Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Színésznő tette híressé: kolozsvári káposzta

default user icon
MME
Noha a történészek szerint a töltött káposzta az erdélyi Mezőségből került a kincses városba, rakott változata pedig Nagyváradon született, elválaszthatatlanul ráragadt a kolozsvári jelző. Nagy szerepet játszott ebben a vándorszínészet korszakának legnépszerűbb művésznője, az első magyar operaénekesnő Déryné Szép-Pataki Róza, aki az országot járva maga is sokszor főzte a laktató ételt.

A Jászberényből tizenévesen Pestre költözött bájos Rózát a társulatnál dolgozó Katona József is megkérte, ám ő Déry István bonvivánnak mondott igent. Pályája során sokat időzött Kolozsváron, és az operát népszerűsítette az 1821-ben felépült kőszínházban. Nagy Lázár nevű rajongója pazar ebédet adott a tiszteletére, amelyről Déryné így számol be emlékezéseiben:

„Lázár úr kínál: Én a tekintetes Asszonyt kolozsvári káposztával kívántam meglepni, mert […] még nem evett így készítve’ [...] De hogy írjam én ezt le? Ennek jóságát, szép ízletes föltálalását, és hogy mi volt abba minden főve és a tetején még azonkívül a friss kolbász sülve. […] Azt nem is mindenkor lehet főzni, csak mikor friss sertést ölnek. […] Midőn a szalonnáról lehúzzák a bőrt […], leterítik a kaszrolt egészen vele. […] Azután rendre rakják a fenekére a szokott módon elkészített tőtött káposztát. […] Azután egy rend gyöngyös hurkát, szalonnát, sertéshúst sorba: azután ismét egy rend káposztát, azután a közepibe egy megspékelt sült kappant, meg ha van, sült libát, ismét egy rend káposztát, mindaddig, míg a kaszrol megtelik. Akkor annyi vizet töltenek reá, amennyi ellepi, s beborítják ismét szalonnabőrrel, hogy abba főljön meg egészen. De azt nem szabad berántani…”

Honthy Hanna is oda volt érte 1937-ben a híres primadonna Csárdáskirálynő-jelmezben reklámozta a kedvenc ételét is előállító konzervgyár termékeit egy plakáton, ezzel a szöveggel: „Szeretnék én olyan nélkülözhetetlen lenni a színpadon, mint amilyen nélkülözhetetlen a Globus konzerv minden háztartásban!” – A szocialista érában a kolozsvári töltött káposztát sült debrecenivel és kakastaréj-szalonnával tálalták a Mátyás pincében. Papp Endre A vendéglős és híres vendégei című memoárjában felidézi, hogy Honthy Hanna egyszer a következő kommentárt fűzte késő esti rendeléséhez: „Nézze, kedves Papp úr, amikor a Csárdáskirálynőt énekelem, egész nap étlen-szomjan készülök az előadásra, nem eszem semmit. És ma a Csárdáskirálynő volt műsoron. És születésnapom van. Szóval, hozzák csak azt a kolozsvári töltött káposztát .”

ERDÉLYI TÖLTÖTT KÁPOSZTA >>>

SZABOLCSI TÖLTÖTT KÁPOSZTA >>> 

LŐRINCI TÖLTÖTT KÁPOSZTA >>> 

Ezek is érdekelhetnek