Borsikafű

Receptek borsikafű hozzávalóval

Leírás

A borsikafű, más néven csombor, egy intenzív aromájú, fűszeres gyógynövény, amelyet elsősorban húsételek, hüvelyesek, savanyúságok és levesek ízesítésére használnak. Karakteres, enyhén borsos íze miatt gyakran használják a bors alternatívájaként. A Földközi-tenger térségéből származik, és már az ókorban is kedvelt fűszer volt.

Hatása

A borsikafű gyulladáscsökkentő, emésztést segítő és étvágyjavító hatású gyógynövény. Illóolajai, különösen a karvakrol és a timol, hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához és segíthetnek puffadás, gyomorpanaszok vagy hasmenés esetén. Vízhajtó hatása is ismert.

Felhasználása

A borsikafű felhasználása sokrétű: kiválóan illik bablevesbe, töltött káposztába, savanyúságokhoz, sültekhez és kolbászokhoz. Szárított formában is megőrzi intenzív ízét, ezért óvatosan adagolandó. Friss vagy szárított levelét is lehet használni, gyakran kombinálják majoránnával vagy rozmaringgal.

Mikor vedd?

A borsikafű friss formában tavasz végétől őszig szedhető, de egész évben elérhető szárított változatban. Vásárláskor válassz élénkzöld, nem fonnyadt leveleket, szárítva pedig morzsolt, intenzív illatú fűszert.

Hogyan tárold?

A borsikafű szárított formában sötét, száraz, hűvös helyen, jól zárható edényben akár egy évig is eltartható. Friss állapotban hűtőszekrényben, nedves papírtörlőbe csomagolva néhány napig eltartható.
Tápérték(100 g)
272 kcal Energia
5.9 g Zsír
68.7 g Szénhidrát
6.7 g Fehérje
Borsikafű receptek (172 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.