Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sóska posírozott tojással és krumplis rétessel

MME MME
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 20 dkg friss sóska
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál ecet
  • 2 babérlevél
  • 4 tojás
  • A krumplis réteshez:
  • 25 dkg burgonya
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 piros húsú kaliforniai paprika
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag (4 lapos) réteslap
  • 1/2 dl olaj

Elkészítés

Elkészítés: A réteshez a krumplit meghámozzuk, enyhén sós vízben megfőzzük. A kaliforniai paprikát megmossuk, félbevágjuk, és 200 C-fokos sütőben megsütjük.

Közben a sóskát megmossuk, leszárítjuk, durvára vágjuk. A hagymákat meghámozzuk, finomra vágjuk. A fenyőmagot bevonatos serpenyőben, szárazon megpirítjuk.

A krumplit leszűrjük, kicsit összetörjük, de ügyeljünk arra, hogy kissé darabos maradjon. Hozzáadjuk a hagymát, a tojások sárgáját és a reszelt sajtot. A paprikát meghámozzuk, csíkokra vágjuk.

A kiterített réteslapokat megolajozzuk, megkenjük a krumplival, majd ráfektetjük a paprikákat, sózzuk, borsozzuk, feltekerjük, olajjal megkenjük, 180 C-fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

A sóskához mélyebb serpenyőben a vajat felforrósítjuk, a hagymát üvegesre pároljuk benne. Megszórjuk a liszttel, kicsit átpirítjuk, majd felöntjük 3 dl vízzel és a tejszínnel, felforraljuk és kevergetve kb. 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a sóskát, még 10 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Sóval, borssal és csipet cukorral ízesítjük.

Lábosban felforralunk 1 liter vizet 1 csapott evőkanál sóval, borssal, az ecettel és a babérlevelekkel. A tojásokat a lobogó vízbe egyenként óvatosan beleütjük, 4-5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük.

1-1 tojást tányérra teszünk, mellékanalazzuk a sóskamártást, megszórjuk a fenyőmaggal, és a krumplis rétessel azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek