Elkészítés: Az apróra vágott szalonnát kis olajon megpirítjuk, majd még egy kis olaj hozzáadásával az apróra vágott hagymát is aranysárgára pirítjuk rajta, ha van zöldpaprikánk, apróra vágva együtt pirítjuk a hagymával.
Rádobjuk a darált húst, és közepes lángon, gyakran kevergetve fehérre pirítjuk. A tűzről lehúzva megsózzuk, paprikázzuk, befűszerezzük. Hozzáadhatjuk a lé, mag és héj nélküli paradicsomdarabkákat. Visszatesszük a tűzre, és szükség szerint paradicsomlével vagy higított paradicsomsűrítménnyel felengedve megfőzzük. (Ezek hiányában vízzel is felengedhetjük.) Amikor félig megfőtt, beletesszük a cikkekre vágott gombát. Közben megfőzzük a tésztát, leszűrjük.
Külön tálban ízlés szerint kikeverjük a mártást. Amikor megfőtt a ragu, belekeverjük a mártást, összerottyantjuk.
A ragut, a főtt tésztát és a reszelt sajtot külön tálaljuk, mindenki a saját tányérján elegyíti össze.