Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézes-boros-káposztás pite

75 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A töltelékhez:
  • 2 ek olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kg vörös káposzta
  • 15 dkg cékla
  • 1 dl száraz vörösbor
  • őrölt fekete bors
  • őrölt római kömény
  • 4 ek méz
  • 1 tk ecet
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (+ a tálhoz)
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk só

Elkészítés

  1. A töltelékhez egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a meghámozott, felaprított hagymát. Rádobjuk a megtisztított, finomra vágott káposztát a meghámozott, lereszelt céklával együtt, átforgatjuk, majd felöntjük a borral, és nagy lángon addig forraljuk, amíg az alkohol nagy része elpárolog.
  2. Hozzáöntünk egy kevés vizet, és időnként megkeverve majdnem teljesen puhára pároljuk a káposztát. Közben pótoljuk az elpárolgott folyadékot, és 1 tk sóval, 1 csapott tk borssal, valamint 1 nagy csipet őrölt római köménnyel ízesítjük. Azután belecsorgatjuk a mézet az ecettel együtt, és készre főzzük a káposztát. Végül, ha szükséges, ismételten megsózzuk, megborsozzuk, majd hagyjuk kihűlni.
  3. A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a felkockázott, hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, a sütőport, valamint a sót, és gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk. A tésztát kétfelé osztjuk 2/3-1/3 arányban, majd mindkét adagot lelapítjuk, és folpakba csomagolva a fagyasztóba rakjuk 20 percre.
  4. A nagyobb tésztadarabot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és egy kivajazott tűzálló tálba szórjuk. Rásimítjuk a káposztás keveréket, és elosztjuk rajta a kisebb adag, lereszelt tésztát. A pitét a 180 fokos sütőben 45 percig sütjük.

SZÉKELYKÁPOSZTA TARJÁVAL>>> 

KÁPOSZTÁS POGÁCSA (HAJTOGATOTT)>>> 

GYÖMBÉRES KÁPOSZTASALÁTA>>> 

Kiváló köret kacsahúsból készült fogások mellé.

Ezek is érdekelhetnek

Friss