Bögrés fánk tasakban kelesztve

default user icon

Hozzávalók

  • 1 csomag (2 1/4 tk) aktív száraz élesztő
  • 1 bögre meleg víz
  • 3 ek cukor
  • 1 ek brandy vagy konyak
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 1/2 ek olaj
  • 1 db tojás
  • 3 bögre liszt
  • A töltéshez:
  • eperlekvár vagy baracklekvár

Elkészítés

    1. Egy 1 literes légmentesen zárható tasakba öntjük az élesztőt, a meleg vizet, a cukrot, a brandyt, a citrom reszelt héját, az olajat, a tojást és a lisztet. Bezárjuk a tasakot, és alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat. 
    2. Amikor kellően összeállt a massza, egy nagy tál forró vízbe tesszük, és 1 órára félretesszük, amíg megkel a tészta. 
    3. A megkelt tésztát kiborítjuk a tasakból, és lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. (A tészta mindkét felét alaposan belisztezzük, hogy ne tapadjon a nyújtó felülethez.) A kinyújtott tésztából egy pohár segítségével kisebb korongokat szaggatunk ki, a maradék tésztát pedig újranyújtjuk, és újabb köröket szaggatunk belőle. 
    4. A korongokat letakarjuk egy konyharuhával, és további 30 percig kelesztjük a tésztát. Közben egy serpenyőben 2 ujjnyi olajat felforrósítunk, kb. 175 fokosra. (Az olajnak gyöngyözni kell a fánkok körül, amikor beletesszük őket.)
    5. Amikor megkeltek a tésztakorongok, a forró olajba tesszük őket, és 1-1 perc alatt megsütjük mindkét oldalukat. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, és hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön. 
    6. A lekvárt egy tubusba töltjük (használhatunk maci mézes üveget is), majd az adagoló csőrrel lukakat szúrunk a fánkokba, és egyesével megtöltjük mindet. Porcukorral meghintve kínáljuk. 
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek