A ribizliszörp elkészítéséhez a ribizlifürtöket alaposan megmossuk, majd a szemeket lehúzzuk a szárakról.
Az így előkészített gyümölcsöt megmérjük. Ezután rászórjuk a szalicilt és a borkősavat, majd alaposan összetörjük a gyümölcsöt.
Felöntjük a vízzel, és az így kapott elegyetállni hagyjuk 1-2 napig. Tehetjük rögtön tüllkendőbe is, és hagyjukalaposan kicsepegni (a tüllből batyut kötünk, ráakasztjuk egy fakanál nyelére, és hagyjuk az alátett edénybe lecsöpögni). Nyomkodni nem kell, így is nyugodtan állhat 1-2 napig.
Ezután a leszűrt lével arányos mennyiségű cukrot teszünk bele. (Annyi kg cukor, ahány liter a szűrt lé.) Hagyjuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Ez akár 2 napig is eltarthat, közben többször megkeverjük a szörpöt.
Szaliciles vízzel alaposan kiöblítjük az üvegeket, majd egy szűrőn át megtöltjük őket az elkészült ribizliszörppel.