Elkészítés: A kel külső leveleit lebontottam, és a nagyobb levelek keményebb végeit levágtam, ezt egy kínai édes-savanyú étel készítésére használtam fel. A sárgarépát és a jégcsapretket zöldséghámozóval csíkoztam fel, az újhagymát hosszában kettévágtam, majd 3 cm-es darabokra. A fokhagymát szétnyomtam.
A kel leveleit meleg, sós vízbe áztattam éjszakára, majd reggel, a vízből kivéve nagyobb tálban összekevertem a többi hozzávalóval. Belekerült a csíkozott sárgarépa, a retek, az újhagyma, a fokhagyma, a gyömbér, a paprika (ami a hozzávalókban leírt módon igen csípős), a cukor, a szójaszósz és a halszósz, majd a só. Akkora edénybe raktam (eredetileg befőttes üvegbe is szokták), amiben minden elfért, és a hűtőbe tettem.
Másnapra kicsit már megvonult tartalma, így mivel kicsit összeesett, vágtam hozzá annyi uborkát, amennyi még belefért. Naponta megforgattam, és 5 nap alatt ért meg. Közben megkóstoltam, és mivel az eredeti ízhez képest savanyúsága enyhén csökkent, kevés almaecetet ismét tettem rá.
Az uborka tehát nem azonnal, hanem 1 nap után került hozzá. Mindenképpen javaslom az érlelést, mert így nagyon finom lett.