A patiszon avagy csillagtök nagyon különleges és finom alapanyag. Ám mégis kicsit tanácstalanok vagyunk a felhasználását illetően. Talán rántva fogyasztják a legtöbben, pedig ennél izgalmasabban is elkészíthető. Például nagyon fiom a rakott patiszon, aztán kihagyhatatlan lecsóként fogyasztva, sőt pörkölthöz, zöldségfasírthoz és raguhoz is alkalmas.
A fiatal és zsenge patiszon a legfinomabb. Darált hússal, zöldséggel és sajttal töltve például kihagyhatatlanul finom nyári étel. Lédús és semleges ízének, valamint alacsony kalóratartalmának köszönhetően diétákba is könnyen beilleszhető tökféle.
Többnyire júniustól szeptemberig kapható az élelmiszerüzletekben, zöldség-gyümölcs kereskedésekben.
Néhány napig hűtőszekrényben tárolható, de érdemes minél frissebben felhasználni.
18 kcal
1.2 g
0.2 g
2.6 g
Amennyiben marad liszted, felvert tojásod és zsemlemorzsád a panírozás után, ne dobd ki! Keverd össze, pici tejjel vagy szódavízzel hígithatod. Rövid idő múlva kanállal szaggasd bele a forró olajba! Nagyon finomra megsül, nálunk a családban "cuci" a neve, igen népszerű.
Beküldő: Pappné Zsuzsa