Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Csokoládés körtetorta

5 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 12 dkg rétesliszt
  • 6,5 dkg kukoricakeményítő
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál min. 20% zsírtartalmú tejszín
  • 10 dkg hideg, jó minőségű vaj apróra vágva
  • 5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • A töltelékhez:
  • 3 nagyobb vagy 4 kisebb kemény húsú, zamatos körte
  • 2-3 teáskanálnyi citromlé
  • 2 teáskanál átszűrt házi sárgabaracklekvár
  • 20 dkg jó minőségű étcsokoládé (50-60 %-os kakaótartalommal)
  • 2 dl min. 20 % zsírtartalmú tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 2 közepes méretű egész tojás
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 evőkanál Baileys (vagy bármely más minőségi tejszínes krémlikőr, esetleg kevés körtepálinka – kiskorúak esetén elhagyható)

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a lisztet és keményítőt tálba szórom, hozzáadom a sót, a porcukrot és a vaníliát. Majd belemorzsolom a vajat, elegyítem a hozzávalókat, beleöntöm a tejszínnel kevert tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal cipóvá gyúrom. Frissen tartó fóliába csomagolom, 20 percre a fagyasztóban pihentetem.

    Közben elkészítem a tölteléket. A csokoládét kockákra tördelem, tálba helyezem, hozzáadom a vajat és a tejszínt, a likőrt, a vaníliapépet. Egy kisebb edényben vizet forralok, erre helyezem a csokoládés tálat és felolvasztom a tartalmát. A forró olvadt csokoládémasszát félreteszem.

    Egy nagyobb fémtálba ütöm a 2 egész tojást, hozzáadom az 5 dkg porcukrot. A forrásban lévő víz fölé helyezem, és elektromos habverővel könnyű krémmé keverem a gőz felett nagyjából 2 perc alatt. Nem szabad tovább a forró gőz felett tartani, mert könnyen rántotta lehet belőle!

    Amíg a kétféle krém langyosra hűl, meghámozom és felnegyedelem a körtéket, majd mindegyiket meglocsolom egy kevés citromlével, hogy sütés közben ne barnuljanak meg. A tojáskrémet a csokoládékrémbe forgatom óvatosan, hogy a hab ne törjön össze – nagyon könnyű csokoládékrém az eredmény.

    A tésztát vékonyra nyújtom, kibélelem vele a sütőpapírral borított, levehető oldalú, 23 cm átmérőjű cakkos lepényformát úgy, hogy a peremre is kerüljön tészta. A felesleget levágom. A tésztára öntöm a csokoládékrémet, elhelyezem rajta a körtedarabokat.

    170 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses) 35-40 perc alatt készre sütöm. Még forrón bevonom a körtéket az átszűrt sárgabaracklekvárral. Rácson hagyom kihűlni, majd minimum 2-3 órára hűtőszekrénybe helyezem, de szerencsésebb, ha egy egész éjszakát pihen. Közvetlenül tálalás előtt veszem csak ki a frizsiderből.

Megjegyzés



További érdekességeket és fotókat Habliliom blogjában találsz!

Habliliom
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Habliliom
Piros betűkkel beírva a gasztro-naptárba :) Nagyon-nagyon örülök a sikernek, de igazán ám!
Mikkata
Mondhatnánk, hogy szűz kéz, de annyira nem is bonyolult, és hát akkora sikert aratott, hogy kénytelen voltam még egyet sütni belőle. Szerencse, hogy a másodikra csak négyen voltak - így maradt egy kis emlékeztető az első élvezőinek is. Elmentve a kedvencek közé - köszi Habliliom :-)
Panka05
Már csak a fele van meg, pedig csak ketten vagyunk rá ;) Recept elmentve, elvégre most van egy csomó körte :)
Habliliom
Kedves Panka, hű, nagyon kíváncsi vagyok, hogy ízlett? Mivel nagyon könnyű a csokoládéréteg, ha kicsit súlyosabbak a körtedarabok, mikor megemelkedik a süti, eltűnhet. Ez persze nem ront az élvezeti értékén! A következő sütésnél már pontosan tudni fogod, mennyivel érdemes vékonyabbra vágni :) Örülök, hogy ízlett a vörösboros körtepite!
Panka05
Most hűl :) Nagyon könnyen összeállítható, szép sütemény. Azt hiszem ez sem fogja megérni az előírt hűtési időt, hamarabb áldozatul esik a kóstolásnak. Nem lehet kivárni, olyan jó illata van :) Annyi variálás történt, hogy én nem használtam fel a baracklekvárt, mert a csokihab betemette a körtéket, így nincs mit bekenni. Köszönöm a receptet, remélem ugyanolyan finom lesz és gyorsan fogyó, mint a borkrémes körtepitéd :D

Hasonló Receptek

Magazin