Gombás sertéssült

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

Előkészítés: A húst megmossuk, szárazra törölgetjük, bedörzsöljük sóval, majd sonkaszerűen megkötözzük. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat vékony gerezdekre szeljük. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat).
Elkészítés: A húst sütőedénybe tesszük, meghintjük durvára őrölt borssal, mellédobjuk a hagymát és a fokhagymát, végül aláöntjük a bort. Felforrósítunk 3 evőkanál olajat, a hús tetejére locsoljuk, betesszük a sütőbe, és 15 percig pirítjuk. Mellészórjuk a rozmaringot és a babérlevelet, aláöntjük a levest, aztán lefedjük, visszakapcsolunk 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), és puhára pároljuk (kb. 1 óra). Végül fedetlenül, pirosra sütjük (20-25 perc). Miközben a hús pirul, a gombát megtisztítjuk, vastagabb szeletekre vágjuk, és 2 evőkanál felforrósított olajban, erős tűzön 5 percig pirítjuk. A hús alól a pecsenyelét zsírtalanítjuk, lábaskába szűrjük, és összeforraljuk a paradicsompürével. Beleforgatjuk a gombát, valamint a hússal párolt fokhagyma- és hagymagerezdeket, jól átforrósítjuk, végül utánasózzuk, és (frissen) őrölt borssal fűszerezzük. Lehántjuk a húsról a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, és előmelegített tálra rendezzük. Mellé-köré szedjük a gombás mártást, salátalevelekkel, rozmaringbóbitákkal vidámítva tálaljuk. Burgonyapüré, párolt zöldség illik hozzá.

Megjegyzés

Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 753 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss