Vajas tésztában sült csirke

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • A raguhoz:
  • 40 dkg csirkemell
  • 1 fej hagyma
  • 5 db közepes paradicsom
  • 2 dl tejszín
  • 1 csipet só
  • 1 csipet ételízestő
  • A mártáshoz:
  • 1 fej lilahagyma
  • 5 db közepes paradicsom
  • 1 dl paradicsomlé
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 csipet só
  • 1 csipet ételízesítő

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a keverőtálba kimérem a lisztet, hozzárakom a sót, az ecetet, a mikróban felolvasztott vajat, és roborgéppel keverem. A vizet nem egyszerre öntöm hozzá, hanem apránként, mert a liszttől függ, hogy mennyi vizet vesz fel. Ha kikevertem, egy tálba teszem, és a hűtőbe rakom pihenni addig, amíg a ragut elkészítem.

    A csirkemellet apró kockára vágom, a vöröshagymát is felkockázom, a paradicsomot negyedekre vágom. Kevés olajon megpirítom a hagymát, majd a csirkemellet hozzáadom, megpirítom és pici vizet adok hozzá, fűszerezem. Félkészre párolom, majd hozzáadom a tejszínt és a negyed paradicsomokat, amiket a fakanállal szétnyomkodok. Felforralom és félreteszem.

    A tésztát kinyújtom, és 10 cm-es korongokat szaggatok belőle. A ragut a korong közepére púpozom, a tésztát összahajtom, félholdakat formázok belőle.

    Tepsibe sütőpapírt teszek, és a holdacskákat egymás mellé helyezem. Felvert tojással megkenem a tésztát, és 170 fokos sütőben aranybarnára sütöm (kb. 20 perc).

    Ezalatt a mártáshoz finomra vágom a lilahagymát, és a megmaradt ragulevével és a paradicsommal, amit szintén negyedekre vágtam összepirítom, majd fűszerezem, hozzáöntöm a paradicsomlét és a tejszínt. Ha összerottyant, turmixgépbe teszem és pürésítem. Utána vissza a serpenyőbe, és a megfelelő sűrűségűre hígítom tejszínnel. A csirkés tésztabatyukkal tálalom.

Megjegyzés

Ha nincs kedved a tésztát elkészíteni, bolti vajastésztával helyettesítheted. Sütés előtt szezámmagot is szórhatsz a holdacska tetejére.

Németh Sarolta
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek