Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütésre fel! Ezek a legfinomabb túrós sütemények kelt tésztából

A túrós süteményeknek nagy hagyománya van, ami nem véletlen, hiszen a túró önmagában is finom, de édesítve, fűszerezve, egy jóféle kelt tésztával házasítva végképp ellenállhatatlanná válik.
TÚRÓS TÁSKA ÉS TÚRÓS BATYU

A kelt tésztás túrós finomságok alfája és omegája, amely akkor jó, ha tisztes mennyiségű túró húzódik meg a hajtogatott levelek alatt. A túró kellően sűrű ahhoz, hogy ne igényeljen semmilyen kiegészítést, de kis grízzel megfogatható, s akkor igazán finom, ha kevés mazsolával és citromhéjjal is elkeverjük és sima cukor helyett vaníliás cukorral édesítjük.

ÖKÖRSZEM

A túrós táska rokona. A tésztája lágyabb, lazább, több tojássárgájával készülő kelt tészta, amelyből méretes zsemléket formázunk, majd azok közepébe tisztes mélyedést nyomunk és ebbe kerül a túrókrém. A batyunál leírt túrókrém itt is ideális, azonban, mivel itt nem zárja körül a tészta, ezért érdemes egy-két tojást is a krémhez adni, hogy sütés közben megfogja, ne engedje elfolyni a krémet.

Túrós sütemények >>>

Túrós bukta

A túrós batyuhoz hasonlatos, de mégis más, a túrós bukta. A gazdag tésztába bújtatott túrókrémet érdemes különféle aszalt gyümölcsökkel variálni. Az sem baj, ha többféle mazsolával dolgozunk, de nyugodtan adhatunk a túróhoz egy kevés aszalt sárgabarackot, fügét vagy datolyát is.

A túrós pite számtalan formában megtalálható. Az omlós tésztás, klasszikus pite mellett számos, kelt tésztás alapon nyugvó pite is létezik. Az aszalt gyümölcsökkel, mazsolával gazdagított túrós pite mellett a nagyobb mennyiségű kaporral megbolondított, de ennek ellenére édes hangvételű pite is kedvelt. A kelt tésztás piténél is célszerű tojással gazdagítani a krémet, hogy sütés közben biztosan megkössön a túrós réteg.

+ 1 kakukktojás: túrós pogácsa

A túró nem csak töltelékként ideális, hanem a tészta alapanyagaként is, hiszen a túróval készített tészta kevesebb zsiradékot és folyadékot igényel, hosszabb ideig friss marad. A túrós pogácsa ezért is sokak kedvence, nem száraz, hanem kellemesen omlós és friss.

Ezek is érdekelhetnek

Friss