Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nudli ricottával és spenóttal

default user icon
MME
Nudli… milyen szép neve van ennek a finomságnak! Talán a kedvenc ételeinknek mind szép a nevük, és sosem felejtjük el, hol és mikor ette belőle a legfinomabbat. Nekem a nudliról egy általános iskolás osztálytársam édesanyja jut eszembe, aki 26 évvel ezelőtt sajtos-tejfölös nudlit készített, és bennünket is megkínált.

Nos, a napokban eszembe jutott az ő mesés nudlija, és nem lévén rest, hanem inkább haspók, elkészítettem, kicsit átvariálva, tavasziasabb, talán kicsit mediterrán hangulatúra.

Spenótos-rikottás nudli koktélparadicsommal és zsályás vajjal

Hozzávalók:
50 dkg leveles spenót
1 kis fej hagyma
10 dkg vaj
9 dkg parmezán
25 dkg ricotta
3 tojás
2 tojássárga
23-25 dkg liszt
12 levél zsálya
8 koktélparadicsom

bors
szerecsendió

Elkészítés: A spenótot leforrázzuk szódabikarbónás vízben, hideg vízbe rakjuk, majd leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk.

1 kanál vajon a finomra vágott hagymát üvegesre dinszteljük, a spenóthoz adjuk. Belereszeljük a parmezánt, hozzákeverjük a ricottát és a tojásokat, végül a liszttel és a fűszerekkel összedolgozzuk.

Lisztes deszkán kisodorjuk és nudlikat vágunk belőle, vagy kézzel is formázhatjuk, majd sós, forró vízben megfőzzük kb. 10 perc alatt, leszűrjük.

A paradicsomok alsó részén a bőrt keresztben bevágjuk, bő forró olajba dobjuk 1-2 percre, majd leszűrjük. A bőrüket lehúzzuk.

A maradék vajat addig hevítjük óvatosan, gyenge lángon, amíg szép mogyoró színe és illata lesz, beletesszük a zsályaleveleket. A nudlikat tányérra szedjük, meglocsoljuk a zsályás vajjal, és a sült paradicsomokkal, esetleg parmezánnal meghintve tálaljuk.

Nudli-praktikák

A jó nudli készítéséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő burgonya kiválasztása, annak megfőzése és kigőzölögtetése. Ha túl nedves marad a krumpli, a tésztánk csirizes, nyúlós lesz.

A spenót vizébe rakjunk szódabikarbónát attól szép zöld marad majd a színe, és ne felejtsük el  jól kinyomkodni, mielőtt a burgonyamasszához keverjük, így – mint már szó volt róla - a masszánk nem ázik el, nem lesz nyúlós és nem fog ragadni.

Nagyon fontos még, hogy a víz ne nagyon forrjon, inkább csak gyöngyözzön, szakszóval posírozzuk, ami annyit tesz, hogy forráspont alatti folyadékban hőkezeljük az ételt.

A friss zsálya csodája

A kerti zsálya nagyon jól bírja a macerát, a kertben még mindig életben van, a tél viszontagságai ellenére is.

A zsályát vagy zsályás vajat nem csak a spenóthoz ajánlom, hanem olyan zsíros halakhoz, mint az angolna vagy a lazac, vagy húsokhoz, sonkafélékhez, de spárgához, paradicsomos ételekhez, chips-nek megsütve is kitűnő, ropogós és illatos. Készíthetjük úgy is, hogy két nagyon vékonyra szelt burgonyaszelet közé helyezve ropogósra süthetjük, dekoratív és finom.

Ezenkívül gyógyteához, különféle italokhoz, ízesített ecetekhez is remek. A muskotályos zsálya levele, fodros és szőrös, az olasz vermouth készítéséhez használják, de régen fánkot is ízesítettek vele. A Balkánon és Közép-Keleten a sült birkát fűszerezik sült zsályával. A németek zsályával ízesítik a sört, különféle mártásokat és egyes sonkaféléket.

De nagyon úgy tűnik, hogy Olaszország a főszereplő zsálya-ügyben: a piccata, a saltimbocca, az osso buco vagy a rizses minestrone lényeges fűszere a zsálya.

Még mindig, már megint: az olaszok

Azt a tényt, hogy az olaszok hozták, illetve kezdték a Pick szalámi gyártását Magyarországon, illetve felismerték azt, hogy a magyar agrárium mennyire alkalmas a sertés tenyésztésre, azt már írtam, de azt vajon tudják-e, hogy a burgonyanudli avagy gnocchi is tőlük származik? Ez inspirálta a németeket a Knödel, az osztrákokat Spetzle vagy a magyarokat a galuska elkészítésére. Többé-kevésbé rokonok ezek az ételek, és persze a végtelenségig variálhatóak!

Ezek is érdekelhetnek