően, a piknik köré is szervezhetünk. ...

0

Alapételek

Így lesz omlós és szaftos a hamburger

Bár számtalan fogást készíthetünk szabad tűz felett, a street food őrületnek hála a grillszezon egyik meghatározó elemévé vált a hamburger, ami nem is baj, hiszen a jó hamburger valóban a grillezésünk kiemelkedő eleme lehet, csak néhány apróságot kell szem előtt tartani. ...

0

Zöldség

Mivel töltsük, hogyan készítsük el? Tippek a gömbcukkinihez!

Az utóbbi években egyre több üzletben, piacon lehet látni gömbcukkinit. A formás, iskolás korunk kislabdájára emlékeztető zöldség elkészítési módja nem is kérdéses: a gömbcukkini töltésre született. ...

0

Világkonyha

Top 4 spanyol fogás, amit imádunk!

Ahogy melegszik az idő, úgy kerülnek előtérbe a mediterrán konyhák fogásai. A könnyedebb hangvételű, napfénnyel átszőtt ételek egészen a nyár végéig ideális muníciót biztosítanak, ha nagyobb családi vagy baráti vendéglátásban gondolkodunk, de akkor is érdemes belőlük csemegézni, ha csak magunkat szeretnénk kényeztetni. ...

0

Világkonyha

Próbáld ki a franciák légies krémesét, a Millefeuille-t!

A friss gyümölcsök érkeztével felmerül a kérdés, hogy milyen süteménnyé is varázsoljuk őket. Az olasz és francia konyha egyik kedvelt desszertje, a nálunk krémes formában létező millefeuille tökéletes választás lehet! ...

0

Világkonyha

Scone: így készül a tejszínes-lekváros angol desszert

A scone nem más, mint az angol ötórai tea jelképe. Az Anne Russel bedfordi hercegnő által megálmodott és létrehozott, ma már nemzeti intézménynek számító köztes étkezés elengedhetetlen eleme a pogácsára emlékeztető édes sütemény, amely már a X. század óta az angolszász gasztronómia részét képezi. ...

0

Gyümölcs

Salátába, levesbe, süteménybe is isteni: eper, a tökéletes gyümölcs!

A tavasz legjobban várt gyümölcse az eper. Olyannyira ezt az ételt tartjuk felelősnek a napsütésért és a jó időért, hogy már február végétől képesek vagyunk egy-egy tálcányi, innen-onnan érkező epret beszerezni, hogy ezzel is siettessük, elősegítsük a tavasz érkeztét. Aztán egyszer csak itt a jó idő, megérkeznek a hazai szabadföldi eprek és végre indulhat a tobzódás, a nyersen falt szemek mellett születhetnek a különféle epres fogások. ...

0

Zöldség

Csőben sült és rakott fogásokhoz -tippek az endívia felhasználásához

A salátaszezon indulásával egy időben, érdemes kicsit körülnézni a piacok és a boltok kínálatában, hogy mi mindennel tehetjük még egyedibbé, még izgalmasabbá ezeket a fogásokat. A salátáink felturbózásához nagyon jó választás lehet a salátakatáng, azaz az endívia. ...

0

Ajánló

Sör- és libamájfesztivál: íme a legjobb májusi gasztroprogramok

Idén májusban nem lesz hiány gasztronómiában. A szokásos tavaszi pezsgés mellett számos egyéb gasztronómiai esemény is igényt tarthat a figyelmünkre. Ilyen többek között a világ legrangosabb séfversenyének európai döntője, valamint az azt követő, magyar sztárséfeket és éttermeket felvonultató fesztivál. ...

0

Egészséges

Főzelék, leves, mártás: gondolj másképp a salátára!

A klasszikus tavaszi menük között biztos dobogós a tojásos nokedli, fejes salátával. Ha ez az étel asztalra kerül, akkor visszavonhatatlanul itt a virágillatú tavasz és a sarkon túl már a nyár vár ránk. Ám a salátára érdemes gondolnod akkor is, amikor tartalmasabb ételt szeretnél, mint egy könnyű saláta. ...

0

Zöldség

Mit készítsek rukkolából? Ötletek, tippek, receptek!

A tavaszi, nyári időszakban érdemes a klasszikus alapanyagok mellett egy-egy csomag rukkolát is beszerezni. A bormustár ugyanis egyszerre több funkciót is betölt a salátáinkban: egyrészt zöld leveleivel bővíti a kínálatot és erőteljes aromájával hozzájárul a salátánk komplex ízvilágának kialakításához. ...

0

Zöldség

Itt az újkrumpli! Bomba tippek a vásárlástól a felhasználásig

A tavaszi finomságok sorában előkelő helyen áll az újkrumpli. Az apró, friss, illatos krumpli április vége felé jelenik meg a piacokon és nyár középig velünk is marad. ...

0

Világkonyha

A legjobb hó végi főfogás: rizssaláta több variációban!

Hó végén sokszor érdemes úgy összeállítani a menüsort, hogy a hűtőben, kamrában felhalmozott maradékoknak, bespájzolt alapanyagoknak jusson főszerep. Ilyenkor jó, ha eszünkbe jut a rizssaláta, amely elkészítéshez mutatunk praktikus megoldásokat! ...

0

Desszert

Rebarbarát készítesz? Hasznos tippek, melyekről tudnod kell!

A rebarbara a tavasz egyik furcsa ajándéka: egy zöldség, amit gyümölcsként használunk fel. Bár alapvetően mindegy, hogy hogyan tekintünk rá, hiszen a lényeg, hogy a rebarbara zöldes vagy pirosas nyelét sokféle fogásba belekomponálhatjuk. ...

0

Világkonyha

Frittata és tortilla: tojásos különlegességek, amiket el kell készítened!

A tartalmas tojásos egytálételek nem csak a lusta hétvégék sztárjai lehetnek, hanem csodálatos megoldást jelenthetnek a sietős hétköznapon is! ...

0