Babos oldalas

MME MME
4.3/5
120 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

Előkészítés: Előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst. Másnap fél órára beáztatunk hideg vízbe egy 3,5-4 l űrtartalmú római tálat fedelével együtt. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a sárgarépát felkarikázzuk, a zellergumót kisebb kockákra vágjuk, szárát-zöldjét finomra felaprózzuk. Az oldalast alaposan megmossuk, hogy az esetleges csontszilánkok „távozzanak”, majd szárazra törölgetjük, és ahogyan a csontok engedik, 2 ujjnyi darabokra vágjuk. A babot és a füstölt húst leszűrjük.
Elkészítés: A római tálat kiemeljük a vízből, és lecsepegtetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne az oldalas darabokat, és egyenesen áttesszük őket a római tálba. A serpenyőben lévő zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a sárgarépát, a zellert, a zellerszárat és a zellerzöld felét, sózzuk, borsozzuk, és 2-3 percig erős tűzön pirítjuk. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst, tetejére szórjuk a babot, majd betakarjuk a pirított zöldséggel, és lazán összekeverjük. A serpenyőbe, a pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort, a paradicsompürét, a babérlevelet, a borsikafüvet, ízlés szerint sót és borsot, végül 1 dl vizet, jól összeforraljuk, és a zöldség tetejére öntjük. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe, és 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat) kapcsolva kb. 1 1/2 órán át, puhára pároljuk benne a finomságokat. A füstölt húst deszkára emeljük, kisebb darabokra vágjuk, és visszatesszük az ételbe, amelyet mélyebb tálba szedve vagy magában a római tálban, a maradék zellerzölddel díszítve kínálunk. Friss-ropogós kenyér illik hozzá.

Megjegyzés

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 983 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss