Dubarry szelet

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 8-10 szelet sertéshús
  • 1 kis fej karfiol
  • A besamel mártáshoz:
  • vaj
  • liszt
  • tej
  • Valamint:
  • reszelt sajt
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: Sertéscombot vagy -lapockát ajánlok hozzá. A karaj túl drága, meg nem is annyira szaftos hús. A húst a rostokra keresztben szeleteljük (amit a hentes megtehet), majd kicsit kiverjük, belülről kifele. Kevés zsiradékon kisütjük.

    Az apró rózsákra szedett karfiolt, blansírozzuk. (Ez azt jelenti, hogy rövid időre forró vízbe dobva előfőzzük.)

    Ha a hús kész, a karfiolt ráhalmozzuk, majd béchamel mártásban elkevert reszelt sajttal beborítjuk (besamel mártásnak is nevezhetjük). Serpenyőben vajat olvasztunk, majd apránként lisztet adunk hozzá. Felöntjük tejjel, és mártás sűrűségűre főzzük, és a karfiollal megrakott hússzeletekre öntjük.

    A sütőbe téve rövid ideig sütjük, hiszen minden elő volt sütve, főzve.
    Én tálaláskor még meg szoktam szórni reszelt sajttal is, ami ráolvad a tetejére. A tepsiből összegyűjtött szafttal is meglocsolom.

    Sűrű krumplipürével, rizzsel vagy hagymás, esetleg petrezselymes újkrumplival tálalom.

Megjegyzés

A Dubarry személynév. Az ételt egy olyan hölgyről nevezték el, aki szívesen osztogatta bájait a magasrangú uraknak és királyának, ezzel gazdagságot és elismerést szerezve magának és férjének. Róla nevezték el ezt az ételt.

Hajdu István László
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Tóth Erika 1 évvel ezelőtt
Én most csináltam először Dubarry szeletet, és nagy segítségemre volt jabaki2 mennyiségekre vonatkozó megjegyzése. Finom lett, köszönöm!
Lengyel Jánosné 3 évvel ezelőtt
Gyakran szoktam készíteni Dubarry szeletet. Nekünk a pulyka- vagy csirkemellel jobban bejön. Egy kevés szerecsendió sem rontja el a mártást, és néhány cikk fokhagyma is sokat javít az összhatáson. Igaz, ahány ház annyi szokás. ( A fokhagymát magamtól tettem bele,de a reszelt szerecsendió úgy tudom alapból benne van a receptben.) Sokszor brokkolit használok a karfiol helyett, annak kevésbé intenzív az íze. Meg merem kockáztatni,hogy brokkolival finomabb,mint karfiollal, pedig szeretjük a karfiolt is. Lehet, hogy kezdő háziasszonyoknak nem ártott volna leírni,hogy kisebb tojásnyi margarin, , két evőkanál liszt, két dl tej, fehérbors, só, én még szerecsendiót és fokhagymát is szoktam , és a végén,mikor kikapcsolom a gázt, akkor kavarom bele a reszelt sajtot. A zúzott fokhagymát a lisztbe teszem,mielőtt a tejjel felengedem, pillanatig sütöm a rántással. A lisztet rövid ideig kell sütni, éppen hogy kicsit megkapja.

Hasonló Receptek

Magazin