Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a crumble, a morzsasüti

default user icon
MME
A morzsasütinek magyarítható angol crumble a lusták süteménye. Percek alatt összehatod morzsolt tésztából és szinte bármilyen gyümölcsből, aztán már mehet is a sütőbe.

Kezdőként sem vallhatsz vele szégyent, mert olyan egyszerű, hogy egy gyerek is képes elkészíteni.

Mi kell hozzá?

Keress egy tűzálló tálat vagy piteformát, esetleg több kis felfújtformát vagy tálkát. A morzsához csupán némi cukor, liszt és vaj kell, gyümölcsből pedig friss, fagyasztott és befőtt egyaránt megfelel.

Miért ilyen spórolós?

A múlt században az angolok nem akarták hagyományos tészta készítésére pazarolni az ínséges háborús időkben jegyre osztott kevéske cukrot, lisztet, vajat – és kitalálták a crumble-t, ami lefordítva morzsát jelent.

Így készítsd a morzsát!

Végy 1 rész finom szemcséjű vagy porcukrot, 1 rész vajat és 2 rész lisztet. Fontos, hogy a vaj hideg legyen. Vágd fel darabokra, majd az ujjaid segítségével gyorsan dolgozd össze a cukorral, a liszttel és csipetnyi sóval. Ne használj robotgépet, mert ha túlkevered a masszát, a megsült morzsa túl puha lesz! A tésztát érdemes a hűtőben pihentetni kb. 30 percig, így könnyebben a tálba pakolt gyümölcsre csipkedheted vagy durvára reszelheted.

Kedvedre variálhatod

Ropogósabbá teszi a morzsát, ha az alapmasszához zabpelyhet, esetleg egy tojást adsz. A liszt egy részét darált mandulával, dióval, mogyoróval helyettesítheted. A fűszerek (pl. a vanília és a fahéj), valamint egy kevés kakaó teltebb ízt kölcsönöznek.

A gyümölcsöket is megbolondíthatod fűszerekkel. Pl. az őszibarackot citromfűvel, a málnát friss bazsalikommal párosíthatod.

Fagyassz le egy adag morzsát!

Legközelebb időt spórolsz magadnak, ha kétszeres mennyiségű tésztamasszát készítesz. A pluszadagot csipkedd sütőpapírral leterített tepsibe vagy tálcára, egy rétegben eloszlatva fagyaszd le, majd csomagold mélyhűtőtasakba. Felhasználáskor fagyosan szórd a gyümölcsre és valamivel tovább süsd, mint a frisset.

Legjobbak a savanykás gyümölcsök

Tavasszal nyerő páros az eper rebarbarával. Nyáron jó választás minden bogyós, a cseresznye, a meggy és a barack, ősszel jöhet a szilva, az alma és körte. Valamennyit vegyesen is használhatod. Érett datolya vagy édes aszalt gyümölcs esetén csökkentsd a cukor mennyiségét; a befőtteket alaposan csepegtesd le, a fagyasztott gyümölcsöt olvaszd ki!

Forró sütőben süsd!

A sütőt felső fűtéssel melegítsd elő 220 fokra, vagy hagyományos sütőnél a felső részébe told a tálat. Légkeverésnél 200 fokot állíts be. A crumble akkor jó, ha a tésztamorzsa szép aranysárgára sült. Ez a sütőtől függően min. 25 percbe telik.

Langyosan a legfinomabb

A sütőből kivett crumble-t fogyasztás előtt egyszerűen megszórhatod porcukorral. Pazar desszertként vagy délutáni süteményként tálalhatod, ha felturbózod vaníliaszósszal, tejszínhabbal vagy egy gombóc fagyival, illetve megszórod diófélékkel.

Crumble bogyós gyümölcsökkel lépésről lépésre >>> 
További tippek, trükkök édes és sós morzsasütihez >>> 
Crumble receptek >>> 
13 ISTENI MORZSASÜTI, AMIT NEM LEHET ELRONTANI >>> 

Ezek is érdekelhetnek