Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Adventi sütik ajándékba is

default user icon
MME
Karácsony közeledtével még azok is tesznek egy próbát a sütővel vagy épp sütés nélkül készíthető apróságokkal, akik az év többi szakaszában ilyesmire nem vállalkoznak, akik pedig szívesen sütnek, ilyenkor különösen kitesznek magukért. Mégis mitől lesznek ellenállhatatlanok az adventi aprósütemények? Miként lehet belőlük ajándék? Milyenek a jó adventi sütemények?

A keresztény kultúrkörben karácsony napját, december 25-ét megelőző negyedik vasárnap kezdődik a várakozás ideje. A latin eredetű szó (adventus) a Magváltó eljövetelére utal. A konyhában is az év talán leginkább kitüntetett hetei ezek, amikor fűszeres aprósütemények sokasága készül. Méz, vanília, fahéj, pirított mogyoró, csokoládé mennyei illata lengi körül a konyhát.

Az advent az egykori keresztények egyik fontos böjti időszaka volt, amelynek jelentősége mára visszaszorult. A katolikus egyház 1917-ben el is törölte az adventi böjtöt. A karácsonyt megelőző hetek azonban a kevésbé vallásos vagy a legkevésbé sem vallásgyakorló lakosság körében is különös hangulattal telítődnek. Előkerülnek az adventi koszorúk, gyertyák gyúlnak – és aki csak egy kis kedvet is érez a sütéshez, ilyenkor biztosan készít egy-két vagy akár tucatnyi, esetleg még több aprósüteményt, bejglit, tortát, lekvárral, krémekkel töltött desszertet.

Az adventi süteménykészítés gyerekeket, felnőtteket egyaránt megörvendeztető kulináris szokása jórészt a 20. század közepétől terjedt el világszerte. Vannak kihagyhatatlan klasszikusok, szinte minden családban előkerülnek generációk óta öröklődő receptek, de izgalmas kalandnak ígérkezik, ha újdonságokkal is bővül a repertoár.

Mikor és mit süssünk?

Ez a kérdés persze gyakran felmerül kisebb és nagyobb családokban egyaránt, ilyenkor azonban fokozott jelentőségű. Bár karácsonyig rendszerint mindenki sokat dolgozik, jól megválasztott apróságokkal, ügyes időbeosztással sokféle finomsággal elkészülhetünk, amelyek akár a fa alá is kerülhetnek – tény, hogy gyakran van szükség utánpótlásra is, mert a finomságok gyorsan fogynak.

Mindenképp célszerű száraz aprósüteményekkel kezdeni a karácsonyi sort, amelyek jól záródó dobozokban, rétegenként uzsonna- vagy sütőpapírral elválasztva, hűvös helyen (kamrában, adott esetben előszobában) hetekig tárolhatók. A tojás, tej, zsiradék hozzáadása mind csökkenti az eltarthatóság idejét, ezért ha többféle süteménnyel készülünk, tervezzük meg a sorrendet!

Kezdjük mézesen!

A mézes tésztából sült figurák karácsonyfadíszként is tökéletesek, a cukormáz-bevonat nem csupán dekoratív, de az eltarthatóságot is növeli. Türelmes és jó kézügyességgel megáldott anyukák a gyerekek bevonásával nem csak mézeskalács figurákat készíthetnek akár karácsonyfadísznek, de akár igazi mesebeli mézeskalács-házakat is elővarázsolhatnak a sütőből, konyhapultról. Egy jó sablon évekig biztosítja a mindig tökéletes eredményt, de variálni is lehet a kunyhókat, kastélyokat. A sablonokhoz vastag kartonpapírt használjunk.

Mivel a mézeskalács házikók tésztája rendszerint nem tartalmaz sem tojást, sem tejes összetevőket, ezért aztán hosszú ideig állhatnak. Ha ügyesek vagyunk, még egy kis teamécses is helyet talál a házikó közepén, amely különleges fénnyel ragyogja be a fehér vagy színes cukormázzal dekorált remekművet. Munkaigényes az elkészítés, de megéri a fáradságot!

A cukormázba forgatott, esetenként arany vagy ezüstgyöngyökkel díszített puha mézes puszedlik szintén jól tűrik a tárolást. Csinos celofánzacskókba csomagolva, selyemszalaggal átkötve pedig tökéletes ajándék lehet a fűszeres sütemény! A mézes puszedlik sűrű házi készítésű lekvárral vagy épp marcipánnal töltve különleges csemegék.

