Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 tipp a tökéletes tükörtojáshoz

Tükörtojást az is tud készíteni, aki nem konyít a főzéshez. A tökéletes tükörtojás azonban gyakorlott konyhatündéreknek sem mindig sikerül. Most megtudhatod, mi mindenre kell ügyelni, ha remekelni akarsz.

1. Serpenyő

A legjobb egy öntöttvasból készült, jól kiégetett darab. (Ki ne dobd a nagyiét!) A tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyő nagy előnye, hogy egyszerűen a tányérra lehet csusszantani belőle az elkészült tükörtojást. Lehetőleg vastag aljút használj.

2. Olaj vagy vaj?

Ízlés kérdése. Süsd a tojást semleges ízű olajban, ha ropogósan szereted, mert az magasabb hőfokra hevíthető, mint a vaj . Az utóbbi viszont finom vajas ízt kölcsönöz.

Kipróbálhatod az indiai konyha által előszeretettel alkalmazott tisztított vajat (ghít) is. Ez nem ég meg olyan könnyen sütés közben, mint a normál vaj. (Házilagos készítéséhez alacsony hőfokon, lassan olvassz fel egy nagyobb adag vajat, és közben kanállal szedd le a habját. Végül öntsd az aranysárga vajzsírt apró lyukú vagy konyhai papírtörlővel kibélelt szűrőbe, és hagyd lecsepegni egy befőttesüvegbe. Évekig eláll.)

3. Tojás

Minél frissebb, annál nagyobb sanszod van, hogy a sárgája középen marad és a fehérje szabályos alakban körülöleli a serpenyőben. Légy óvatos a felütésnél: kocogtasd a tojást a serpenyő vagy a konyhapult pereméhez, majd a serpenyő felett válaszd szét a héjat, és együtt engedd a zsiradékba a fehérjét és a sárgáját.

Kevésbé folyhat szét a sárgája, ha a tojásokat egyesével egy széles, nem túl mély csészébe vagy tálkába ütöd, és innen öntöd a serpenyőbe.

4. Formázási lehetőségek

Garantáltan szabályos alakú tükörtojás sütéséhez többféle speciális öntöttvas vagy tapadásmentes bevonatú alumíniumserpenyő kapható a kereskedelemben. Kínálnak serpenyőbe helyezhető különféle alakú szilikon-, illetve nyeles fémformákat is.

Olcsóbb megoldás, ha normál serpenyőbe teszel egy kaliforniai paprika közepéből vágott karikát vagy egy szelet pogácsaszaggatóval kiszúrt toastkenyeret, és ebbe ütöd a tojást.

5. Sütési hőfok

Eltérő szerkezetük miatt a tyúktojás sárgája 65-68 fokon, a fehér része pedig 75-80 fokon szilárdul meg, de már 62 fokosan is fogyasztható állagú. Mi következik ebből? Erős tűzön a tojásfehérje másodpercek alatt ropogósra sül és elveszíti a fehérségét. Ilyen rövid idő alatt a sárgája nem képes átmelegedni, és folyós marad.

Lassú tűzön jobban kontrollálhatod a sütési folyamatot: a tojásfehérje nem barnul meg, a -sárgája pedig ráér megszilárdulni. Közepes tűzön a tojássárgája lágy marad, miközben a fehér rész barnás pörköt kap.

6. Fedő alatt

Takard le a serpenyőt egy percre, és a forró gőzben egyenletesen átsül a fehérje, míg a sárgája lágy marad. Ha szeretnéd, hogy az is teljesen átsüljön, valamivel később vedd le a fedőt.

7. Kétoldalas tükörtojás

Ha nem szereted a folyós sárgáját, akkor a serpenyőbe kerülés után fél perccel bökd meg villával, és kicsit oszlasd szét a fehérjén. Kb. 2 perc után fordítsd át egy lapáttal, majd a másik oldalán is süsd 2-3 percig. Így nem kell megégetni a fehérjét, hogy megszilárduljon a sárgája.

8. Serpenyő nélkül

Sütőben jó sok adagot készíthetsz egyszerre hétvégi családi reggeli vagy vendégség alkalmával. Üsd a tojásokat kivajazott tűzálló tálba vagy kikent tepsibe, és süsd 175 fokon kb. 8 percig. Ezalatt a fehér rész megszilárdul, de a sárgája nem keményedik meg teljesen.

Mikróban tényleg villámgyors a sütés. Egyenként üsd a tojásokat egy mikrózható csészébe, majd melegítsd 700 watton 25-30 másodpercig. Vagy enyhén olajozz be egy mikrózható tányért, és süsd ezen a tojást a legerősebb fokozaton. Ne felejtsd el kiszúrni a sárgáját, máskülönben szétrobban!

Muffinformában tartalmas finomságot tálalhatsz a vasárnapi reggelizőasztalra. Béleld ki a kikent formákat szeletelt baconnel, üss mindbe egy-egy tojást, és süsd a 150 fokos sütőben 15 percig. Tálaláskor sózd és borsozd meg ízlés szerint. A formákat pizzatésztával is kibélelheted.

Zsemlében való sütéssel megspórolhatsz egy mosogatást. Üsd a tojást a kivájt péksütemény üregébe, majd süsd a kívánt állagúra egy előmelegített partigrillben néhány perc alatt.

9. Sózás, fűszerezés

A tökélyre törekvő tükörtojás-imádók a serpenyőt sózzák meg. Tegyél kevés olajat vagy vajat a serpenyőbe, hintsd meg sóval, majd üsd rá a tojást. Az alulról sózástól nem fog leragadni, továbbá nem lesznek kis foltok a felületén a sókristályoktól.

Ha nem a szépséget tartod elsődlegesnek, nyugodtan fűszerezd meg a tükörtojásodat borssal, szerecsendióval, paprikával vagy curryporral.

10. Így szedd ki a serpenyőből

A klasszikus tükörtojás akkor van készen, ha a fehérje opálosan átsült, azonban a sárgája még tükröződik. Ekkor egy lapát segítségével vedd ki a serpenyőből. Nyúlj a sárgája alá úgy, hogy lehetőleg a teljes fehérje is rákerüljön a lapátra. Előmelegített tányéron tálald, mert gyorsan kihűl.

11. Használd a fantáziádat!

Nem csak reggelire kiváló eledel a tükörtojás, hiszen látványosan felturbózhatod vele a legegyszerűbb zöldséges és húsos fogásokat, sőt egyes tésztaételeket is.


Ezek is érdekelhetnek

Friss