A lencse nemcsak szerencsehozó élelmiszer, hanem rendkívül egészséges is. A lencsének magas a fehérjetartalma és gazdag ásványi anyagokban. Található benne kalcium, foszfor, magnézium, vas és kálium is. A hüvelyesek, köztük a lencse is, nagyon jó hatással vannak az egészségünkre, így fogyasszuk bátran leves, főzelék, saláta, pástétom vagy akár burger formájában is.
Ha maradnál a klasszikus ízeknél, készítsd el szilveszterre a lencselevest káposztával és füstölt hússal, ugyanis mennyeien finom, laktató újévi fogás!
Így készül a lencseleves káposztával és füstölt hússal
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- 1 db kisebb első csülök vagy kb. 50 dkg füstölt tarja vagy comb
- 30 dkg savanyú káposzta
- 1 db közepes vöröshagyma
- 1-1 db sárgarépa és petrezselyemgyökér
- 1 nagy cikk zeller
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab erőspaprika
- 1 tk. őrölt kömény
- 1/2 kk. őrölt római kömény
- 1 db csilipaprika
- 2 db babérlevél
- 1-2 ek. rizsliszt (vagy búzafinomliszt)
- só
- bors
Elkészítés:
- Hideg vízben felrakjuk főni a húst, dobunk mellé babérlevelet, egész vöröshagymát. Ha már puha, kivesszük a léből, felkockázzuk.
- A levet minél jobban lezsírozzuk. Visszarakjuk a húst az átszűrt lébe. Megy hozzá a lencse, a fűszerek, a feldarabolt csili, elkezdjük főzni. Tíz perc múlva beletesszük a szükség szerint átmosott-átvágott savanyú káposztát.
- Újabb tíz perc múlva hozzáadjuk a nagyon kicsi kockákra vágott leveszöldségeket is. Ha kevés a leve, akkor vizet öntünk hozzá, de csak annyit, hogy jó sűrű maradjon az étel.
- A csülök főzőlevéről leszedett zsíron (egy-két evőkanálnyin) megpirítjuk a zúzott fokhagymát, rászórjuk a lisztet, azzal is kicsit pirítjuk. Végül besűrítjük vele a levest.
Borítókép: Vidék íze magazin