Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 tipp, ha elmúltál 40 és fogyni szeretnél

default user icon
MME
Ahogy idősödik az ember, az anyagcseréje lassul. A nők főleg 40 éves koruk után tapasztalják, hogy sokkal könnyebben felszaladnak a kilók és nehezebben is megy le a felesleg. Ha megfogadod a tanácsainkat, akkor hamar visszanyerheted az alakodat.

Ahogy egyre inkább haladunk előre az időben és egyre idősebbek leszünk, a hormonháztartásunk működése változik, ráadásul az anyagcsere is lelassul. Tény, hogy ha fogyni akar az ember, akkor a szervezetnek több energiát kell elégetni, mint amennyit magához vesz, de arra is figyelni kell, hogy minél idősebbek leszünk, annál kevesebb kalóriára lesz szükség. Ez pedig megnehezíti a fogyást.

Egyél több rostot!

Negyven éves kor után a hormonváltozások következtében hízás léphet fel, főleg deréktájon. Ha növeljük az ételeinkben lévő rostmennyiséget, felgyorsíthatjuk az anyagcserét. A növényi rostok különösen jó hatással vannak az emésztésre, segítenek abban, hogy a szervezetben lerakódott mérgek gyorsabban kiürüljenek. Ráadásul azonnali teltségérzetet biztosítanak anélkül, hogy az ember degeszre enné magát.

Növeld az omega-3 bevitelt!

Az a vágyad, hogy kevesebbet mutasson a mérleg? Próbálj meg minél több halat fogyasztani. A hal tele van omega-3 zsírsavval. A kutatások szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak omega-3-ban gazdag ételeket, fogytak is. 40 éves nőknek különsen a lazacot és a tonhalat ajánlják.

Hagyd el az édesítőszereket!

A Yale egyetem kutatói szerint összefüggés van a mesterséges édesítőszerek fogyasztása és az elhízás között. Rendszeres fogyasztásukról különösen a hasi zsírpárnák nőhetnek meg. Ráadásul hosszútávú fogyasztásuk növelhetik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, vagy a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Igyál zöldteát!

Ha naponta akár egy csésze zöld teát iszol, már azért is hálás lesz a szervezeted. A zöld teában benne lévő antioxidánsok és koffein segít a zsírégetésben. 

Növeld a fehérjebevitelt!

Figyelj arra, hogy szervezeted megfelelő mennyiségű fehérjéhez jusson. Tanulmányok szerint ugyanis azoknál a 40-es nőknél, akik kevés fehérjét fogyasztottak izomveszteség következett be és az anyagcseréjük is lelassult. A húsokban sok fehérje található, ám ha nem szereted ahúst, vagy vegetáriánus vagy, akkor egyél minél több babot, quinoát, lencsét.

Válassz egészséges snacket!

Ha fogyni szeretnél, de nehezen mondasz le a nassolásról, akkor a sós chipsek, ropik helyett egyél inkább mandulát. A mandula remek fehérje forrás és tele van telítetlen zsírokkal és magnéziummal is. 

Aludj 8 órát!

Egy kiadós alvás az élet élvezetei közé tartozik, és még a fogyásra is jótékony hatással van. Egy pihentető alvás után a szervezeted sokkal könnyebben beindítja a kalóriaégetést, mint amikor kialvatlanul, kótyagosan ébredsz. Azok, akik 7 óránál kevesebbet alszanak, hajlamosabbak a hízásra. Mellesleg minél tovább vagy ébren, annál nagyobb az esély, hogy elcsábulsz egy kis esti nasira.

sportolj!

Természetesen nagyon fontos a testmozgás is. A sport a testednek és a lelkednek is jót tesz. Menj el barátnőddel, kollégáddal edzőterembe. Állítólag sokkal intenzívebben mozgunk, és jobban égetjük a kalóriákat, ha egy ismerőssel edzünk. Sokat tehetsz az egészségedért akkor is, ha edzőterem helyett naponta hosszabb sétára indulsz. Remek kikapcsolódás és edzés a jóga is, amely amellett, hogy fogyaszt, a lelkiállapotodra is pozitívan hat.

Koktélok helyett vörösbort válassz!

Akár buliba mész, vagy egy családi összejövetelen vagy és meginnál egy pohár alkoholt, akkor inkább essen a választásod egy pohár száraz vörösborra, mintsem valami koktélra. A koktélok sok kalóriát tartalmaznak, míg egy pohár bor segíti a vérképződést, serkenti a vérkeringést és az anyagcserét. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss