Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Olcsó receptek, kiadós ételek

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Olcsó receptek, kiadós ételek

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Olcsó receptek, kiadós ételek

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Ki ne ismerné a szűkös napokat, amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni? Szerencsére olcsó alapanyagokból is készülhet kiadós és ízletes étel, ha ügyesen zsonglőrködünk. A takarékos háztartásnak ugyanis egyetlen titka a tehetséges háziasszony!

A takarékos konyha nem jelenti azt, hogy vacak minőségű, rossz ízű, gyenge alapanyagokból készített ételek kerülnek az asztalra. A gazdaságos háztartás inkább azt jelenti, hogy olcsóbb árszíntű, de jó minőségű alapanyagokból készülnek finom és laktató ételek.

A takarékos konyha igazi boszorkánykonyha. Az egyszerűbb alapanyagokhoz megannyi fűszert, elkészítési módot társíthat, egy-egy alapanyagból igen sokféle készülhet, s a maradékok is új életre kelhetnek.

A héjában főtt vagy sült krumpli is lehet változatos vacsora, ha finomságokkal töltve tálaljuk A héjában főtt vagy sült krumpli is lehet változatos vacsora, ha finomságokkal töltve tálaljuk

Ha gazdagságos konyháról beszélünk, akkor előtérbe kerül a krumpli és a tészta. De ezek mellett a jó áron elérhető zöldségek és gyümölcsök piacán is érdemes körülnézni. A szezonális zöldségek és gyümölcsök ára ilyenkor a legelérhetőbb, arról nem beszélve, hogy ezek a zöldségek és gyümölcsök még egészségesebbek is kintről behozott, kényszerérlelt társaiknál. A karfiolból, brokkoliból, póréhagymából, káposztából remek és igen kiadós leveseket, főételeket készíthetünk. A karfiol, brokkolit csőben is süthetjük, ehhez csupán egy kis tojással elhabart tejfölre, némi sajtra és egy maréknyi morzsára van szükségünk.

A friss zöldségek mellett a fagyasztott áruk között is érdemes tallózni. Egy adag vegyes fagyasztott zöldségből többféle ételt is készíthetünk. Főzhetünk belőle levest, hozzáadhatjuk egy nagy adag rizses húshoz, vagy akár franciasalátát is keverhetünk belőle. Egy nagy zacskó fagyasztott zöldség felhasználásával több napra is készíthetünk változatos ételeket.

A gyümölcsök közül a szezon igazi sztárja az alma. Almából lehet leves, töltelék és természetesen desszert. Egy tepsi desszert nagyságrendileg 3-4 szelet bolti torta árából kihozható. Ezek az almás sütemények készülhetnek kevert tésztás alappal, de omlós tésztalapokkal finom pitét vagy almatortát is készíthetünk. Ha nem szeretnénk sokat pepecselni, akkor süthetünk töltött almát vagy almával gazdagított kenyérpudingot, máglyarakást.

Az almás sütik mindent visznek :) Az almás sütik mindent visznek :)

A száraz kenyereket, kalácsokat sokféleképp ízesíthetjük. Készülhet belőlük édes puding gyümölccsel, magvakkal, csokoládéval gazdagítva, illetve mákos guba. A már kissé száraz kenyérszeletekből pedig egy kevés besamel segítségével akár francia melegszendvicset, croque monsieur-t is csinálhatunk.

A mákos guba is nagy kedvenc, ráadásul gyors és kiadós is A mákos guba is nagy kedvenc, ráadásul gyors és kiadós is

A már korábban emlegetett krumpli és a tészta kifejezetten alkalmas kiadós és gyors ételek elkészítésére. A krumpliból remek és nagyon tartalmas levesek készíthetőek. Ezekbe érdemes valamilyen füstölt húst tenni. Ezekből a húsokból igazán nincs sokra szükség, sőt hús híján egy kevés liba- vagy kacsazsír is megteremti azt a hangulatot, ami a klasszikus téli levesek sajátja. A krumpli ezen kívül köretként is rengetegféleképp elkészíthető, de főételként is remekül megállja a helyét.

Kiadós levesek készülhetnek krumpliból - tojással, kolbásszal gazdagítva még egytálétel is lehet Kiadós levesek készülhetnek krumpliból - tojással, kolbásszal gazdagítva még egytálétel is lehet
 

Kedvelt és bevált a rakott krumpli, a paradicsomos krumpli (recept a cikk alján), a paprikás krumpli, de  készíthetünk krumplis tésztát is. Ennek az ételnek három titka van. Jó minőségű pirospaprika, kacsa- vagy libazsír és az, hogy a tészta főzőlevéből egy cseppet megtartva lazítsuk fel a főtt krumplit. Az így kapott étel nem lesz túl fojtós, és a paprika, valamint a zsír gondoskodik a remek ízhatásról. Egy kis savanyúsággal kiadós és finom ebéd. Krumpliból készíthetünk tócsnit, de a nyers reszelt krumpli felhasználásával akár sztrapacskát is főzhetünk.

A száraztésztákból nagyon sok ételt készíthetünk. A húsos, zöldséges mártások mellett nagyanyáink kedvenceit is előszedhetjük. Klasszikus, sósan és édesen is kiváló a grízes tészta. Az elkészítése igen egyszerű, a grízt kevés zsiradékon megpirítjuk, majd picit sózzuk, vízzel felengedjük, és addig főzzük, amíg megpuhul. Ha kész a tészta, akkor a megfőtt grízzel elkeverjük, s vagy lekvárral, vagy magában kínáljuk. A metélteket adhatjuk még darált mákkal, túróval, tejföllel - vagy a ma már sajnos igen drága dióval is.

A tésztaételeket ezer és egy módon készíthetjük A tésztaételeket ezer és egy módon készíthetjük

A tésztás ételek egyik kedvelt fajtája a lasagne. Igaz, ez több időt igényel a legtöbb rokonánál, de kiadós és igen tartalmas. A húsos mártás elkészítéséhez nagyon jó alap a darált pulykahús. Karakteres, egészséges és még megfizethető.

A száraztészták mellett a házilag készített példányokkal is lehet laktató ebédet, uzsonnát, vacsorát varázsolni az asztalra. A házilag készített tészták lehetnek édesek és sósak. A pizzának vagy töki pomposnak való tésztára az kerülhet, ami épp a hűtőben vagy a konyhában rejtezik. Kis felvágott, kevés sajt, némi zöldség, vagy vékonyra szelt hagyma, kevés tejföl. A fűszereknek ilyenkor is fontos szerepük van. Tehetjük a tésztába is, vagy megszórhatjuk velük a már összeállított feltétet.

Egy tepsi édes vagy sós kelt tésztával az egész család tízóraija, uzsonnája megoldható. A házi lekvárral töltött bukta, kakaós csiga vagy pogácsa töredékébe kerül a bolti verziónak.

A különféle kelt tészták, pogácsák időigényesebbek, de kiadósak A különféle kelt tészták, pogácsák időigényesebbek, de kiadósak

Aki kellő idővel rendelkezik, annak érdemes a házi kenyérkészítéssel is megismerkednie. Kontrollált alapanyagok mellett a házilag sütött kenyér mennyisége is pontosan a családra szabható, így nem marad felesleg, vagy ha igen, az további felhasználásra kerülhet.

Rizsből is változatos dolgok készíthetők. Különféle fűszerezéssel megannyi köret varázsolható belőle. A rizshez jó a kömény, a curry, a zöldfűszerek szinte teljes skálája. Nagyon jól lazítható zöldségekkel. A már jól bevált rizibizi mellett készíthetünk kukoricás, répás rizst is. A rizst felhasználhatjuk levesbetét gyanánt, készíthetünk belőle rizses húst, ha olyan rizsünk van (arborio, carnaroli), akkor rizottót is főzhetünk. A rizottó kevés sajttal megszórva is teljes értékű étel, de főzhetünk gombás, sonkás, zöldséges rizottót is.

A rizottó gyors, olcsó ebéd vagy vacsora, érdemes szezonális zöldségekkel gazdagítani - itt például sütőtökkel készült A rizottó gyors, olcsó ebéd vagy vacsora, érdemes szezonális zöldségekkel gazdagítani - itt például sütőtökkel készült

A maradék rizsből olaszos rizsgombócot, arancinit készíthetünk. A rizs közepébe rejtünk egy kis sajtot, majd a rizsből golyót formázunk, majd bepanírozzuk, és olajban kisütjük. A rizs desszertnek is kitűnő. A tejberizs egy kevés fahéjjal főzve, s jó lekvárral vagy friss gyümölccsel tálalva akár vendégeknek is kínálható, de ha a kész tejberizst tojással elkeverve tepsiben kisütjük, akkor máris kész a rizsfelfújt vagy rizskoch.

Rizsfelfújt - kiadós és isteni! Rizsfelfújt - kiadós és isteni!

A drágának bélyegzett tojás is nagyon jó eleme lehet egy szűkre szabott költségvetésű konyhának. A tojás egészséges, kellő mennyiségű kalóriával bír és igen laktató. Nagyon jó levesbetét (ki ne ismerné és szeretné a csurgatott tojáslevest), az összesütni kívánt zöldségek tökéletes kötőanyaga, valamint magában kínálva, rántotta, omlett vagy frittata formájában teljes étkezések kiválthatóak vele.

A takarékos konyha legsarkalatosabb pontja a hús. Célszerű háztáji, jó minőségű, egészben beszerezhető szárnyast választani. Ebből a húsból készülhet sült, bizonyos részei (farhát, láb, nyak) tökéletesek levesalapnak. A drága és megszámlálhatatlan E-ben gazdag felvágottak helyett az állat májából, illetve darált húsból készíthetünk saját pástétomokat, krémeket, amelyek olcsóbbak, arról nem beszélve, hogy sokkalta egészségesebbek, mint bolti testvéreik.

Croque monsieur

Hozzávalók:
8 szelet kenyér
1 tojás sárgája
8 szelet sonka
8 dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
1-1,5 dl tej
szerecsendió
feketebors
1 kávéskanál dijoni mustár
sajt

Elkészítés: A sütőt grillfunkcióra kapcsolom. Négy kenyeret belefektetek a gáztepsibe, sonkát teszek rá. A vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet, kicsit hagyom, majd habverőre kapok, és kikeverem a tejjel. Ezután fűszerezem, elkeverem benne a tojássárgáját és a mustárt, kicsit hagyom még sűrűsödni.
A mártásból 1-1 evőkanálnyit ráhalmozok a sonkára, erre némi sajt - jelen esetben parenyica - jön, befedem egy másik szelet kenyérrel, erre megint mártást kerítek, végezetül sajtot. Ezután bepakolom az egészet a sütőbe, és addig sütöm, amíg nem színesedik.

Paradicsomos krumpli

Hozzávalók:
1 kg krumpli
1/2 l paradicsomlé

4-5 teáskanál cukor
2 babérlevél
kevés olívaolaj
1 evőkanál finomliszt

Elkészítés: Olajjal, finomliszttel vékony rántást készítek egy lábasban. Amikor már aranyszínű a liszt, félrehúzom, és pirospaprikával gazdagítom. Paradicsomlével felöntöm, habverővel csomómentesre keverem, majd visszateszem, közepes lángra. Ízlés szerint sózom, cukrozom, és a babérlevelek is beleeresztem a lébe. A krumplit megpucolom, viszonylag széles karikákra vágom, majd szintén a paradicsomhoz adom. Lefedve, közepesnél kicsit kisebb lángon főzöm, amíg a krumpli meg nem fő rendesen.
Hagyományosan sült virslivel tálalom.

Kimondottan olcsó ételek >>>

Kiadós ételek >>>

A spórolós konyháról korábban is írtunk:

Spórolósan a konyhában I. >>>

Spórolósan a konyhában II. >>>

Rizsből egytálétel is készíülhet hússal, zöldséggel Rizsből egytálétel is készíülhet hússal, zöldséggel

WM

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 3 db
  • 2014. január 11. 23:35
    Én újabban rászoktam a pástétomok készítésére. Csináltam már maradék csirkepörköltből, igaz kicsit sokáig tartott leszedni a húst a csontokról, de amit nem tudtam leszedni, leszopogattam. Jól is laktam a végére. Tettem hozzá főtt tojást, mustárt, borsot, vajat és saját készítésű csípős darált Erős Pistát is. A férjem imádta!
    Csináltam már csirkemellből is, ami kicsit száraz volt, de ehhez még tejfült is tettem a vaj mellé és a fűszereket. Ebbe nem tettem kemény tojást aprítva, de így is finom lett.
    És holnap újra főtt húsból lesz, ugyanis a húsos csontról levagdosott sovány húsból fogom készíteni. A sertéshúst kicsit erősebben fogom fűszerezni. Körül is nézek itt a mindmegettében, esetleg más pástétomféléket is találok.
  • 2013. május 23. 17:58
    Egy egész csirkéből akár négy napig is jól lehet lakni: sütőben megsütjük ízlés szerint fűszerezve, az első két nap megesszük a combját, szárnyát, far-hát részét aki szereti, esetleg a mellehúsának egy részét, a harmadik negyedik nap pedig nagyszerű tésztasaláta készíthető a megmaradt csirkemellből: csak főzzünk meg egy vagy két csomag tésztát, ízlés szerint pároljunk zöldségeket (legegyszerűbb valamilyen fagyasztott zöldségkeverék), készítsünk majonézes vagy joghurtos öntetet hozzá, és fél óra alatt újabb két napi főtt ételt készíthetünk a családnak! :)
  • 2013. január 30. 16:21
    Ha túl sok húst készítettünk hétvégére, esetleg a várt vendégek mégsem jöttek el, és sok a maradék, nem kell még kedden is ezzel etenünk a családot, maradék sült- vagy főtt húsból kitűnő hússalátát vagy pástétomot lehet készíteni. Maradék pörköltből pedig hortobágyi húsos palacsintát, de le is lehet fagyasztani, és időszűkös helyzetekben egy gyors főzelék mellé elő lehet venni feltétnek.
Hasznos csomag