Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi a rákfasírt? :)

default user icon
MME
Ha könnyed fasírozottra vágysz, elkészítheted ezt az egyszerű és finom étket halból vagy rákfélékből, sőt akár a kettő keverékéből. Igazán nyári, főleg egy jó chutney kíséretében!

Persze a menzás krumplifőzelék nem igazán passzol hozzá, és ne keressük azt az ízt, ami egy sertéshúsból készült jó fokhagymás fasírt sajátja. Csak a név és a forma ugyanaz, az íz egész más.

Rákfasírt sárgadinnye chutneyval

Hozzávalók:
50 dkg rákhús
4 szelet toast kenyér héja nélkül, tejbe áztatva
1 egész tojás
20 dkg tengeri halhús
zsemlemorzsa
petrezselyem
zöldhagyma

bors
olaj a sütéshez
A chutneyhoz:
fél sárgadinnye
fél kígyóuborka
1 chilipaprika
snidling
petrezselyem
menta
bazsalikom
2 evőkanál porcukor
6-8 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál tápiókagyöngy

Elkészítés: A rákot megtisztítjuk, a halhúst összevágjuk, a beáztatott kenyeret kinyomjuk, hozzáadjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd ledaráljuk. Kis gombócokat formálunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, meglapítjuk a tenyerünkben, és forró olajban mind a két felét pirosra sütjük.

A chutneyhoz a dinnyét és az uborkát megpucoljuk, kockára vágjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük, 1 órát a hűtőben pihentetjük. A rákfasírtot a chutney-val kínáljuk.

Mi a rák? :)

Aki bátor és kísérletező vénájú, akár keverheti sertéshússal is. Például 200 g rákfarok, 100 g afrikai harcsa, 150 g sertéshús, 1db zsemle tejben áztatva héjastól, 1 kis salotta hagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors legyenek így a hozzávalók.

Nyilván ennek a fasírtnak az ára is más, nem véletlenül, hiszen 1 kiló rákfarokért elkérnek 4-9 ezer forintot is. Fajta és méret szerint osztályozzák: a legolcsóbb az úgy nevezett koktélrák, a legdrágább fajta pedig a garnélák, amelyek különböző méretekben kaphatóak. A legnagyobb, amit láttam és kóstoltam, az akkora volt, mint két hüvelykujj együtt. Fontosabb fajtái: Észak-tengeri garnéla, szürke crevette, balti garnéla, sziklagarnéla, rózsaszín crevette, mélytengeri garnéla, tigrisgarnéla. 

Természetesen nem csak fasírtot készíthetünk rákfarokból, hanem finom salátákkal, citromos öntettel, roston sütve is remek. De vigyázat, a garnéla gyorsan romlik. A garnélákat frissen, előfőzve, konzerválva vagy fagyasztva árusítják.

Garnélapuding dán módra: Vagdalt garnélafarkakat összekeverünk beáztatott fehérkenyérrel, tojássárgájával kötjük, fűszerezzük, tojáshabbal lazítjuk, formákba töltjük, készre posírozzuk, tálra borítjuk, és bevonjuk garnélamártással.

Garnélák kagylóban: Szebb fél kagylóba kevés Mornay mártást teszünk, hercegnőburgonya masszájával körül spricceljük, közepére helyezzük a garnélahúst, bevonjuk Mornay mártással, reszelt sajttal megszórjuk és gratinírozzuk. A garnélához tehetünk sampinyon vagy szarvasgomba szeleteket, spárgafejeket is.

Mi a chutney? :)

A rákfélékhez jól illenek az édes-savanyú ízek is. A chutney (csátni) általában gyümölcs és zöldség kombinációja. Indiai eredetű, és erősen fűszeres. Grill és sült húsok mellé is nagyszerű, étvágygerjesztő hatású.

2006-ban két barátom és kollégám díjat nyert Hornban a BBQ Európa bajnokságon. Simon Bertold séf sertés kategóriában második helyezést ért el: a faszénparázson készült sertéshús mellé egy narancsos sárgarépacsátnit készített a következőképpen. Aranyszarvas narancsos répalekvárhoz (filézett narancs, sárgarépa, méz, mézeskalács fűszer) sushiecet, zöldhagyma, és petrezselyem hozzáadásával nyűgözte le a zsűrit.

Hasonlóképpen Bálint Ferenc séf kápráztatta el a közönséget - no meg persze a szakembereket: hal kategóriában a harmadik helyezést érte el. A füstölt hal mellé a cukkinisalátát Aranyszarvas bourbon vaníliával és szarvasgombával ízesített cigánymeggyes-céklás chutneyját vörösborecettel kiegészítve kínálta.

A következő kombinációkat is jószívvel ajánlom:
- Ananász, zöldhagyma, chili, fehérborecet, cukor, curry
- lilahagyma, mazsola, vörösborecet, gyömbér, fenyőmag, nádcukor
- mangó, chili, sushi ecet, salotta, méz, petrezselyem, édeskömény

Ezek is érdekelhetnek