Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sós vajkaramella házilag

Hozzávalók

  • 10 dkg teavaj (+a formához)
  • 1 rúd vanília
  • 37,5 dkg finom szemcsés kristálycukor
  • 3,5 dl habtejszín
  • 9 dkg méz
  • 1 csipet só
  • 1 tk durva szemű tengeri só

Elkészítés

    1. Egy szögletes formát kikenünk vajjal, majd kibéleljük sütőpapírral. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét.A felkockázott teavajat közepes hőfokon addig melegítjük a cukorral, a habtejszínnel, a mézzel, a vaníliavelővel és a finom sóval együtt, amíg a cukor teljesen feloldódik.
    2. Ekkor az edény oldalára kicsapódott cukorkristályokat megnedvesített ecsettel leseperjük, majd a folyadékot addig főzzük, amíg aranybarna színt kap és a beledugott cukorhőmérő 128 fokot mutat. Ezután az edényt hideg vízbe állítjuk, és belekeverjük a tengeri sót. (Ha nincs cukorhőmérőd, cseppents egy pici karamellt jeges vízbe. Amennyiben gömb alakban megszilárdul, nem kell tovább főznöd.)
    3. A sós karamellmasszát kb. 1 cm magasan az előkészített formába töltjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni 3-4 óra alatt.
    4. Végül a karamellt forró pengéjű késsel 16 egyforma darabra vágjuk, majd a bonbonokat egyenként celofánpapírba csomagoljuk, akár a szaloncukrot.

    Érdekességek a karamelláról >>>  

    Rengeteg karamellás recept >>> 

Az elkészült bonbonokat légmentesen záródó dobozban beteheted a hűtőbe.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin