Zöldséges ludaskása

90 perc
mester
átlagos
4 adag

Elkészítés

Elkészítés: A húst megtisztítjuk, feldaraboljuk. /Ha libából vagy kacsából készítjük, akkor a vastagabb hájat levágjuk a húsról, összekockázzuk 1-2 cm-es kockákra./ Beletesszük abba a lábasba, amibe készíteni fogjuk majd az ételt, és aláöntünk fél dl vizet, és kisütjük a zsírt. Mikor már elfőtt a víz róla, lejjebb vesszük a lángot közepes erősségűre, hogy ne égjen meg a zsír. Ha már megpirosodott a tepertő, kivesszük a zsírból, és ebbe a zsírba beletesszük az összekockázott hagymát, megdinszteljük. Ha túl sok zsír sül ki belőle - 1 dl-nél ne legyen több, mert még a húsból is fog kisülni -, akkor vegyünk el belőle.

Ha pulykával dolgozunk, akkor az étolajban, ha kisütöttünk zsírt a kacsából-libából, akkor a zsírban megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a húst, a négybe vágott szíveket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, felengedjük kevés vízzel, és majdnem puhára pároljuk. A vizet gyakran pótoljuk.

Amikor már majdnem kész a hús, beletesszük az összekockázott zöldségeket és a kettévágott csirkemájat is, és együtt pároljuk kb. 10 percig. Ezután hozzáadjuk a megmosott rizst is, felengedjük forró vízzel, puhára pároljuk. (A vizet több részletben adom hozzá, nehogy sok legyen. Kétszer annyi víz kellene hozzá, mint a rizs mennyisége, de annyit nem célszerű aláönteni egyszerre, mert nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy amikor a rizst beletettük a lábasba, éppen akkor mennyi szaft volt a húson.)

Amikor már benne van a rizs, akkor könnyen leragad, ezért gyakran kell kavargatni. Kb. 20 perc kell, amíg a rizs megpuhul.

Ha szükséges, még fűszerezzük. A bors nagyon illik ebbe az ételbe, tegyünk bele bőven.

Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, kikapcsoljuk alatta a gázt, és kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a rizs felszívja a felesleges levet. Akkor jó, ha kicsit tocsogós a rizs, amikor kikapcsoljuk alatta az égőt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss