A fehérbor világos színű, általában szalmasárga vagy zöldes árnyalatú borfajta, amelyet jellemzően világos héjú szőlőfajtákból készítenek héjérintkezés nélkül. A konyhában különösen népszerű; kiváló alapanyagként vagy akár fehérbor mártásként is halételekhez, tenger gyümölcseihez, szárnyasokhoz vagy zöldséges ragukhoz is. A száraz fehérbor típusaival a főzés során savasságot és frissességet vihetünk az ételbe, miközben az alkohol nagy része elpárolog. A fehérbor kalória-értéke alacsony, így mértékkel fogyasztva nem terheli meg az étrendet. A minőségi száraz fehérbor kalória-értéke jellemzően 80–85 kcal/100 ml között mozog.
Mértékletes fogyasztása pozitívan hathat a vérnyomás szabályozására és a szív- és érrendszer működésére. Bár kevesebb polifenolt tartalmaz, mint a vörösbor, így is hozzájárulhat a sejtek oxidatív védelméhez. A főzés során nemcsak ízt, hanem struktúrát is ad az ételeknek.
A legnépszerűbb fehérbor fajták különböző ízvilágot képviselnek, melyek főzéshez és önálló fogyasztásra is kiválóak.
Száraz fehérbor fajták:
A legjobb fehérbor fajták között sokan az Irsai Olivért vagy a Tokajit említik, melyek hazai és nemzetközi elismerésnek is örvendenek
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.