Praktika

A tartós cukormázat nagyon egyszerű elkészíteni. Mindig átszitált porcukrot használjunk hozzá, apránként adagoljuk a citrom- vagy narancslevet (3 evőkanál porcukorhoz 1 evőkanál frissen facsart citruslé szükséges), amíg állandó keverés mellett sűrű, fehér krémet nem kapunk. Ezzel könnyedén bevonhatunk mézes és omlós süteményeket. Ha kedvünk van hozzá, céklalével, áttört házi készítésű lekvárral vagy mandulaaromával is színesíthetjük. Vigyázat, gyorsan megszilárdul! Ezért mindig csak annyit keverjünk össze, amennyit fel is használunk. Sütőpapírból formált alkalmi „írókával” könnyedén húzhatunk cukorvonalakat a süteményekre.

Folytassuk omlósan!

Linzertészta képezi az alapját a lekvárral összeragasztott vagy jégcukorral, cukormázzal bevont, gorombára vágott dióval, mandulával megszórt virág, csillag, fenyőfa és számos egyéb kiszúróforma segítségével készülő aprósüteményeknek, amelyek tésztáját őrölt olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), kakaó, fahéj, gyömbér, kókusz és karácsonyi fűszerek egyaránt gazdagíthatják.

A változatosság kedvéért - és a rendelkezésre álló idő ésszerű kihasználása végett - egy alaptésztából akár többféle süteményt is előkészíthetünk egyszerre. Az egyik módszer szerint akár 1 vagy 2 kg liszt is lehet a kiindulási alap a tésztához. A vajjal, tojással, fűszerekkel összeállított alaptészta kisebb porciókban remekül fagyasztható. Amikor pedig rendelkezésre áll nagyjából egy órányi sütési és dekorálási idő, felengedve ugyanúgy dolgozhatunk vele, mint a hűtőben pihentetett tésztával.

Az 5-7 mm vastagra nyújtott linzertésztából csinos karikákat is kiszúrhatunk. Ha a tetejüket tojásfehérjével megkenjük, jégcukorral vagy aprított pisztáciával, süthető csokoládé- vagy cukorgyöngyökkel borítjuk, fonalat vagy szalagot fűzünk bele, máris kész az ehető karácsonyfadísz, amely ajándéknak sem utolsó.
 
A másik módszer már a tészta összeállításánál igényel némi figyelmet. Két-három, de akár négyféle alaptésztát is gyúrhatunk gyors egymásutánban attól függően, hogy a szárazanyagokhoz kakaót, diót, kókuszt vagy épp fahéjat keverünk. Ezek ugyanúgy feliratos mélyhűtő tasakban mehetnek a fagyasztórekeszbe, és amikor időnk engedi, különböző formára szaggatva kisüthetjük, tölthetjük.

Az omlós tészták elkészítésének általános alapszabálya szerint 3 egységnyi liszthez 2 egységnyi zsiradék és 1 egységnyi cukor kerül. Ezek persze nincsenek kőbe vésve! Nyugodtan kísérletezzünk a liszt vagy a zsiradék csökkentése mellett pl. pirított mogyoró vagy mandula hozzáadásával. Tojás és térfogatnövelő szerek, valamint tej, esetleg rum, illetve gyümölcslé hozzáadása recepttől függően sokféle tésztát eredményezhet.

A legegyszerűbb linzertésztából is egyszerű változatos finomságokat sütni, ha különböző formájú és méretű formákkal szúrjuk ki, és csokoládécseppekkel, marcipánnal vagy más ehető dekorációs kellékkel díszítjük.

Praktika

A cukormázzal bevont, lekvárral töltött vagy töltetlen aprósütemények 2-3 hétig is tárolhatók hűvös helyen. Ha színes cukorgyöngyökkel díszítjük a süteményeket, mindig nézzük meg a csomagolást – csak süthető gyöngyöket illesszünk a tésztára. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, a már kisült, cukormázzal vagy csokoládéval borított linzereket, még a máz megszilárdulása előtt szórjuk meg gyöngyökkel. Csakis teljesen megszilárdult, kihűlt süteményeket csomagoljunk!

Bejgli, stollni, gyümölcskenyér és barátaik

Akár 2 vagy 1,5 héttel az ünnepek előtt is elkészülhet a hagyományos, élesztős-omlós tésztájú, gazdagon töltött bejgli vagy kistestvére, a pozsonyi kifli. Mindkettő remek ajándék. Arra azonban feltétlenül figyelni kell, hogy a tésztába kerülő tölteléket ne vigyük túlzásba, mert könnyen szétrepedhet a tészta, de ne is takarékoskodjunk vele, mert a lényeg mégis a töltelékben rejlik. A receptek utasításait célszerű betartani. A jól bevált diós, mákos bejgli mellett a gesztenyés, mogyorós, fűszeres almával szórt vagy az aszalt szilvás töltelékkel is érdemes kísérletezni.

Az angolszász területek kedvenc karácsonyi édessége a sokféle aprított aszalt gyümölccsel, mandulával, mogyoróval, dióval elegyített tésztából készülő gyümölcskenyér vagy püspökkenyér. Lehet az alapja kelt tészta éppúgy, mint kevert tészta – minél több benne a mazsola, füge, datolya, aszalt sárgabarack és egyéb finomság, annál izgalmasabb ízeket kapunk.

A jellegzetes, szinte háromszög alakú szeletekben kínált, vajas porcukormázzal fedett, eredetileg német stollni (Stollen) alapja többnyire szintén élesztős tészta, de nagyon ízletes és puha tésztát kapunk, ha túróval lazítjuk a hozzávalókat. A stollni éppúgy tölthető, mint a bejgli. Almával, aszalt szilvával, dióval vagy marcipánnal is nagyszerű!

Túrós stollni aszalt szilvával

Hozzávalók 1 méretes rúdhoz:
50 dkg finomliszt
1 db közepes méretű tojás
5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
10 dkg porcukor
15 dkg puha vaj
1 kezeletlen citrom reszelt héja
25 dkg szitán áttört tehéntúró
csipetnyi só
A töltelékhez:
25 dkg puha, magozott aszalt szilva
10 dkg pirított, darált dió
5 dkg porcukor
10 dkg rumba áztatott mazsola (ehhez ½ dl rum+ kevés víz)
½ teáskanál őrölt fahéj
A már kisült tésztára:
5-8 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor

Elkészítés: A mazsolát a sütést megelőző este ½ dl rum és annyi víz keverékébe áztatjuk, hogy a folyadék legalább fél ujjnyival elfedje a mazsolát.
A tejet 40 fokra felmelegítjük (kézmeleg hőmérsékletig), kevés cukrot belekeverünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10-12 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót. Fakanállal összekeverjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a kissé felvert egész tojást, a felfuttatott élesztőt, majd a szitán áttört túrót, és a konyhai robotgép dagasztóbetétjével vagy kézzel fényes tésztává dolgozzuk. Nagyjából 35-40 percet pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A diót zsiradék nélküli serpenyőben világosra pirítjuk. Ha kihűlt ledaráljuk. A cukorral, fahéjjal alaposan elkeverjük, kb. 2 evőkanál vizet adunk hozzá, hogy kenhető legyen.
A puha aszalt szilvát negyedekbe vágjuk (ha keményebb a szilva, érdemes azt is előző este vízbe áztatni), a lecsepegtetett mazsolával összeforgatjuk.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. Egy nagy tepsit sütőpapírral borítunk.
A tésztát lisztezett felületen kb. 30 X 20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A szélesebb oldalát 3 X 10 cm-es sávra osztjuk. A középső sávra halmozzuk először a diótölteléket, majd erre kerül a mazsolával kevert szilva úgy, hogy a keskeny végeknél 2 cm-t szabadon hagyunk. A tészta mindkét szabadon maradt szélét egymás után ráhajtjuk. Kissé összenyomjuk. Lapos fakanál segítségével az előkészített tepsire csúsztatjuk. 35-40 perc alatt világosra sütjük. Rácsra helyezzük, még melegen megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk fátyolnyi porcukorral. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg tartanak a hozzávalóink.
Hidegen szeleteljük.

Jó néhány nappal karácsony előtt kisülhet a Magyarországon szinte hagyományos karácsonyi süteménynek számító zserbó, amelynek tetejét csokoládémáz is óvja, a gazdag töltelék pedig nem romlandó.

Csokoládés aprósütemények

1-2 héttel karácsony előtt már érdemes a csokoládéval bevont vagy csokoládét tartalmazó süteményekhez is hozzálátni. Az islerek, a csokoládéba félig mártott linzerek ennyi idő alatt talán nem is fogynak el, kissé megpuhulnak. Az igazán szép, fényes csokoládébevonat eléréséhez a vízfürdőn felolvasztott csokoládéhoz mindig keverjünk egy kevés vajat. 10 dkg csokoládéhoz 2-3 dkg-ot számolva gyönyörű eredményt kapunk. Ne spóroljunk az alapanyagokon, a bevonók helyett lehetőség szerint használjunk valódi csokoládét.

Praktika

A csokoládéba mártott vagy azzal bevont édességeknél érdemes megszívlelni, hogy egészen addig hagyjuk a süteményeket konyhai hőmérsékleten pihenni, amíg a csokoládémáz megszilárdul. Csak ezt követően tegyük hűvös helyre vagy hűtőszekrénybe – ellenkező esetben elveszti fényét.

Gyors aprósütemények

Ha kevés idő áll rendelkezésre, mégis szeretnénk gyorsan aprósüteményeket készíteni, a vaníliás kifli, amit nem csak vaníliás cukorba, de a változatosság kedvéért csokoládéba is forgathatunk, tökéletes választás. Sok helyen elmaradhatatlan része az adventi sütemény-repertoárnak. Akár a fűszerezését is megbolondíthatjuk!

Vaníliás kifli – ánizzsal, naranccsal

Hozzávalók kb. 65-70 darabhoz:
30 dkg finomliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg darált mandula
1 db kisméretű tojás sárgája + 1 teáskanál hideg víz
10 dkg porcukor
½ teáskanál őrölt ánizs
1 csomag vaníliás cukor
A forgatáshoz:
10 dkg porcukor
1 db kezeletlen narancs frissen reszelt héja

Elkészítés: A narancsot alaposan megmossuk, megszárítjuk, a héját lereszeljük, összeforgatjuk a 10 dkg porcukorral. Félretesszük.
2 nagy tepsit sütőpapírral borítunk. A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A kiflikhez a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kétféle cukrot, az ánizst és a mandulát. Alaposan összekeverjük. Apró kockákban beletesszük a vajat, elmorzsoljuk. A tojássárgáját a vízzel elkeverjük, a többi hozzávalóhoz öntjük. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Féldiónyi darabokat szakítunk ki a tésztából, amelyeket 6-8 cm hosszú kis rudakká sodrunk, kifli alakúra meghajlítunk. Az előkészített tepsire rakosgatjuk, 15-20 perc alatt világosra sütjük, még melegen a narancsos porcukorba forgatjuk.

A leggyorsabb aprósütemények a kókusszal, mogyoróval, dióval készült csókok, amelyek összeállítása mindössze 10-15 percet vesz igénybe. Gyógyszertárban, delikátboltokban és nagyáruházak polcain egyaránt megtalálhatók a kis, 2-3 cm átmérőjű kerek ostyalapok, amelyeket érdemes idejekorán beszerezni. Az erre halmozott habbá vert tojásfehérjéből, cukorból és kókuszból vagy olajos magból álló habot könnyedén megsüthetjük, nem kell tartani attól, hogy esetleg letapad a tepsire.

Praktika

A csók összeállításánál általában 3 db közepes méretű tojásfehérjéhez 15 dkg cukrot és 20 dkg őrölt diót, mogyorót, kókuszreszeléket érdemes számítani. A pehelykönnyű csókok cukorgyöngyökkel, felezett mandulával, gorombára vágott dióval, mogyoróval, pisztáciával dekorálva valóságos kis ékszerek benyomását keltik.

Az utolsó adventi napokban persze jöhetnek már a mézzel, marcipánnal, szerecsendióval, fahéjjal fűszerezett, esetleg krémmel díszített muffinok is.

Sütés nélkül finomat!

A többféle sütemény csinosításánál kimaradt tésztatörmeléket kiszárítva, porrá zúzva, vagy ennek hiányában darált omlós keksz felhasználásával sokféle golyót készíthetünk – gyerekek nagy kedvence a kókuszgolyó vagy kekszgolyó.

A közepén rejlő egy-egy szem meggybefőtt, kandírozott cseresznye, szilva vagy marcipángolyó meglepetésdesszertté emeli. Lekvár, alkohol vagy gyümölcslé, esetleg olvasztott csokoládé vagy kakaó, no meg fűszerek hozzáadásával olyan aromás „bombákat” gyárthatunk, amelyeket aztán cukrozatlan kakaóporba, csokoládéreszelékbe, mandulaforgácsba forgatva, kis minyonpapírba rakosgathatunk. Fogyasztásig mindenképp tároljuk hűtőszekrényben!
 
Az olvasztott csokoládé és tejszín hozzáadásával készülő trüffelek sem igényelnek komolyabb konyhai gyakorlatot. Akár egyetlen alaprecept variálásával is elkápráztathatjuk a családot saját trüffel-kollekciónkkal!

Tejszínes trüffel

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg tejcsokoládé
5 dkg fehércsokoládé
½ dl tejszín
3 dkg + 1dkg vaj
½ rúd vanília kikapart magjai
1 teáskanál gyömbér (vagy fahéj ízlés szerint)
1 evőkanál konyak (vagy rum, alkoholmentes változatban: narancslé)
5 dkg  mandulaforgács

Elkészítés: 5 dkg étcsokoládét tegyünk félre. A többi csokoládét tördeljük apró darabokra, 3 dkg vajjal, konyakkal és a tejszínnel olvasszuk fel, fűszerezzük ízlés szerint vaníliával és gyömbérrel (vagy fahéjjal). A csokoládékrémet öntsük egy frissentartó fóliával kibélelt kb. 10 X 15 cm-es üveg- vagy műanyagtálba. Fedjük le az edényt, és tegyük be egy éjszakára a hűtőszekrény alsó polcára.
Másnap, a már megszilárdult csokoládéhasábot borítsuk fóliával fedett deszkára. Az így felülre került fóliát távolítsuk el. A hasábot 1-1,5 cm-es kockákra daraboljuk.
A kis kockákból hideg vízbe mártott kézzel formáljunk golyókat. Tegyük vissza a hűtőszekrénybe, hogy megszilárduljanak.
Egy méretes tálcát borítsunk be sütőpapírral. A maradék csokoládét vízfürdőn olvasszuk fel, adjunk hozzá 1 dk vajat. A már langyos olvasztott csokoládéban forgassuk meg a trüffelek felét, és helyezzük a sütőpapírral fedett tálcára. A maradék trüffelt pedig hempergessük mandulaforgácsba. Kis minyonpapírokba helyezve hidegen kínáljuk.

A hagyományos adventi süteményeknek, készüljenek sütőben vagy sütés nélkül, csak a fantázia szab határt, ha jó időben elkezdjük az előkészületeket, akár többször, többféle változatban is elkészülhet egy-egy kedvenc. A vajas vagy főzött krémmel töltött süteményeket, így a sok helyen elmaradhatatlan fatörzstortát is csak a fogyasztást megelőző napokban érdemes elkészíteni!

Hogyan ajándékozzunk süteményt?

A saját készítésű ajándéknál nincs is jobb dolog a világon! Aki készíti, szívét-lelkét beleteszi. Sokszor aprólékos munkával készül egy-egy díszítés. A már kamrában sorakozó süteményeket, frizsiderben pihenő trüffeleket ízléses csomagokban igazi ajándékká varázsolhatjuk.

Ha az üres desszertes dobozokat megőrizzük, színes selyempapírral vagy karácsonyi csomagolóanyaggal bevonva könnyedén új életre kelnek. Fehér selyempapírra rakosgatva a száraz aprósütemények csinos rendben elhelyezhetők benne – mintha profi cukrászok lennénk. Aztán már csak egy szalag, egy kedves kézzel írott üzenet a megajándékozottnak, és kész is a tökéletes meglepetés. Ha ugyanilyen dobozba saját készítésű trüffeleket helyezünk, mindig ügyeljünk arra, hogy elég magas legyen a doboz, kényelmesen elférjenek benne a minyonpapírba helyezett csokoládés édességek.  

A kis csatosüveg is tökéletes az aprósütemények, saját készítésű bonbonok ajándékozásához. Ha celofánzacskóba helyezzük az apróságokat, ne zsúfoljuk túl a zacskót, kis szalaggal összekötve, inkább több kis csomagot készítsünk.

A bejgli, kalács, stollni vagy gyümölcskenyér csomagolásához válasszunk színes fóliát, amivel egy kartonlapot vagy dobozt tökéletesen bevonunk. Erre helyezzük a süteményt, majd az egészet celofánba vagy selyempapírba csomagoljuk. Ha csokoládémázzal vontuk be, figyeljünk rá, hogy az átadásig hideg helyen tároljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss