Kezdőként sem vallhatsz vele szégyent, mert olyan egyszerű, hogy egy gyerek is képes elkészíteni.
Mi kell hozzá?
Keress egy tűzálló tálat vagy piteformát, esetleg több kis felfújtformát vagy tálkát. A morzsához csupán némi cukor, liszt és vaj kell, gyümölcsből pedig friss, fagyasztott és befőtt egyaránt megfelel.
Miért ilyen spórolós?
A múlt században az angolok nem akarták hagyományos tészta készítésére pazarolni az ínséges háborús időkben jegyre osztott kevéske cukrot, lisztet, vajat – és kitalálták a crumble-t, ami lefordítva morzsát jelent.
Így készítsd a morzsát!
Végy 1 rész finom szemcséjű vagy porcukrot, 1 rész vajat és 2 rész lisztet. Fontos, hogy a vaj hideg legyen. Vágd fel darabokra, majd az ujjaid segítségével gyorsan dolgozd össze a cukorral, a liszttel és csipetnyi sóval. Ne használj robotgépet, mert ha túlkevered a masszát, a megsült morzsa túl puha lesz! A tésztát érdemes a hűtőben pihentetni kb. 30 percig, így könnyebben a tálba pakolt gyümölcsre csipkedheted vagy durvára reszelheted.
Kedvedre variálhatod
Ropogósabbá teszi a morzsát, ha az alapmasszához zabpelyhet, esetleg egy tojást adsz. A liszt egy részét darált mandulával, dióval, mogyoróval helyettesítheted. A fűszerek (pl. a vanília és a fahéj), valamint egy kevés kakaó teltebb ízt kölcsönöznek.
A gyümölcsöket is megbolondíthatod fűszerekkel. Pl. az őszibarackot citromfűvel, a málnát friss bazsalikommal párosíthatod.
Fagyassz le egy adag morzsát!
Legközelebb időt spórolsz magadnak, ha kétszeres mennyiségű tésztamasszát készítesz. A pluszadagot csipkedd sütőpapírral leterített tepsibe vagy tálcára, egy rétegben eloszlatva fagyaszd le, majd csomagold mélyhűtőtasakba. Felhasználáskor fagyosan szórd a gyümölcsre és valamivel tovább süsd, mint a frisset.
Legjobbak a savanykás gyümölcsök
Tavasszal nyerő páros az eper rebarbarával. Nyáron jó választás minden bogyós, a cseresznye, a meggy és a barack, ősszel jöhet a szilva, az alma és körte. Valamennyit vegyesen is használhatod. Érett datolya vagy édes aszalt gyümölcs esetén csökkentsd a cukor mennyiségét; a befőtteket alaposan csepegtesd le, a fagyasztott gyümölcsöt olvaszd ki!
Forró sütőben süsd!
A sütőt felső fűtéssel melegítsd elő 220 fokra, vagy hagyományos sütőnél a felső részébe told a tálat. Légkeverésnél 200 fokot állíts be. A crumble akkor jó, ha a tésztamorzsa szép aranysárgára sült. Ez a sütőtől függően min. 25 percbe telik.
Langyosan a legfinomabb
A sütőből kivett crumble-t fogyasztás előtt egyszerűen megszórhatod porcukorral. Pazar desszertként vagy délutáni süteményként tálalhatod, ha felturbózod vaníliaszósszal, tejszínhabbal vagy egy gombóc fagyival, illetve megszórod diófélékkel.